Yükleniyor...

“iNEO’ya Sor” Yayınında Bitcoin Konuşuldu

"iNEO'ya Sor" YouTube yayınında Bitcoin'i sorduk, aldığımız yanıtlar ise oldukça olumluydu.

ineologo

“iNEO’ya Sor” YouTube yayınında Bitcoin’i sorduk, aldığımız yanıtlar ise oldukça olumluydu.

Kadir Has Üniversitesi’nin “yeni nesil üniversite” vizyonu doğrultusunda kurulan Girişimcilik, Yenilikçilik ve Teknoloji Transferi UAM, 2014 yılında INEO adıyla faaliyetlerine başlamıştı. YouTube’da “iNEO’ya Sor” adlı yayında, “beğendiğiniz girişimler” konulu soruya Takascoin’in Coinvoy işbirliği ile ortaya çıkardığı Bitcoin ile ödeme sisteminden söz ederek cevap verdik. Bu cevabımızdan sonra yayındaki odak nokta Bitcoin oldu.

Ekim Nazım Kaya, İsmail Hakkı Polat ve Serkan Ünsal’ın Bitcoin hakkındaki görüşlerini çok açıkça belirttiler.

Ekim Nazım Kaya’nın konuşması şu şekilde oldu:

          ekimnazimkaya-bitcoinBitcoin bence çok dahice bir şey!

Varolmasına izin verilirse, hükümetler özel olarak bunlara önlem almaya kalkmazsa – çünkü bir ara gündeme geldi yasaklama meselesi – dünyayı çok değiştirecek bir şey.Devlet, hükümet denen şey, aslında çok önemli bir işlev görüyor toplumların düzenini sağlamak açısından. Ama dezavantajları da var insanlara. Çünkü insanlara, toplumlara fayda sağlarken zarar da verebiliyor. Onlardan birini finansal alanda kırabilecek bir şey Bitcoin. Mesela hükümetlerin suçlarını ortaya koyan Wikileaks’in nasıl musluğunu kestiler bir anda? Paypal’dan, Visa’dan MasterCard’dan destek alma olanağı kalmadı. Bunları kapattığınızda zaten bütün uluslararası para kaynağını kesmiş bulunuyorsunuz. Bunu yapabilmesini sağlayan uluslararası finansal sistemi devre dışı bırakabilen, çok zekice kurgulanmış bir para birimi ve bence keşke varolsa. Bence değerinden bağımsız olarak düşünülmeli; düşer-yükselir, çünkü orada da piyasanın kuralları belirleyici. Aynı zamanda üzerine pek çok proje üretilebiliyor. Onun için sadece start-up lara sağladığı fırsatlar anlamında değil, dünyanın ilerlemesini sağlamak ve insanlığın iyiliğine ilerlemesini sağlamak açısından önemli bence.

         “Bitcoin’in artılarını tutalım, eksilerini ortadan kaldıralım.” diye bir şey mümkün değil.

Yani onun da yan etkileri var. – illegal işlerde kullanılıyor vs. – Hükümetlerin buna bir çözüm bulması şu anda mümkün değil, Bitcoin’in dağıtık yapısı ve biraz anarşist sistem olması nedeniyle. Yani, “Bitcoin artılarını tutalım, eksilerini ortadan kaldıralım, oradan uyuşturucu satmak mümkün olmasın.” diye bir şey diyemiyorsunuz. Çünkü zaten anonim para gönderen ve alan kişilerin kim olduğunu bilmiyorsunuz ve bu para transferini durduramıyorsunuz internet üzerinden. Ben prensip olarak, “Bitcoin var olmalı ve onu besleyen ekosistem de büyümeli diyorum.”

Serkan Ünsal ise Bitcoin hakkında şunları söyledi:

          serkanunsal-bitcoinBitcoin’in “ALTIN ÇAĞI” daha başlamadı!

Ben şu şekilde yorum yapayım; Bitcoin’in altın çağı daha başlamadı, ne zaman başlar da bilmiyorum. Belki 3 yıl, belki 5 yıl… Ama Pandora’nın kutusu açıldı bence. Benim gözüme çarpan en önemli özelliği “decentralized” (merkezi olmayan) yapısı. Yani bir merkez bankası, FED gidip de “hadi Bitcoin basalım.” diyemiyor. Tabii bunun için de mining cihazları var, o ayrı bir konu. Yani merkezi yapılar piyasaya müdahale edemiyorlar, bu çok enteresan bir şey. Bunu bir ekonomistin değerlendirmesi lazım. Öte yandan anonimlik bence çok kritik. Mesela anonim bir para biriminin olması gereken bir proje vardı, o tip bir projede Bitcoin’den başka alternatif göremiyorum. Ama dediğim gibi, birazcık daha beklemek gerekiyor sanırım. Biri doğru yolu bulacak ve Bitcoin patlayacak diye düşünüyorum.

ismailhpolat-bitcoinİsmail Hakkı Polat ise, değindiği önemli konular ile kapanışı yapıyor:

Sadece anonimlik için değil, bence zaman-mekan sınırsızlığı ve girişimciliğin akışkanlığı için de önemli. Düşünsenize; ülkeden ülkeye girişim yapabilmek için oldukça ciddi finansal sistemleri ve bariyerleri aşmanız gerekiyor. Halbuki, siber dünyanın yarattığı zaman-mekan sınırsızlığı bu iş için avantaj ve Bitcoin ve benzeri siber para birimleri de bunun aslında taşıyıcısı bence. Siber para birimleri, bu konuda taşıyıcı kolonlar olarak rol alacak ileride.

Görüşlerini bildirdikleri için “iNEO’ya Sor” yayınını gerçekleştiren değerli konuşmacılara teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner