2020, Bitcoin (BTC) için çok önemli bir yıl. Dört yılda bir gerçekleşen blok ödül yarılanması bu Mayıs ayında gerçekleşecek. Yarılanma (halving) dışında, yatırımcıların dikkate alması gereken üç önemli temel faktör bulunuyor.
1.Faktör: Hashrate + Yarılanma
Mayıs 2020’de, Bitcoin tarihinin üçüncü yarılanması etkinleştirilecek. Bu etkinlik, Bitcoin madencilerin ücretini yarıya indirecek. Madenciler genellikle faaliyetlerini desteklemek için kazandıkları BTC’yi satarlar, BTC’nin borsalara ve tezgah üstü (OTC) platformlara akışını azaltacak yarılanmanın, BTC cirosunu etkileyeceği düşünülüyor.
Sabit 21 milyon Bitcoin arzı nedeniyle, BTC aslında deflasyonist olan kıt bir varlıktır. Bu nedenle, kıtlığını etkileyen herhangi bir olayın, varlığın fiyat eğilimi üzerinde her zaman büyük bir etkisi olacaktır.
Bu etkinin kısa vadede mi yoksa uzun vadede mi olacağı hararetli bir şekilde tartışılıyor. Bazıları yatırımcıların yarılanmadan sonra satış yapmasını bekliyor. Geçmiş veriler yarılanma sonrası satışa işaret ediyor ve genellikle Bitcoin’in yarılanmadan 6-12 ay sonra büyük bir boğa koşusu yaşadığı görülüyor.
Bitcoin ağının yarılanmasından aylar önce yükselen hashrate, özellikle Bitcoin fiyatının son beş ayda yaklaşık yüzde 40 oranında düştüğü göz önüne alındığında çok olumlu bir işaret.
2.Faktör: Bitcoin (BTC) Ağındaki Benzersiz Adreslerin Sayısı
Toplam benzersiz adres sayısı, Bitcoin ağındaki kullanıcı etkinliğini belirlemek için önemli bir veri parçasıdır.
Birçok kullanıcı düzenli olarak yeni adresler oluşturma eğiliminde olduğundan, benzersiz adreslerin sayısı BTC’nin organik büyüme oranını ölçmenin en doğru yoludur.
Zincir üstü veri sağlayıcı Blockchain.com’a göre, benzersiz adresler son iki yıl içinde 450.000 adresle nispeten sabit kaldı. 2018’in başında, Bitcoin fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı ve fiyattaki yüzde 60’lık düşüşe rağmen, kullanıcı etkinliğinin beklendiği kadar düşmediği gözüküyor.
3.Faktör: Kurumsal Altyapının İyileştirilmesi
2019, kripto para birimi sektörünün iyi düzenlenmiş ve yapılandırılmış kurumsal ürünlerin ortaya çıktığı ilk yıl oldu. Coinbase ve Circle gibi mevcut borsalar depolama hizmetleri başlattı ve Bakkt gibi yeni firmalar akredite yatırımcılar için çok beklenen vadeli işlem ürünlerini piyasaya sürdü.
Yılsonu incelemesinde Coinbase CEO’su Brian Armstrong, yüzlerce kurumsal yatırımcının Coinbase Custody’ye katıldığını söyledi. Her kurumun gelecekte kriptoya girmesini beklediğini belirten Armstrong, düşüncelerini şöyle aktardı:
Sonuçta, hemen hemen her finansal kurum bir tür kripto para birimi işlemine sahip olacak ve çoğu fon, ilişkisiz kazançlar ve büyüme potansiyeli nedeniyle varlıklarının bir kısmını kripto para birimlerinde tutacak.