Yükleniyor...

2022 Yılında İflas Eden Kripto Şirketleri

Kripto piyasası, 2022’yi yıllar geçse de unutmayacak, bu yıl özellikle FTX ve de Luna’nın yarattığı yıkımı konuştuk.

Site Yazar 5

Kripto piyasası, 2022’yi yıllar geçse de unutmayacak, bu yıl özellikle FTX ve de Luna’nın yarattığı yıkımı konuştuk. Terra ve FTX ekosistemlerine maruz kalan bir çok şirketin de zarar gördüğü bir süreçti. Peki bu zorlu yılda iflas eden başlıca kripto şirketleri hangileri?

İşte 2022’de iflas eden başlıca kripto şirketleri.

Three Arrows Capital

image1 3

Mayıs ayı, kripto para birimleri Luna ve algoritmik stable coin UST’nin çöküşünü izlediğimiz bir aydı. Etkileri ise kısa sürede görülmeye başlandı. 2022 haziran ayının sonunda İngiliz Virgin Adaları’ndaki bir mahkeme Three Arrows Capital’in tasfiyesini emretti. Fon, ABD varlıklarını alacaklılardan korumak için, Bölüm 15 iflas başvurusunda bulunan ilk büyük kripto şirketi oldu. 

“Three Arrows Capital Ltd., 2012 yılında Su Zhu ve Kyle Davies tarafından kurulan, riske göre ayarlanmış üstün getiri sağlamaya odaklanan bir hedge fondur.”

Bu gelişmeler dünya çapında kripto piyasalarını alt üst etti ve temmuz sonu itibariyle Three Arrows Capital’in alacaklılarına toplam 3,5 milyar dolar borcu bulunuyordu. 

Voyager Digital

image2 1

Three Arrows Capital’ın tasfiyesi beraberinde bir çok şirkete de zarar verecekti. Haziran 2022’de Voyager Digital, Three Arrows Capital’in toplam 650 milyon dolarlık krediyi geri ödemediğini açıkladı.

Temmuz ayında şirket, platformundaki para çekme, alım satım ve para yatırma işlemlerini askıya aldıklarını açıkladı ve çok kısa bir süre sonra Bölüm 11 iflas koruması için başvuruda bulundu.

Celsius

image3 2

Dört ülkede ofisi bulunan ve faaliyetlerini küresel boyutta sürdüren Celcius, Terra ve Luna’nın yarattığı yıkımla iflas eden bir başka kripto kredi kuruluşudur.. Mayıs 2022 itibarıyla şirket, müşterilerine 8 milyar dolar borç vermişti ve yönetimi altında yaklaşık 12 milyar dolarlık varlığa sahipti. Kullanıcılar, getiri elde etmek için Bitcoin ve Ethereum da dahil olmak üzere çeşitli kripto para varlıklarını teminat göstererek vererek kredi alabiliyordu.

Haziran ayında şirket, “olağanüstü piyasa koşulları” nedeniyle platformundaki tüm transferleri ve para çekme işlemlerini süresiz olarak durdurdu ve çok geçmeden Temmuz ayında Bölüm 11 iflas başvurusunda bulundu.

FTX

image4 2

Bir borsa düşünün; Dünya’nın en büyük kripto borsaları arasında yer alıyor ve milyonlarca kullanıcıya sahip. 2022’nin ve belki de tüm kripto tarihinin en büyük fiyaskosunu yaşadık FTX haberiyle.

İlk önce FTX’in kullanıcı fonlarını Alameda Research’ü finanse etmek için kullandığı ortaya çıktı. Ardından Binance CEO’su CZ’nin FTX’in arka planında dönen işler sebebiyle borsaya ait FTT token’ları satacağını açıklaması ile hepimizin yakından izlediği bir süreç başlamış oldu. Binance FTX’i satın alacak mı diye bekledik bir süre ancak CZ anlaşmadan vazgeçtiğini açıkladı. Kullanıcılar da bu sırada panikle paralarını çekmeye çalışıyordu. Likidite krizi ardından borsa iflasını duyurdu.

BlockFi

image6

Bu boyuttaki büyük çöküşler, ilişkili taraflar için de sorunları beraberinde getirir. FTX olayından dan sadece iki hafta sonra kripto kredi kuruluşu BlockFi de Bölüm 11 iflas başvurusunda bulundu.

2017 yılında, Zac Prince ve Flori Marquez tarafından kurulan ve yaklaşık 450.000 kullanıcısı olan BlockFi; müşterilerine kripto para varlıklarını teminatlandırarak borç para veriyordu.

BlockFi’nin bu süreçten en çok etkilenmesinin nedeni ise; FTX US’e 400 milyon dolarlık kredi vermesi olarak gösterilebilir. BlockFi bu yakın ilişki sebebiyle FTX ve FTX’in kardeş şirketi olan Alameda Research’e en çok maruz kalan şirketlerden biriydi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner