Yükleniyor...

Shiba Inu (SHIB) Gerçekten ‘Dogecoin (DOGE) Katili’ mi?

Geçen ay, ABD'nin önde gelen kripto para borsası Coinbase, enflasyonist para politikasıyla mücadele etmek veya sansürsüz bir internet oluşturmaya çalışmak yerine ‘köpeklere’ dayanan bir çift kripto para birimi listelemeyi tercih etti.

shiba inu shib gercekten dogecoin katili mi 1

Geçen ay, ABD’nin önde gelen kripto para borsası Coinbase, enflasyonist para politikasıyla mücadele etmek veya sansürsüz bir internet oluşturmaya çalışmak yerine ‘köpeklere’ dayanan bir çift kripto para birimi listelemeyi tercih etti.

Dogecoin (DOGE), köpek temalı kripto para birimlerini popüler hale getirdikten sonra, Doge Cash, Akita Inu ve Dogelon Mars da dahil olmak üzere bir dizi başka proje ortaya çıktı. Bunların içerisinde en başarılısı Shiba Inu (SHIB) oldu. Binance’de listelendikten sadece birkaç hafta sonra, aynı meme’den türetilmiş maskotu benimseyerek 9 milyar dolara kadar yükselen bir piyasa değeri elde etmeyi başardı.

Ancak Shiba Inu’nun yaratıcısı “Dogecoin Katili” takma adını benimsemiş olsa da, SHIB ve DOGE farklı silahlarla savaşıyorlar.

Ne işe yarar?

Dogecoin, bir Bitcoin spinoff’u olan Litecoin’den çatallanan bir Luckycoin çatalıdır. Ana kullanımı, çevrim içi bahşiştir. Çünkü düşük fiyatı ve bolluğu, cebinizde asla kullanmayacağınız o kuruşa eşdeğer hissettirir. Sonsuz tedarik limiti, her dakika 10.000 yeni DOGE oluşturulacağı anlamına gelir.

Ancak daha sonra, kripto paranın önde gelen destekçileri Elon Musk ve Mark Cuban’ın yardımıyla Dogecoin, 27 Ocak’ta uzun süreli tavanı olan 0.01 doları aştı ve bir daha arkasına bakmadı. DOGE bu yıl 0.68 dolara kadar çıktı ve şu anki 0.24 dolarlık fiyatıyla bile altıncı en büyük piyasa değerine sahip kripto para birimi.

Buna karşılık SHIB, Dogecoin’in “merkeziyetsiz spontan topluluk oluşturma deneyi” olduğunu söylüyor. Ayrıca iki projenin tokenomileri de oldukça farklı. 1 katrilyon çok yüksek olsa da, bir tedarik sınırı var. Projenin %50’si Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin’e gönderildiği için de bu miktar etkili bir şekilde azaldı.

Peki Sorun ne?

DOGE bir coin iken, SHIB bir token’dır. Bu terimler sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da, token’lar kendi blokzincirlerinde bulunurken token’lar başka bir blokzincirinin altyapısında çalışır. Bu önemli çünkü Shiba Inu, Ethereum geliştirme kararlarına tabidir ve token’a olan talep, ağ işlemlerini tıkayabilir ve ağ genelinde Ethereum tabanlı token’ların ağ işlem ücretlerini artırabilir.

Shiba Inu’nun kurucusu Ryoshi, “projesinin onu etkileyen sıfır dış düzenleme ile değişip gelişerek özgür olmasını sağlamak için” Ethereum üzerine inşa etmeyi seçtiğini söylüyor. Ethereum “halihazırda kurulu ve güvenli” idi ve bunun üzerine merkeziyetsiz projelere izin veriyordu.

Birbirlerinden farklı olsalar da en azından ikisinin de bir mizah anlayışı olduğu söylenebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner