Yükleniyor...

SWIFT’in Üstünlüğüne Dijital Paralar Son Verebilir Mi?

Uluslararası ödeme sistemi SWIFT, çağımızın gittikçe popülerleşen araçları dijital para ve akıllı kontratlarla ticarete yenik düşer mi?

swift

Uluslararası ödeme sistemi SWIFT, çağımızın gittikçe popülerleşen araçları dijital para ve akıllı kontratlarla ticarete yenik düşer mi? Bu yazıda bu soruya cevap aranacaktır.

SWIFT esasında, tüm dünyadaki bankalar arasında elektronik fon transferi standardı sağlayan, 1973 yılında Belçika’da kurulmuş büyük bir sistemdir. Bu sisteme 212 ülkeden 11 bin finansal kurum dahildir.

Swift üzerinden farklı ülkelerden gelen işlem talimatının, günde yaklaşık 5 trilyon dolar olduğu hesaba katıldığında, sistemin büyüklüğü daha net anlaşılabilir.

Swift Sistemi İstatistikleri

Swift kodlarının %45’i Asya Pasifik bölgesindeki finansal kuruluşlardan gelirken, %42’si ise  Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki üye kuruluşlardan gelmektedir. Sistemde Kuzey ve Güney Amerika’nın payı ise sadece %13 olarak görülmektedir.

Ayrıca uluslararası menkul kıymet takası için de Swift kullanılmaktadır. Swift kodlarının %45’i ödeme talimatı için gönderilirken, %49’u menkul kıymet takası sebebiyle gönderilmektedir.

ABD’nin Elindeki Büyük Güç!

Swift kodlarının %80’i ABD Doları üzerinden gerçekleşmektedir. Dolayısıyla ABD için bulunmaz bir nimet denebilir.

Şu anda genel olarak, uluslararası arenada ödeme yapmak veya menkul kıymet almak için SWIFT’e üye olunmak zorundadır. Dolayısıyla Başkan Trump da ekonomik yaptırım gücünü aslında ‘ABD Doları’nın küresel ticaretteki gücü ve Swift sisteminden’ almaktadır.

Bir çok ülkenin Merkez Bankası, blockchain üzerine kurulmuş platformlarda, ABD Doları kullanmadan ve SWIFT sistemine takılmadan ticaret yapılabilmesi için çalışmalar yürütmektedir.

Bu çalışmaların sonucunda en etkişeyici olarak, son 1 aydır Çin’de kullanılmaya başlanan Çin Dijital Yuanı: ‘DCEP’ ortaya çıktı.

Çin’de günlük hayatta mobil uygulamalardan (örneğin AliBaba, WeChat Pay) yapılan ödemeler, GSYH’nın %16’sı gibi önemli bir sayıyı oluşturuyor. Bu oran AB’de ise yalnızca %1 ile sınırlı kalıyor. Öte yandan Çin, Bitcoin ve Ethereum gibi paralardan ziyade; “kontrol edebileceği bir dijital para birimi” yaratarak, kripto paraların yaratabileceği olası tehdidi de önlemeyi amaçlıyor.

Çin’in dijital Yuan’ı yaygınlaştırdıktan sonra, İran ve Rusya gibi ABD karşıtı olarak bilinen ülkelere de önereceği konuşuluyor.

Facebook’un Librası’nın da ABD Doları’nın tahtını sarsabileceği söylenenler arasında. ABD Hazinesi’nden ve Merkez Bankası’ndan aradığı desteği bulamayan Libra, son dönemde yeni katılımcıların da eklenmesiyle tekrar ivmelendi.

Dijital Paralar İle Ticaret ve Yeni Dünya Düzeni

Covid-19’un getirdiği büyük ekonomik tahribat sonrasında, yıllar önce kurulmuş SWIFT gibi sistemler yeniden sorgulanıyor.

Blockchain teknolojisi ve akıllı kontratlarla birlikte dijital paraların, 2020 sonrasında popülerliğini iyice artırması bekleniyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner