Yükleniyor...

Altın ve Dövizde Vergi 5 Kat Artırıldı! Sırada Kripto Paralar mı Var? Uzmanlar Ne Söyledi?

Covid-19 salgınının ekonomik etkilerini en aza indirme amacıyla, kaynak sağlamak üzere yeni düzenlemelere gidildi.

Kripto Paralar Vergi

Covid-19 salgınının ekonomik etkilerini en aza indirme amacıyla, kaynak sağlamak üzere yeni düzenlemelere gidildi. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ve bugünden itibaren geçerli olacak Cumhurbaşkanı kararlarına (Karar Sayısı: 2568Karar Sayısı: 2569) göre, finansman bonosundan alınan yüzde 10 düzeyindeki vergi yüzde 15’e çıkartılarak mevduatın vergisi ile eşitlendi. Döviz ve altın alım satımında uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi de (BSMV) “binde 2″den “yüzde 1” düzeyine yükseltildi.

Bundan sonra her 100 dolar alımında 1 dolar vergi olarak verilecek. Bireysel yatırımcılar için finansman bonosunun vergisi de yükseltilirken, kurumsal yatırımcılar için vergi “0” olarak uygulanmaya devam edecek.

Yeni düzenlemeler ile, finansman bonolarında son dönemde bankaların kısa vadeli finansman bonolarını gittikçe artan bir şekilde mevduata alternatif bir finansman kaynağı olarak kullanması, vergi kaybına neden olduğu gerekçesiyle, bireysel yatırımcıların kısa vadeli mevduattan ve finansman bonolarından elde ettiği faize uygulanan stopaj oranı eşitlenmiş oldu. Kurumsal yatırımcılar için ise finansman bonolarında stopaj oranı yüzde sıfır olarak uygulanmaya devam edecek.

Banka Sigorta Muamele Vergisi’nde ise, altın ve döviz almak isteyenlere, banka, yetkili müessese (döviz büfeleri) ve diğer finansal kuruluşlar tarafından satılan dolar, euro vb yabancı paralar ile yine bankalarda açılan altın mevduat/yatırım hesapları için fiziki olmayan altın satış tutarı üzerinden kambiyo işlem vergisi alınıyor.

Ekonomistler Ne Söyledi?

Hükümetin döviz alım ve satımında alınan vergi oranını yükseltilmesini ekonomi uzmanların yorumları şu şekilde:

Uğur Gürses “Döviz Swap’ı peşinde koşan, son 10 yılın rekor döviz borçlanmasını yapan ekonomi yönetimi, vergi artışı ile vatandaşa ve şirketlere siz koşmayın diyor. TL’ye yatırım yapanları cezalandırıyor” diye yazdı.

Akademisyen Yalçın Karatepe ise “Sadece bayram sabahına uyanmadık. Döviz alımlarında 5 katına çıkarılan vergiye de uyandık. Binde 2 olan vergi %1’e yükseltildi. Artık 100 dolar kendiniz için alırken 1 dolar da devlete alacaksınız” dedi.

Mustafa Sönmez de “Nasıl bir sıkışmışlık! 1000 dolar alan 10 dolar da devlete verecek düzenlemesi getirdiler. TL’ye ve size güveni kalmayan bundan mı cayacak? Verecek %1’i yine alacak” yorumunu yaptı.

Sırada Kripto Paralar mı Var?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın resmi verilerine göre, Nisan ayında spot piyasadaki günlük ortalama döviz işlemleri hacmi 2 milyar 50 milyon dolar. Kambiyo vergisinde yapılan artışla bankalar aracılığıyla altın ve döviz alım satımı yapanların kripto paralara yönelebileceği üzerinde duruluyor. Bu noktada öne çıkan kripto para birimi ise değeri ABD Doları’na endeksli stablecoin USDT. Böyle bir durumda Türkiye’deki piyasa hacmi önemli ölçüde artabilir.

Uzmanların sermaye kontrolü olarak değerlendirdiği bu tip hamlelerin çeşitlenerek artmasıyla kripto paralara yönelişin ağırlık kazanmasının en önemli sonucunun ise kripto paralarda vergi düzenlemesi olacağı yönünde. Hükümetin bunu yapabilmesinin yolu ise kripto para borsalarından geçiyor.

Kripto Para Uzmanları Ne Söyledi?

Kripto para yatırımcısı Tobby Kitty, “Bugün Twitter’dan uzak olacağım desem de, bunu yazmak zorunda hissettim kendimi. Bugün alınan karar ile birlikte TL’den dövize kaçışı azaltmak için devlet vergilendirmeyi 5 kat artırdı. Tobby demişti demeyin, bu iş kripto paralara da patlayacak. Borsaları zor günler bekliyor. Türkiye’deki kripto para rağbetini sen ben biliyoruz da devlet bilmiyor mu? Lira > Kripto para kaçışını azaltmak için vergilendirme artacak” diye yazdı.

Yatırımcı ve trader Selcoin, “Bugün döviz alışlarındaki vergi 5 kat arttırıldı. %1 vergi alınacak. İki sene öncesi %0,1’di bu vergi. Kambiyo kesintisi son 2 senede 10 kat arttı” dedi.

Kripto para trader’ı Berk Tavşan da “Döviz alımlarında BSMV’nin %1’e (5 kat) yükseltilmesini yalnızca retail yatırımcı için değerlendirirseniz meselenin büyüklüğünü anlamayabilirsiniz. Olaya ticaret yapan tüccarın penceresinden bakmanız gerekir. Bu ülkede ithalat yapan tüccar, ticaret yaptığı için verdiği onca verginin yanında, aldığı malın bedelini öderken (dolar ödemesi gerekir) ihtiyaç duyduğu doları almak için bile %1 vergi verecek” yorumunu yaptı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner