28 Aralık’ta yayınlanan Amerikan gazetesi Times’ın raporuna göre, Bitcoin önemli ölçüde özgürleştirici bir potansiyele sahip. Blok zinciri endüstrisinde ki spekülasyonlar, sahtekarlıklar ve açgözlülüğün, Satoshi Nakamoto’nun icadının özgürleştirici potansiyelini gölgelediği de raporda ki en önemli ayrıntı.
Bitcoin ve Özgürlük İlişkisi
İlgili raporun yazarına göre, Bitcoin sansüre dayanıklı bir değişim aracı olarak da önemli bir finansal araç. Bu görüşü destekleyen birçok örnekte mevcut. Venezüella yaşadığı ekonomik ambargo sebebiyle çıkış yolu olarak kendi dijital varlığını üretti. Venezüella’da yaşayan kişilere akrabaları kripto para gönderiyor. Ülkenin resmi para biriminde ki hiper enflasyon sebebiyle de kripto paralar çok daha avantajlı. İran’ın Swift işlemlerinde ambargo yemesi sebebiyle yurt dışında eğitim alan İranlı öğrencilerin aileleri çocuklarına gönderecekleri parayı Bitcoin olarak gönderiyor.
Bitcoin özgürlükçü bir varlık olmasının yanı sıra Çin gibi yerlerde kitlesel gözetim yapmaya da yarıyor. Çin, kendi kripto parasını üreterek kitleleri daha iyi kontrol altına almak istiyor. Dijital varlıklar doğası gereği bu duruma aykırı olsa da Çin gibi otoriter yönetimler bu teknolojiyi bir silah gibi kullanmayı hedefliyor. Özgürleştirici ve kontrol aracı olarak iki farklı örnekten raporda detaylıca bahsediliyor.