Yükleniyor...

Fed Toplantısında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Büyük gün geldi çattı ve piyasada gözler Amerika Merkez Bankası (Fed) toplantısına çevrildi.

Site Yazar 8

Büyük gün geldi çattı ve piyasada gözler Amerika Merkez Bankası (Fed) toplantısına çevrildi. 21.00’da gelecek karar öncesi bakmamız gereken önemli noktalara dikkat çekmek istiyorum.

Öncelikle CME FedWatch Tool web sitesine bakıyoruz çünkü bu site bizlere CME vadeli kontratlarına bakarak piyasanın Fed faiz beklentisinin ne olduğuna dair fikir veriyor. Yazımı kaleme aldığım an itibariyle, 25 baz puan faiz artış ihtimali %86 olarak gözüküyor.

Ekran Resmi 2023 05 03 16.02.06
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir diğer önemli konu ise faiz kararı ile beraber Fomc Statement açıklanacak olması. Burada satır araları önemli. Mart ayı toplantısında açıklanan FOMC bildirisine baktığımızda; “Komite, enflasyonu zaman içinde yüzde 2’ye döndürmek için yeterince kısıtlayıcı bir para politikası duruşu elde etmek için bazı ilave politika sıkılaştırmalarının yapabilir” ifadesi vardı. Eğer komite bu tavrında ısrarcı olmayıp, bankacılık kriziyle, resesyon endişesine atıfta bulunursa yıl sonuna doğru faiz indirimleri piyasa tarafından beklenebilir.

21.30’da ise Powell konuşma yapacak ve basının sorularını yanıtlayacak. Önceki Fed toplantılarını izlediğimde konuşmaların çok önemli olduğunu gördüm. Powell şahin ya da güvercin tavrıyla piyasanın yönünü değiştirebilir. Ancak en son Fed toplantısında bankacılık krizi ile ilgili soruları pas geçmişti ama 12 Nisan’da açıklanan Fomc toplantı tutanakları açıklandığında ise bankacılık krizi ve resesyon ifadesini görmüştük. Powell’ın konuşmasında enflasyonla mücadele ve parasal sıkılaşma konusunda ısrarcı olacak mı bunu da göreceğiz.

Bildiğiniz gibi bir de bankacılık krizinin etkileri devam ediyor. En son First Republic Bank kurtarma planından sonra biraz rahatlamıştık ancak bankanın ilk çeyrek bilançosunda mevduatlarının, beklentilerin üzerinde eridiğini görünce korkular tekrar arttı. JPMorgan, First Republic Bank’ı satın alacağı haberlerini ise hep birlikte gördük ancak bunun hemen yarın olmayacağı da kesin.

2330606 620x349

Bir diğer konu ise ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitine yönelik alınan önlemlerin 1 Haziran’a kadar tükenebileceği ve ülkenin bu tarihten sonra nakit sıkıntısı çekebileceği uyarısında bulunması. Yani tüm bu faiz artışları durmak zorunda diyebileceğimiz bir noktaya geldi ABD.

Sözün özü kafalar karışık. %2’ye inen enflasyon beklentisi mi resesyon korkusu mu galip gelecek hepimiz göreceğiz. Vadelide işlem alanlar bu günlerde ekstra dikkat etmeliler. 


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerinizi duymak istiyoruz, lütfen yorum yapın.x