Yükleniyor...

IBM Şirketinin Blok Zinciri Faaliyetleri

Bu yazımızda IBM firmasının Blok Zinciri Teknolojisi ile ilgili yaptığı çalışmaları detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

ibm ve blok zinciri calismalari

Bu yazımızda IBM firmasının Blok Zinciri Teknolojisi ile ilgili yaptığı çalışmaları detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Blok zinciri teknolojisi bugün itibariyle büyük şirketler tarafından birçok endüstri de kullanılmaya çalışıyor. Bu teknolojinin başını ise ABD’li teknoloji devi IBM yapıyor. Birçok firma ile ortaklaşa hareket eden firma, farklı endüstriler de hizmet veriyor.

Şuanda çalışmalar lojistik sektöründe yoğunlaşmış durumda. Firma yaklaşık 5 yıldan uzun bir süredir blok zinciri teknolojisi alanında kurumsal ölçekli projeler gerçekleştiriyor. Çalışmalar yavaş ilerlese de istikrarlı bir şekilde başlanan tüm projeler bitirilmiş durumda.

Nesnelerin İnterneti

Firma 2014 yılında Nesnelerin İnterneti (IoT) üzerine bir çalışma başlattı. Bu çalışmaya Güney Kore’nin teknoloji devi olan Samsung’da eşlik ediyor. Eşler arası mesajlaşma, dağıtılmış dosya paylaşımı ve bağımsız aygıt koordinasyonu gibi alanlarda proje başarıyla tamamlandı.

IBM 2015 yılında IoT’ye odaklanacağını ve bu proje için 3 milyar dolarlık yatırım yapacağını da açıklamıştı. Bu çalışmanın ana prensibi ise büyük ölçekli işletmelere blok zinciri çözümü sunabilmek.

IBM’nin araştırma grubu başkanı Krishna ise şu açıklamayı yaptı: “Blok zinciri, teknoloji olarak son derece ilgi çekici. Bankacılık sektörünü önümüzde ki 15 yıl içerisinde radikal bir şekilde değiştireceği düşünüyoruz. Özellikle bu sektörde maliyetleri düşüreceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.”

Global Finans Revizyonu

Blok zinciri teknolojisinin belki de en çok kullanılacağı alan Finans sektörü. IBM bu alanda da birçok projeye önderlik ediyor. IBM Global Financing platformu bu konuda büyük bir özveri ile çalışıyor.

IBM Blok Zinciri Departman Başkan Yardımcısı Jerry Cuomo, şu açıklamayı yaptı: “Borç verme veya tahsil etme noktasında büyük sıkıntılar ortaya çıkmakta. Bu sebeple bu alanda akıllı sözleşmeler kullanarak tahsilat konusunda ki sorunları ortadan kaldırıyoruz.”

Yine bankacılık giderleri ve maliyetleri konusunda da bu teknoloji büyük öneme sahip. Bugün İtalya’da bazı bankalar kendi aralarında bu teknolojiyi kullanarak hem para transferlerini hızlandırmayı hemde maliyetleri düşürmeyi hedefliyor.

Kara ve Deniz Taşımacılığı

Blok zinciri teknolojisi lojistik ve tedarik konusunda da sorunlara çözüm üretebiliyor. IBM ile Amerikan perakende devi Walmart 2016 yılından bu yana ortaklaşa çalışma yürütüyorlar. Bu çalışmanın hedefi ise Walmart’ın perakende ağını kontrol etmesini sağlamak. Yine sevkiyatları hızlandırmakta hedeflerin arasında.

IBM bu alanda Unilever ve Nestle firmalarıyla da ortaklaşa projeler geliştiriyor.

Bu firmaların IBM ile blok zinciri teknolojisi için ortak hareket etmesinin birçok sebebi var. Bu teknoloji, ürünün nereden geldiğini rahatlıkla tespit edebiliyor. Yine nakliyat aşaması da bu teknolojisi sayesinde hızlanıyor. Büyük şirketler verilerini daha güvenli saklamak için IBM’in vermiş olduğu hizmetlerden faydalanıyorlar.

IBM 2017 yılında ise lojistik ve denizcilik endüstrisinde çalışmalar yapmak için uluslararası bir nakliye şirketi olan Maersk ile iş birliğine başladı. Blockchain tabanlı bir nakliye ve tedarik zinciri yönetiminin kurulması hedefleniyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner