Yükleniyor...

Kadir Kurtuluş: Türkiye’de Aylık 5 Milyar Dolarlık Kripto Para Potansiyeli Var

Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Kadir Kurtuluş, Türkiye’deki kripto para düzenlemeleri ve devrimci Blockchain teknolojisiyle ilgili DHA'ya özel açıklamalarda bulundu.

Kadir Kurtuluş Türk Kripto Para Yatırımcılarından Aylık 5 milyar Dolarlık Hacim Yakalanabilir

Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Kadir Kurtuluş, Türkiye’deki kripto para düzenlemeleri ve devrimci Blockchain teknolojisiyle ilgili DHA’ya özel açıklamalarda bulundu. Kurtuluş’a göre yalnızca Türkiye’deki kripto para yatırımcılarından aylık 5 milyar dolarlık hacim yakalanabilir. Ona göre öylesine devasa bir hacimin yakalanması için bir an evvel yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor.

Aynı zamanda Blockchain çözümleri sunan Proofstack ve Kurtulus & Partners’ın kurucu ortağı olan Kurtuluş, 11’inci Kalkınma Planı’nda Özel İhtisas Komitesi Üyesi olarak yer aldığını belirterek bu konuda yasal düzenleme çalışmalarının bulunduğuna dikkat çekiyor:

“Kripto paralarla ilgili dünyada çeşitli regülasyonlar uygulanmaya başlandı fakat baktığınız zaman bunlar hala çok düşük seviyede ve bu tüm dünyada böyle. Keza Türkiye’de de durum aynı; kripto para yasal mı, değil, yasa dışı mı, hayır değil. Dolayısıyla bu konu şu anda gri bölgede, adeta arafta. Buradaki süreç, dünyadaki uygulamalara paralel olarak bizde de şekillenecektir. Burada çok ciddi tasarruflardan, yalnızca Türk kripto para yatırımcısından aylık 5 milyar dolara yakın bir kripto para hacminden bahsediyoruz. Borsa İstanbul’un değerine baktığınızda bunun ne kadar büyük bir para olduğunu görebiliriz. Dolayısıyla eğer böyle bir durum varsa bununla ilgili düzenleme çalışmalarını, en azından tasarrufları koruyucu düzenlemeleri hızlandırmakta fayda olduğunu düşünüyorum.”

Kripto paralara yönelik özel çalışmalar yapıldığına değinen Kadir Kurtuluş açıklamalarına şu şekilde devam ediyor:

“Ekonomi Bakanlığı’nın bununla ilgili önemli çalışmaları var. 11’inci Kalkınma Planı’nda Blockchain’le ilgili çalışmalar yapıldı, ben de Özel İhtisas Komitesi Üyesi olarak bu çalışmalara katıldım. Hatta Merkez Bankası’nın bir para birimi çıkarması, oluşturması bunun kurgulanmasıyla ilgili bir madde var. Doların yerine alternatif bir rezerv parayla ilgili diğer ülkelerle ortak çalışmalar yapılmasıyla ilgili maddeler var. Bu bir vizyon planıdır ve bu plana göre Türkiye’deki kurumlar da çalışmalarını yapmak durumundalar. Bu yönde de iradenin ortaya koymasının, bizi bu alanda daha da hızlandıracağını düşünüyorum.”

Türkiye’deki tüm şirketlerin kripto paraların arkasındaki teknolojiyi kullanmasının ilk gündem maddesi haline getirildiğini belirten Kuruluş bu konuda şunları söylüyor:

“Ticaret Bakanlığı’nın geçenlerde açıkladığı ihracat planında ana unsurlardan biri Blockchain’le tasarruf yapılması ve hem yatayda hem dikeyde şirketlerin bu teknolojiyi kullanması öncelikli bir hale getirilmiş durumda. Dolayısıyla bu irade ortaya koyulursa şirket ve işletmelerimizin de bu konuda çalışmalara başlaması gerekiyor fakat burada çok ciddi çalışmaların olduğunu pek görmüyoruz. Küçük sandboxların yapılması gibi bazı çalışmalar var fakat daha büyük kapsamlı çalışmalar yok. Halbuki yakında WhatsApp’tan para transferleri başlayacak. Herkes Facebook kullanıyor, insanlar artık birbirlerine para transferlerini bu kanaldan yapacak. Bizim bankalarımızın kaderiyle alakalı, varlık sebebiyle alakalı bir şey bu. Paralar wallet’larda saklanacak, bankalar mevduat toplayamayacak, peki nasıl olacak da onlar kredi satacaklar veya öz sermaye rasyolarını karşılayacak noktaya gelecekler? Dolayısıyla burada bir varlık meselesi varsa ona göre bir yatırım yapılması gerekiyor.”

Blockchain teknolojisinin değiştirici özelliğine dikkat çeken Kurtuluş, bu devrim niteliğindeki teknolojinin önemini şu sözleriyle vurguluyor:

“Blockchain makro anlamda tamamen sosyolojik, politik ve değiştirici bir hadisedir. Bu teknolojinin ne olduğu değil, neyi değiştireceği önemlidir. Bu noktada da kurumların teknik elemanları değil, en üst düzeydeki kişilerin bu teknolojiyi anlaması ve buna yönelik stratejilerini ortaya koymaları gerekmektedir. İşletmelere geldiğimizde, Ticaret Bakanlığı’nın bu planıyla beraber en azından banka, ihracatçı, ithalatçı, gümrük gibi alanlarda Blockchain’le ilgili ciddi çalışmalar olacaktır. Mesela AB’nin single market yasaları var, senelik 415 milyar euro tasarruf elde ediyorlar. AB’nin bizimle rekabet edebilmesi için ellerinde ekstra 415 milyar eurosu var. Biz bu planla beraber yatayda bunu karşılayabilecek ve rekabet edebilecek bir hale geleceğiz. Dikeyde de bankalar kendi gelişimlerini gerçekleştirebilecekleri bir noktaya gelecek.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner