Yükleniyor...

Meclisten Kripto Para ve Bitcoin (BTC) Raporu!

Milliyet’in ulaştığı TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın hazırladığı "Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri" raporunda önemli detaylar ortaya çıktı.

turkiye bitcoin tbmm

Milliyet’in ulaştığı TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın hazırladığı “Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri” raporunda önemli detaylar ortaya çıktı.

Milliyet’in yayınladığı habere göre raporda, kripto paraların merkeziyetsiz bir yapıya sahip oldukları vurgulanarak “Merkezi olmayan bu yapının kontrolü blokzincir (blockchain) adı verilen bir nevi kayıt defteri niteliğindeki işlem veri tabanları tarafından gerçekleştirilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Raporda, kripto para birimlerinin alternatif bir finans sistemi olduğu ve kayda değer bir piyasa oluşturduğu vurgulandı. Raporda şu ifadeler kullanıldı:

“Bitcoin ve altcoin’lerin alternatif para birimine karşılık gelmesi ve herhangi bir otoriteye bağlı olmaması, karapara aklanması ve yasadışı işlemlerde kullanılması gibi eleştirileri beraberinde getirse de mevcut koşullarda dijital para olgusunun varlığı bir tarihsel birikimin başarı aşaması olarak görülmekte ve bu aşamaya ayak uydurmak için çalışmalar ve düzenlemeler yapıldığı bilinmektedir.”

Yine raporda, Bitcoin hakkında bilgilendirmelerde de bulunuldu. Bunun yanı sıra ülkelerin kripto paralar hakkında çalışmalar yaptığına yer verildi. Raporun sonuç kısmında ise şu ifadeler kullanıldı:

“Alışık olduğumuz altın ve nakit paralarla karşılaştırıldığı zaman sanal kripto para olan Bitcoin oldukça yenidir. Getirdiği teknolojiler umut verici ve gelişmeye açıktır. Bitcoin’den sonra pek çok altcoin’ler geliştirilmiştir, fakat şimdilik hepsinin başarısı Bitcoin’e endekslidir. Bitcoin; banka, aracı kurum, otorite ve hükümetlerin denetim ve düzenlemelerinden, işlem masrafı ve kısıtlamalarından uzaktır. Bitcoin’in kâğıt para veya dijital paraların yerini alması, günden güne artmaktadır. Bitcoin’le duyurulan blok-zincir teknolojisi ise güvenilir bir aracıya ihtiyaç duyulan tüm hizmetlerde kullanılabilecek bir teknolojik çözümdür. Blok-zincir, Bitcoin’in başarısına da endeksli değildir.”

Riskleri Var

Raporda ayrıca kripto para birimlerinin risklerinden de bahsedildi. Bununla beraber 30 Nisan 2021’de yürürlüğe girecek, “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmasına Dair Yönetmeliği”nden de bahseden raporda devletin bu piyasadan kazanç elde etmesi için teşvik edici düzenleme yapması gerektiği dile getirildi. Raporda, şu ifadeler kullanıldı:

“Ülkemizin, Bitcoin’i izlemesinin uygun olacağı düşünülmektedir. Tüm riskler değerlendirilerek, teşvik edici düzenlemeler yapılırsa, Bitcoin pazarından gelir elde etmemiz de mümkün olabilecek.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner