Yükleniyor...

Mining City, Dünya Genelinde Kripto Para Düzenlemelerini İnceliyor

Küresel finans sistemindeki devrimin üzerinden on yıldan uzun bir süre geçtikten sonra, kripto paraların rolü kaçınılmaz olarak değişti.

MiningCity4

Küresel finans sistemindeki devrimin üzerinden on yıldan uzun bir süre geçtikten sonra, kripto paraların rolü kaçınılmaz olarak değişti. O zamandan beri işin içinde olanlara yönelik cüzi ve son derece spekülatif varlıklar olmaktan çıkarak hem perakende yatırımcılarının hem de büyük şirketlerin ticari portföylerinde yeni bir kategori haline geldiler. Fakat piyasanın tam kabulünü sağlamak için düzenlemeler gereklidir.

İniş çıkışlarına rağmen büyümeye devam eden kripto sayesinde pek çok kişi milyoner oldu. Ancak kripto paraların sunabileceği faydaları henüz kabul etmeyen birkaç ülke hala var. Bu dinamik sektörde çalışan Mining City, nelerin yasal ve nelerin yasa dışı olduğu konusunda sürekli nabız yoklamaktadır.

Dijital paranın merkezsizleşmiş niteliği nedeniyle ve dijital parayı kontrol eden herhangi bir merkezi kurum bulunmadığı için farklı ülkeler kripto varlıkları kendilerine göre düzenlemeye çalışmıştır. Kripto paraların yasal, kısıtlı veya yasa dışı olduğu yerleri ayırt edebiliriz. Ayrıca, insanları dijital para kullanmaya teşvik eden kripto dostu ülkeler ve dijital paralarla ilgili herhangi bir yasal çerçeveye sahip olmayanlar da vardır.

Aralık 2020 İtibarıyla Kripto Para Düzenlemeleri

Avrupa Birliği gibi bilrilikler de dahil olmak üzere ülkeler, kriptoyu ulusal vergi ve hukuk çerçevelerine ne ölçüde dahil etmek istediklerine karar verebilirler. Kanunlar, hükumetlerin istediği ölçüde esnek veya katı olabilir. Her ülkenin münferit Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, kripto alanındaki şirketlerin faaliyet şekline izin verme konusunda gayet münferit bir bakış açısı geliştirir.

Yasal

Kripto paralar çoğu ülkede yasaldır; yani kripto paraya sahip olmak ve kripto para alıp satmak serbesttir. İnsanlar kripto varlıkları serbestçe kullanabilir ve sağladıkları çığır açan özellikleri keşfedebilirler. Günlük kullanıcıların yanı sıra, start-up’lar ve gelişmekte olan finans teknolojisi şirketleri de dijital varlıklarla çalışarak vizyonlarını geliştirip daha yenilikçi olabilir. Bunun sonucunda bazı ülkeler, kripto para işlemlerinden elde edilen kârı vergiye tabi tutmaya karar vermiştir.

Kripto para kullanımının yasal olduğu ülkeler arasında Avustralya, Brezilya, Fransa, Almanya, Tayland ve Türkiye yer alır.

Kısıtlı

Bazı ülkeler, kripto varlıklarla yapılan işlemlerin bazı yönlerini düzenlemeye karar vermişlerdir, ör. ICO (İlk Para Teklifi [Initial Coin Offering] – kripto paraların kullanıldığı bir bağış toplama şekli), bankacılık veya kripto para ile yasal ihale ödemeleri yapmak gibi. Kripto para bulundurmak, alıp satmak veya yönetmek gibi temel işlemler yasak olmasa da bazıları yasal olmayabilir.

Örneğin, kripto paralarla çeşitli işlemler yapılabilmekle birlikte bunlar yasal ödeme yöntemi olarak kullanılamaz.

Kripto para kullanımının sınırlı olduğu ülkeler arasında Çin, Hindistan, Ekvador, Mısır, Fas, Endonezya, Pakistan ve Zambiya yer alır.

Yasa Dışı

Kripto paraların yasaklandığı birkaç ülke de vardır.

Dolayısıyla bu ülkelerde kripto varlıkların tüm yönleri yasaklanmıştır, hatta bazı durumlarda kanunen cezalandırılır.

Bu ülkeler; Cezayir, Bangladeş, Bolivya, Makedonya ve Nepal’dir.

Düzenlenmeyen Ülkeler

Dünyanın bazı yerlerinde kripto paralar hiçbir düzenlemeye tabi değildir; bilinmeyen bir konsept olarak kaldıkları da söylenebilir. Yasaklanmayan bir şeyin serbest olduğu sonucunu çıkaran pek çok kişi bu durumdan faydalanmaktadır.

Kripto paraların tam kullanımının düzenlenmediği ülkeler arasında Trinidad ve Tobago, Belçika, Macaristan, Letonya ve Kenya yer alır.

Kripto Dostu Ülkeler

Kripto dostu ülkeler, kripto para ile işlem yapan şirketleri ve finans teknolojileri alanında faaliyet gösterenleri kendi yetki alanlarında işletme kurmaya teşvik eder.
Çeşitli yasal teşviklerle, bu firmalara daha fazla yasal özgürlük ve kolaylaştırıcı vergi kanunları sunulur.

Kolaylaştırıcı kurallar, kolay ve net vergi kanunları şeklinde bireysel kullanıcılar için de geçerlidir.

Kripto dostu ülkeler; Japonya, İsviçre, Estonya, Singapur, Lüksemburg ve Malta’nın yanı sıra Bermuda ve Cayman Adaları gibi adalardır.

*Bu makalede sağlanan bilgilerin değişebileceğini unutmayınız*

https://coin.dance/poli#legalitymap (Tüm veriler, Aralık 2020 itibariyle geçerlidir.)

Kripto Para Düzenlemelerinde Beklenen Değişiklikler

Kripto paralar geliştikçe ve piyasada kabul gördükçe daha fazla düzenleme gelecektir. Pek çok ülke, kripto varlıklardan elde edilen gelirlerle ilgili vergi kanunlarının yanı sıra bankacılık hizmetleri ve ICO’lar ya da başka türlerdeki bağış toplayıcılar aracılığıyla bağış toplamaya ilişkin belirli çerçeveleri halihazırda oluşturmuştur.

Aynı durum, ödeme yöntemi olarak kripto para için de geçerlidir. Konunun bu yönleriyle ilgili bazı düzenlemeler çoğu ülkede halihazırda uygulanmaktadır, ör. kripto paralar ile yapılan satın almaların vergi iadesine dahil edilmesi gerekir.

Büyük ölçüde işlemlerin takibine ve kripto ile gerçek kullanıcılar arasında resmi belgelerle bağlantı kurmaya odaklanan yetkili makamlar, dijital varlıklara yönelik düzenlemeler üzerinde çalışmaya devam etmektedir. Dolayısıyla, kripto sektöründeki kambiyo ve hizmetlerde, olası yasal sorunlarda şeffaflık sağlamak için KYC (müşterini tanı) ve AML (suç gelirlerinin aklanmasıyla mücadele) politikaları uygulanır.

2020’de pek çok ülke, kripto paralarla ilgili finans faaliyetlerine yönelik yeni bir yasal çerçeveyi uygulamaya başlamak için çeşitli adımlar atmıştır. Brüksel, yıl başında Suç Gelirlerinin Aklanmasıyla Mücadele Hakkında Beşinci AB Direktifi‘ni kabul etmiş, Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Kurumu (ESMA) da 2022’ye kadar dijital varlıkları düzenleme planını duyurmuştur.

Ayrıca Hindistan Merkez Bankası (RBI), yakınlarda kripto paraların ülkede yasak olmadığını belirtmiştir; bu durum, artan kabul seviyesine bağlı olarak kripto varlıkların daha fazla düzenlemeye tabi olacağına işaret etmektedir. Bu sırada ABD ve diğer büyük ekonomilerde düzenlemeler devam etmektedir. Mart ayında ABD Kripto Para Yasası 2020-2022 (US Crypto Currency Act) kabul edilmiş olup dijital varlıklara yönelik yasal çerçeveler sağlaması hedeflenmektedir.

Düzenlemeler Neden Önemlidir?

Uygulanan düzenlemelerle birlikte hem şahsi piyasa katılımcıları hem de büyük işletmeler uyacakları net kurallara sahip olur. Bu, yeni kullanıcıları sektöre girmeye teşvik edebilir ve kripto paralarla iş yapan daha fazla işletmenin geliştirilmesini olumlu etkiler.

Kripto para dünyasında “Vahşi Batı” dönemi sona erdi. Giderek daha fazla kişi ve şirket, kripto paraların başlattığı finansal evrimde yer almak istiyor. Bu, mevcut dünya düzenine uymaları için belirli yönleri düzenlemeye tabi tutulmadan mümkün olmayacaktır.

Mining City CEO’su Greg Rogowski, “Mining City, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde, kripto düzenlemeleri bakımından en son güncellemeleri takip etmektedir” diyor:

“Dünya genelinde, bulunduğumuz her yerde yasal çerçeve içinde kalabilmemiz için bize tavsiye veren avukatlarla çalışıyoruz.”

Kripto hakkında daha fazla bilgi almak ister misiniz?

Mining City’nin sosyal medya hesaplarını takip edin:

https://twitter.com/MiningCity

https://www.instagram.com/miningcity

https://www.youtube.com/miningcity

https://www.facebook.com/MiningCity

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner