Glassnode’un “difficulty ribbon compression” isimli indikatörü uzun zamandan bu yana ilk defa Bitcoin’de (BTC) yükselişe işaret ediyor.
Glassnode’un sık sık kullandığı bu metrik Willy Woo’nun difficulty ribbon’undan türetilmiştir. Glassnode, 28 Eylül’de yaptığı bir paylaşımda Bitcoin’in “difficulty ribbon compression” (zorluk şerit sıkışması) indikatörünün tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) kaynaklı 2020 yılı Mart ayında yaşanan piyasa çöküşünden bu yana ilk kez yeşil bölgeye girdiğini açıkladı.
Bir kripto para birimi analitik firması olan Glassnode, bu Pazartesi günü, tüm Bitcoin topluluğunun çılgınca karşıladığı aşağıdaki tweet’i attı:
#Bitcoin Difficulty Ribbon Compression is trending up and broke out of the green buy zone for the first time since March.
Historically, these have been periods characterized by a positive momentum indicating significant $BTC price increases.
Live chart: https://t.co/5lW4vGsPDx pic.twitter.com/ccdwMWDhrO
— glassnode (@glassnode) September 28, 2020
Peki, bu indikatör tam olarak nedir ve fiyat tahminimizde bize nasıl yardımcı olabilir?
Bitcoin Difficulty Ribbon İndikatörü Nedir?
Glassnode’un da belirttiği gibi, zorluk sıkıştırma zorluk ölçüsü Willy Woo’nun difficulty ribbon’undan türetilmiştir. Yüksek ribbon compression (şerit sıkıştırma) dönemleri tarihsel olarak iyi satın alma fırsatlarına işaret etmektedir. Şerit, madencilik zorluğuyla ilgili basit hareketli ortalamalara sahiptir ve zorluktaki değişim oranını anlamamızı ve tespit etmemizi sağlar.
Zorluk, Bitcoin protokolünde madenciliğin kolaylığını kontrol eden sabit kodlu bir özelliktir. Zorluk ölçütü arttıkça madencilik daha zor hale gelir. Ağ madenciliği zorluğunu görselleştirerek, BTC’nin fiyatına madenciliğinin etkisi görülebilir.
Zorluk BTC’nin fiyatını Nasıl Etkiler?
Madenciler yeni kripto paralar çıkardıklarında, işlerinde kalmak için bazı varlıklarını satarlar. Ancak, bu genellikle satış baskısı yaratır. Daha zayıf madenciler, operasyonda kalmak için kripto paralarının büyük çoğunluğunu satma eğilimindedir. Bu, fiyatı büyük ölçüde düşürerek tüm madencilik operasyonunu kârsız hale getirir ve madencilerin çoğunu dükkanı kapatmaya zorlar.
Madenciler, Bitcoin ekosisteminin hayati bir bileşenidir. Madencilik faaliyeti doğrudan sistemin hashrate’iyle ilgilidir. Bu konuda bilgisi olmayanlar için hashrate, ağın hesaplama gücüdür. Daha fazla ağ hashrate’i, daha fazla hız ve tüm sistemin genel güvenliğidir. Madenciler ekosistemden ayrıldığında, ağın zorluğu azalır ve bu da genel zorluğun düşmesine neden olarak zorluk şeridinin sıkışmasına neden olur. Ekosistemde kalan güçlü madenciler, artık iş dünyasında kalmak için varlıklarının büyük bir bölümünü satmak zorunda kalmayacak. Bu, yükseliş fiyat hareketinde de bir artışa yol açar.
Zorluk Şeridi ve Halving
Öyleyse, zorluk şeridi olayları halving’e nasıl tepki veriyor?
Yukarıdaki grafikte, üç dikey çizgi üç olayı belirtir. Gördüğünüz gibi, bu süre zarfında her olaydan sonra şerit sıkıştırılarak madencilerin, madencilik giderek sürdürülemez hale geldiği için protokolden ayrıldığını gösteriyor. Ancak bu, sonunda BTC’nin fiyatında bir artışa yol açıyor.
Şu Anki Durum Nedir?
Şerit sıkıştırmanın bir yükseliş sinyali vermesiyle artık boğaların harekete geçme ve ayılar üzerinde tam kontrol sağlama zamanı geldiği dile getiriliyor. Bununla beraber popüler analist Willy Woo da kripto para topluluğuna harika bir 2020 4. çeyreğine hazırlanmaları gerektiğini söyledi. Ona göre zorluk şeritleri daha güvenilir metriklerden birisi.
Prepare for a great Q4 2020 for BTC folks (blah blah, de-coupling, blah blah, new correlations). The difficulty ribbon is one of my more reliable personal favourites. https://t.co/syPL4RfFTD
— Willy Woo (@woonomic) September 28, 2020