Yükleniyor...

Rusya’nın Bitcoin’e Yasağı ve BTC-e’nin Ruble’den Desteğini Çekmesi

Son zamanlarda karşılaştığımız haberlerde Bitcoin'in Rusya'da yasaklandığını ve BTC-e exchange sitesinin de Bitcoin alış verişlerinde Ruble'yi kaldırdığını duymuştuk.

Son zamanlarda karşılaştığımız haberlerde Bitcoin’in Rusya’da yasaklandığını ve BTC-e exchange sitesinin de Bitcoin alış verişlerinde Ruble’yi kaldırdığını duymuştuk. Şimdi Rusya’nın yasağı ve BTC-e’nin Ruble’den desteğini çekmesi ile ilgili detayları öğrenelim.

Bildiğimiz üzere geçen günlerde Rusya, Bitcoin’in kişisel kullanımlarından kaçınılması gerektiği konusunda bir uyarı yayınlamıştı. Bitcoin, takip edilememesinden dolayı para aklama ve terorizm eylemlerinde de kullanılması dolayısıyla, Rusya tarafından yasaklanmış ve bilgisayarında Bitcoin cüzdanı olan kişiler bile hükümetçe “şüpheli” olarak nitelendirilmişti. Rusya, Bitcoin’den kaçınılması gerektiğini ve Rusya’nın resmî para biriminin “Ruble” olduğunu belirtmişti.

Dilerseniz şimdi Rusya’nın Bitcoin ile ilgili açıklamasına bir göz atalım,

Federal yasaların 27. Maddesine göre, Rusya toprakları içerisinde vekil (sanal) para birimlerinin kullanılması yasaktır.

[…]

The Bank of Russia, sanal para birimi exchange servisleri (Ruble ve yabancı para birimlerinde servis sağlamak dahil) sağlayan kişiler, aynı zamanda bu yollarla iş yapan ve ticaret yapan kişiler; para aklama girişimi veya finansal terörizme katkı sağlamak suçlarından, Rusya hükümeti tarafından potansiyel şüpheli kişi kategorisine konulacak.

Federal yasalardaki 27. Madde:

Madde 27: Rusya Federasyonu’nun resmî para birimi Ruble’dir. Bir Ruble, 100 Cent’e bölüşebilir. Rusya Federasyonu sınırları içerisinde  ve diğer parasal birimlerde para değişimi (yani başka para birimi kullanmak) yasaktır.

Merkez Bankası bu yasaların eski olmadığını ve mevcut yasalar çerçevesinde Bitcoin işlemlerinin “potansiyel şüpheli” işlemler olduğunu belirtti.

bitcoin-thorns
Resim, TechCrunch’tan alınmıştır.

Rusya’nın bu davranışının arkasındaki nedeni, Bitcoin’in para aklama ve finansal terörizm olaylarında kullanılması olarak görebiliriz. Aynı zamanda finansçılar da, Bitcoin’in mevcut fiyatının değişimlere çok açık olduğunu ve spekülasyonların fiyatlar üzerinde etkisinin fazla olduğunu söylediler. Bu tür para birimlerinde spekülasyonlarla para kaybetme riski oldukça fazladır.

Elbette Bitcoin’in fiziksel bir ensitütüye bağlı olmaması (kendi networkü üzerinden işlemlerin yapılması), Rusya hükümetinin bu yasağının, insanlar üzerinde pek de bir etki sağlamamasına neden olabilir. Fakat Rusya’da Bitcoin ile iş yapmakta olan şirketler, şirketlerini Rusya’dan farklı bir noktaya taşımayı düşünebilirler. Bu da Rusya hükümetinin bu şirketi inceleme altında tutmasında büyük bir neden olacaktır.

Ülkeler tarafından gösterilen bu sert tepkilere rağmen Bitcoin, hiçbir merkeze bağlı olmayan bir sistem olduğundan, bu yasaklamalarla gelişimini durduracağa benzemiyor. Bir çok hükümet Bitcoin’i kontrol altında tutmaya ve bununla ilgili düzenlemeler yapmaya çalışmakta.

New York finansal servislerinin açıklamasına göre, Bitcoin mevcut düzenlemelere uygun bir gelişim göstermelidir. Fakat Bitcoin girişimcilerini ve kullanıcılarını ülkede tutup, bunu kontrol altında tutmak isteyen bankalar, düzenlemelerde Bitcoin’in yasa dışı eylemlerde kullanılmasını engellemek için değişiklikler yapmaya çalışmaktadırlar. Almanya’nın Bitcoin hakkındaki “özel para” açıklaması ve vergi ödemelerinden daha bir çok noktada uygulamasının olabileceğini söylemesi, Almanya hükümetinin Bitcoin hakkındaki düşüncelerini de açığa vuruyor.

Bitcoin’e bu şekilde sert tepkiler verildikçe ve akıllıca düzenlemeler yapılmadıkça, para aklamaları ve finansal terörizm eylemlerinin önüne geçilmesi oldukça zor.

BTC-e Alım Satımlarda “Ruble” den Desteğini Çekti

BTC-e exchange sitesi, Rusya’nın Bitcoin ile ilgili yaptığı açıklamalardan sonra, Ruble’nin alım satımlarda kullanımını engelledi. BTC-e’nin bu durumla ilgili yaptığı açıklama aşağıda okunabilir:

“Rusya’daki kripto para birimi ile ilgili çalıştığımız QIWI servisi ve diğer ödeme sistemleri, Rusya’nın yasağından sonra “şüpheli” durumuna düşeceğinden, çalışmayı durdurduk.”

Birkaç gündür BTC-e, QIWI ödeme sistemiyle ilgili teknik bir sorunla uğraştıklarını belirtmesine rağmen, hiçbir soruya yanıt vermemişti. Daha sonra öğrendik ki, hesap yönetimi sekmesinde “Ruble” ile para yatırma işlemleri durdurulmuştu.

Piyasadaki Etkisi

Rusya’nın, 27. Madde uyarınca Bitcoin’e getirdiği yasak sonrasında, yine Bitcoin için oldukça kötü bir haber olarak çıkan Mt.Gox’un geçici bir süre ile Bitcoin alımlarını durdurması, piyasada çok büyük bir düşüşe neden oldu. 6 Şubat tarihinde 4.5% oranında bir düşüş gösteren Bitcoin fiyatı (805 Dolar), 7 Şubat tarihinde çok büyük bir düşüş yaşayarak 676 Dolar seviyelerine kadar indi. Bu yazıyı yazdığımız sırada Bitcoin 708 Dolar civarında seyrediyor. (BTC-e fiyatına göre=

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner