Yükleniyor...

“Şansölye Bankalar için İkinci Kurtarma Paketinin Eşiğinde”

2008'deki bankacılık krizinin ardından ortaya çıkan Bitcoin (BTC), 2023'teki bankacılık krizinde tarihi tekerrür ettirecek mi?

bitcoin ozel haber

2008‘deki bankacılık krizinin ardından ortaya çıkan Bitcoin (BTC), 2023‘teki bankacılık krizinde tarihi tekerrür ettirecek mi?

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Küresel ekonominin tarih sayfalarında yer edinen Mortgage krizi, yeni bir dönemin ve yeni bir finans sisteminin temelini de oluşturdu. 2008 yılında ABD’de gerçekleşen bu krizin ardından, birçok bankanın çöküş yaşadığı ve iflasların peş peşe geldiği görüldü. Lehman Brothers, Mortgage krizinden etkilenerek iflas bildiren en büyük bankalardan birisi olmuştu.

2008 yılındaki bankacılık krizinin ardından, Satoshi Nakamoto tarafından ortaya çıkartılan Bitcoin, “Şansölye bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde.” sloganını kullanmıştı. Peki, 2023 yılındaki bankacılık krizi ele alındığında, Bitcoin için tarih tekerrür edecek mi?

Bitcoin, İkinci Bankacılık Kriziyle Karşı Karşıya

btc bank

Küresel ekonomiye yönelik devrim yaptığı iddia edilen Satoshi Nakamoto, 2009 yılında Bitcoin’i (BTC) piyasaya sürdü. Bitcoin’in yayınlanan ilk blokunda, “Şansölye bankalar için ikinci kurtarma pakeninin eşiğinde.”mesajı yer aldı. Bu mesaj, yıllar geçse bile halen daha konuşuluyor.

ABD’nin en büyük ekonomik krizlerinden birisi olan ve tüm dünyayı etkileyen 2008 Mortgage krizi, birçok iflası ve beraberinde zorlu dönemleri getirdi. Bu krizde, ABD’nin bankaların peş peşe çöküşüne karşı hamleler yaptığı ve sürekli olarak dolar bastığı gözlemlenmişti.

Bu krizin gerçekleştiği 2008 yılında, anonim bir şahıs tarafından, yıllar sonra bile kullanılacak devrimsel bir para birimi oluşturuldu. Satoshi Nakamoto adını kullanan ve anonim kalmayı tercih eden bir kişi, Mortgage krizinin ardından Bitcoin’i oluşturdu. Bankacılık krizine ve ABD’nin dolar basmasına dikkat çeken Nakamoto, 2009 yılında sansasyonel bir mesaj ile Bitcoin’i yayınladı. Nakamoto’nun mesajında, “bankaların kurtarılması için yoğun bir çaba gösteriliyor olması” yer aldı.

Aradan geçen 14 yılın ardından, ABD’de en büyük ikinci bankacılık krizi ve banka iflası yaşandı. Silicon Valley Bank, milyarlarca dolarlık varlık yönetimini sürdürdüğü operasyonlarında başarısız oldu. İflas bildiren bankadan sonra, birçok ufak banka iflasın eşiğine geldi. ABD, Silicon Valley Bank ile başlayan ve yayılan bankacılık krizine, likidite enjekte etmek için harekete geçti. ABD’nin 2023 yılındaki bankacılık krizine karşı aldığı hamle, akıllara yine şu sözleri getirdi;

“Şansölye bankalar için ikinci kurtarma pakeninin eşiğinde.”

2008 bankacılık krizinin ardından ortaya çıkan ve bir hayli popülerlik elde eden Bitcoin, 2023’teki bankacılık krizinin hemen sonrasında yine yükseliş yaşıyor. İnsanlar, bankacılık sektöründeki krize alternatif olarak Bitcoin’e yönelmeye başladı. Bu yönelim, akıllara “tarih tekerrür mü edecek?” sorusunu getiriyor.

İkinci bankacılık krizini yaşayan Bitcoin, boğa koşusu yaşıyor. Bitcoin’in bu yükselişi, alternatif olması ve bankacılık sektörü gibi merkezi bir yönetim anlayışı olmadığı için gerçekleşiyor.

2008 yılındaki krizden sonra ortaya çıkan Bitcoin, o dönemde arkasına büyük bir kitleyi takmayı başarmıştı. Peki, bu yıl gerçekleşen bankacılık krizinin ardından Bitcoin, arkasındaki kitleler ile boğa koşusu gerçekleştirebilecek mi?

Satoshi Nakamoto ve Bitcoin, Yeniden Haklı Çıkacak mı?

Geleneksel finans sistemindeki sorunlara değinen Satoshi Nakamoto, Bitcoin devrimiyle 14 yıl sonra bile hatırlanan bir isme dönüştü. Sınırsız para basımı, enflasyonlar, ülkelerin para yönetimi ve bankacılık krizi gibi konular, Nakamoto’nun bu hamlesinde önemli bir rol üstlendi. Bitcoin‘in anonim yaratıcısı, bankaların iflas etmesi ve kurtarılmasına değinen mesajlarıyla, halka ait olacak bir para birimi oluşturdu.

2008 yılındaki bankacılık krizinden kaçan varlık sahiplerini etrafına toplayan Bitcoin, yakın tarihlere kadar inanılmaz bir yükseliş yaşadı. Her yıl daha fazla kişi tarafından benimsenen ve merkeziyetsizliğiyle ön plana çıkan para birimi, dijital altın olarak tabir edilmeye başladı. İnsanlar, enflasyondan kaçmak için, bankaların iflas edebileceğini düşündükleri için ve merkeziyetsizliğin önemini anladıkları için Bitcoin’e yöneldi.

Bitcoin tam 15 sene geçmesine rağmen, hiçbir zaman iflas etmedi.

Geleneksel finans ürünlerinin yetersizliğine sık sık dikkat çeken Nakamoto, Bitcoin’in ortaya çıkardığı devrimsel özellikleriyle küresel çapta popülerlik kazandı. ABD’deki bankacılık krizinin ardından oluşturulan Bitcoin, bugünlerde bir ülkenin resmi para birimi haline geldi. Birçok ülke, Bitcoin’in enflasyona karşı koruma aracı olduğunu kabul etti. Asya bölgesinde, Bitcoin ve beraberinde gelen teknoloji sık sık kullanılmaya başlandı. Ayrıca ABD dahil tüm ülkeler, Bitcoin’in yarattığı benimsenme ve teknolojik kolaylıktan esinlenerek, CBDC teknolojisini araştırmaya başladı.

Tüm bu süreçlere bakıldığında, 2008 yılında Bitcoin’i oluşturan ve 2009 yılında piyasaya süren Nakamoto, devrimsel gördüğü kripto para konusunda haklı çıktı.

ABD Bankacılık Sektörünün Telaşına Düşmüşken, Bitcoin Parıldıyor

Birçok haber kanalı, ABD’nin bankacılık sektörüne 2 trilyon dolarlık bir likidite sağlayacağını ileri sürmüştü. Bu haber, birçok kanallar tarafından da teyit edilmiş ve bankaların toparlanma sürecine girdiği gözlemlenmişti. Yeniden bankaları kurtarmak için harekete geçen ABD, Nakamoto eğer tekrar aktif bir hayat sürüyor olsaydı şu sözler ile karşılanırdı;

“Şansölye bankalar için halen daha kurtarma paketi arıyor.”

Bankalara mevduat sağlanacak olması ve 2 trilyon dolarlık bir varlığın likidite olarak enjekte edilecek olması, ABD‘nin tekrar dolar basacağını da düşündürtmeye başladı. Aylardır küresel piyasaları sıkan ve dolar yakan ABD, aylarca yaktığı doları tek seferde piyasaya sürecek.

Enflasyon, faiz artışları ve resesyon endişeleri arasında, Bitcoin’in güçlü duruşu ise dikkat çekiyor. Bitcoin, bankaların iflas etmesine gövde gösterisi yaparak 26 bin dolar seviyesine kadar yükseldi.

2008 Mortgage krizi, 2009 Bitcoin‘in yayınlanması, 2023 Silicon Valley Bank krizi gibi bir kronoloji ortaya çıkıyor. Geleneksel finansa ve bankacılık sektörüne karşı oluşturulan Bitcoin’in, son yaşanan krizlerin ardından önü açılmış gibi görünüyor.

Konuyla İlgili LBank Türkiye İş Geliştirme Sorumlusu Mehmet Ekrem Örünğ’ün Görüşlerini Aldık

Coinkolik olarak, konuyla ilgili LBank Türkiye İş Geliştirme Sorumlusu Mehmet Ekrem Örünğ‘e, “2008’deki bankacılık krizinin ardından Bitcoin hayatımıza girdi. “şansölye bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde” sloganıyla ortaya çıkan Bitcoin, tarih tekerrürden ibarettir mantığıyla yeniden haklı çıkacak mı?” şeklinde bir soru sorduk.

LBank Türkiye İş Geliştirme Sorumlusu Mehmet Ekrem Örünğ, konuyla ilgili şunları söyledi;

” 2008 finansal krizinden hemen önce, düşük faiz oranları, uzun geri ödeme dönemleri ve yüksek tutarlarla verilen konut kredileri sebebiyle bankalar zor günler yaşıyordu. Bazı borçluların kredi ödemelerini yapamaması, temerrüde düşmeleri ve konut fiyatlarındaki hızlı artışın balon gibi patlaması, bankaların portföylerindeki gayrimenkul teminatlı fonların değerinin sıfırlanmasına neden oldu. Bu durum, bankalar arasında likidite sıkıntısına yol açtı ve FED piyasaya dolar sürerek piyasayı stabilize etmeye çalıştı. Bunların ardından bu durum domine etkisi yaratarak, küresel finansal piyasalardaki bu riskler tüm dünyaya yayıldı. Bankalar, karmaşık finansal araçları kullanarak risklerini en aza indirmeye çalıştı. Bu finansal araçlar sayesinde, bankalar konut kredilerini diğer ipotekli kredilerle birleştirerek gayrimenkul teminatına dayalı türev ürünler oluşturarak piyasaya sürdü. Ancak, bu riskli uygulama krize sebep olan en büyük faktörlerden biri haline gelmesine sebebiyet verdi. 2008 krizi sırasında birçok şirket iflas etti, merkez bankaları eksi faiz uygulamaya başladı ve piyasaya para sürdü. Bu adımların sonucunda enflasyon oranları ciddi bir şekilde arttı ve etkileri yıllarca sürdü. Bir diğer şekilde günümüzde de yüklü miktarda düşük faizli tahvil satın alınıp faiz oranı yükseldiğinde tahvillerin piyasa değeri düşüyor ve yatırım yapan bankalar büyük zararla karşılaşıyor, hatta iflas edebiliyor. Bu durumlar da, tarih tekerrüründen başka bir şey olmadığını gösteriyor ve tekrardan finansal krizin kapısını aralıyor.  Bitcoin, merkezi bir otoriteye bağlı olmayan bir dijital para birimi olarak tasarlanmıştır ve böylece finansal sistemin çökmesinin nedenlerinden biri olan merkezi otorite kaynaklı riskleri azaltmaya yönelik bir çözüm sunar. 2008 krizi sırasında, birçok ülkenin merkez bankaları, finansal kuruluşlar ve hükümetler, piyasalarda güven kaybı ve likidite darlığı nedeniyle müdahale etmek zorunda kaldı. Bu müdahaleler, para arzını artırma, faiz oranlarını düşürme ve finansal sistemi istikrara kavuşturma gibi yöntemler içeriyordu. Bu tür müdahaleler, bazı insanlar tarafından merkezi otoriteye olan güveni azalttı ve alternatif para birimlerine olan ilgiyi artırdı. Ayrıca, 2008 krizi, insanların mali özgürlüklerini merkezi otoriterlein oluşturduğu güvensiz atmosferden kaçırma ve daha güvenli bir yatırım aracı arayışlarını da teşvik etti. Bitcoin, merkezi otoritelerden bağımsız olarak çalıştığı için, finansal sisteme duyulan güvensizlik nedeniyle ortaya çıkan bu talebi karşılayacak bir seçenek olarak ortaya çıktı. Sonuç olarak günümüzde merkezi otorite kaynaklı sorunların tekrardan önümüze çıkması ile yatırımcıların bağımsız bir dijital değere yöneleceğini ön görebiliriz.”

Bitcoin için Şartlar Oluştu

bitcoin kriz yasamadi

Küresel çapta kullanılan, alınıp satılan ve tercih edilen Bitcoin (BTC), bir krizin ardından ortaya çıktı ve şimdilerde bir krizin ardından yükseliş yaşıyor.

Bitcoin için boğa koşusunun başlangıcı için tüm şartlar sağlanmış gibi gözüküyor. Gelin bu şartları birlikte değerlendirelim;

1- Bitcoin, önümüzdeki yıl halving gerçekleştirecek

Bitcoin, yapısı gereğince düzenli olarak halving dönemleri yaşıyor. Bitcoin’in bu halving dönemleri, yarılanma olarak tabir ediliyor. Bu dönemlerde, madencilerin çıkardığı Bitcoin bloklarının sayısı yarı yarıya düşüyor. Daha önce Bitcoin, 2012 yılında ilk halving’ini, 2016 yılında ikinci halving’ini ve 2020 yılında üçüncü halving’ini gerçekleştirmişti. Bitcoin’in tüm bu halving’leri, beraberinde bir boğa piyasasını yaşattı.

2- Stablecoin’lerin güvensizliği, BTC tarafına geçiş

ABD’li düzenleyicilerin stablecoin baskıları ve Terra USD krizinin ardından, stablecoin’lere yönelik güven kayıpları gündemde yer edindi.

ABD’li düzenleyiciler, piyasa değeri bakımından en büyük üçüncü stalbecoin olan BUSD’a yönelik bir hamle yapmıştı. Bu hamlenin ardından USDC’nin sorunları gündeme geldi ve Tether topun ağzına yerleştirildi. Tüm bu süreçlerin ardından, kripto para yatırımcıları, stablecoin’lerden Bitcoin’e geçmeye başladı.

3- Yeniden bankacılık krizi

2008 yılındaki bankacılık krizinin ardından ortaya çıkan Bitcoin, 2023 yılında bir başka bankacılık krizinin ana kahramanı oldu. ABD’de peş peşe iflas eden bankalar ve ABD’nin bankaları ayakta tutmak için hamleler planlaması, Bitcoin’e yönelimi artırdı. Birçok insan, gelecekte Bitcoin’in halen daha devam edeceğini ancak bu bankacılık krizinin bitmeyeceğini düşünmeye başladı.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerinizi duymak istiyoruz, lütfen yorum yapın.x