Yükleniyor...

Stablecoin Kılavuzu: Stablecoin’ler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Stablecoin nedir, stablecoin ne işe yarar sorularını sıklıkla duymaktayız.

Stablecoin Kilavuzu Stablecoinler Hakkinda Bilmeniz Gereken Her Sey

Stablecoin nedir, stablecoin ne işe yarar sorularını sıklıkla duymaktayız. İşlevsel birçok yönü bulunan ve kripto para topluluğunda sıklıkla kullanılan stablecoin’ler hakkında detaylı bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz.

Stablecoin Nedir?

Stablecoin (Stabilcoin, sabit para) fiyat istikrarı sağlayan ve bazı rezerv varlıklarla (örneğin ABD doları veya altın) desteklenen bir tür kripto para birimidir. Bu, onu piyasa dalgalanmalarına karşı daha kararlı hale getirir. Stablecoin fikri, 2012 yılında Mastercoin belgelerinde ortaya çıktı. Ancak, yalnızca 2015 yılında Tether Limited ilk stablecoin’i piyasaya sürdüğünde kullanışlı hale geldi.

Neden Stablecoin’e İhtiyaç Duyuldu?

Yüksek volatilite, kripto para birimlerinin günlük olarak kullanılmasını zorlaştırır (hatta imkansız hale getirir). Yüksek enflasyon dışarıda tutulduğunda, halkın stablecoin kullanması mümkündür. Stablecoin, yüksek enflasyon oranına sahip ülkeler için rezerv para birimi olma ve dünya çapında istikrar sağlama fırsatına sahiptir. Stablecoin’in ana fikri, kripto para dünyasının ve bankacılık endüstrisinin en iyi özelliklerini sağlamaktır.

Stablecoin’lerin varlıklarla desteklenmesi, onları bir değişim aracı olarak daha çekici kılar ve bu, onları bir değer deposu olarak çekici kılmaktan daha önemlidir. Bu özellikler, stablecoin’lerin fiat paranın yerini almasını daha gerçekçi hale getiriyor.

Ne Tür Stablecoin’ler Var?

Stablecoin’ler üç kategoriye ayrılabilir:

  • Fiat destekli stablecoin’ler
  • Kripto teminatlı stablecoin’ler
  • Teminatsız stablecoin’ler

Fiat Destekli Stablecoin’ler

Bu stablecoin’lerin adından, itibari parayla desteklendikleri anlaşılıyor. Daha sıklıkla ABD dolarına bağlıdırlar. Genellikle değer 1:1 oranında sabitlenir.

Peki fiat destekli stabilcoinlerin avantajları nelerdir?

Kararlıdır. Oldukça değişken olan kripto para birimlerinin aksine, itibari para destekli stablecoin’lerin değeri çok hızlı değişmez. Anlaması kolaydır. Çok karmaşık sistemleri olan birçok kripto para birimi mevcuttur. En azından kripto para dünyasının bir parçası olmayan insanların anlayabilmesi adına zor görünüyorlar. Fakat fiat destekli stablecoin’ler basittir ve bu nedenle daha çekici görünür.

Fiat destekli stabilcoinlerin dezavantajları nelerdir?

Üçüncü parti bir uygulamadır. Tüm kripto para dünyası bir arabulucuya sahip olma gerekliliğinden kaçınmaya çalışırken, fiat destekli stablecoin’ler çok kontrol edilmektedir. Aksi takdirde, güvenlik ve itibari para ile sabit paralar arasındaki bağlantıyı sağlamak imkansızdır. Bu nedenle, kullanıcıların üçüncü bir tarafa güven duyması gerekir. Merkezileştirme: 1: 1 oranı yalnızca merkezileştirilmişse sağlanabilir. Denetim, bir kontrol sisteminin bir parçasıdır. Tüm özel özelliklerin sağlanmasına yardımcı olur.

Fiat destekli stablecoin örnekleri arasında Tether (USDT), TrueUSD (TUSD) ve PetroDollar (XPD) bulunur.

Kripto Para Teminatlı Stablecoin’ler

Bu tür stablecoin, kripto veya dijital para birimi ile desteklenir. Aşırı teminatlandırma yardımı ile 1:1 oranını korumak mümkündür.

Kripto para teminatlı stablecoin’lerin avantajları nelerdir?

Merkeziyetsizdir. Dijital para biriminin yedek olarak kullanılması nedeniyle, merkezileştirmeden kaçınmak mümkündür. Şeffaftır. Herkes blok zincirini izleyebilir, bu nedenle denetçilere ihtiyaç yoktur. Daha yüksek likidite, daha hızlı düzenleme sunar.

Kripto para teminatlı stablecoin’lerin dezavantajları nelerdir?

Daha düşük stabilite derecesi. Fiat destekli stablecoin’lere kıyasla, burada stabilite derecesi daha düşüktür. Bunun nedeni, kripto para birimlerinin genel olarak daha az istikrarlı olmasıdır. Bağımlıdır. Bu durumda, stablecoin’ler başka bir kripto para biriminin uygulanabilirliğine bağlıdır. Karmaşıtır. Kripto para teminatlı stablecoin sistemi, kullanıcılar için fiat destekli sistemden daha karmaşıktır.

Kripto teminatlı stabilcoin örnekleri arasında Dai (DAI) ve bitUSD (BITUSD) bulunur.

Teminatsız Stablecoin’ler

Teminatsız stablecoin’ler, senyoraj paylaşım sistemine dayanır, bu da paranın değeri ile basım maliyeti arasındaki farkı kullandıkları anlamına gelir. Akıllı sözleşmelerin kullanılması, süreci kontrol etmeye yardımcı olur. Fiyat sabit para biriminin altına düştüğünde, stablecoin satılır. Fiyat yükseldiğinde, stablecoin daha fazla token tedarik eder. Yalnızca fiat veya kripto para birimleri ile değil, aynı zamanda altın gibi metaller veya diğer varlıklar tarafından da desteklenebilirler.

Teminatsız stablecoin’lerin avantajları nelerdir?

Teminata gerek yoktur. Daha yüksek merkeziyetsizlik oranı vardır. Ancak, piyasanın durumuna ve yedek varlıklara bağlıdır.

Teminatsız stablecoin’lerin dezavantajları nelerdir?

Kullanımın karmaşıklığı vardır. Sistem analizi karışıktır. Bu tür stablecoin için yüksek talep ihtiyacı gerekir. Yüksek derecede güvenlik açığı vardır.

Teminatsız stablecoin örnekleri arasında SagaCoin (SAGA) ve Havven (HAV) bulunur.

Sonuç

Stablecoin, iki farklı alanı bir araya getirmek için ortaya koyulan ilginç bir girişimdir. Bu iki dünya bankacılık dünyası ve kripto para dünyasıdır. Kullanıcılara çok değişken olmayan ve bu nedenle günlük yaşamda uygulanabilecek bir şey vermeye çalışır. Stablecoin’in yedeklenmiş olması, enflasyonu korumaya ve insanların onu kullanma olasılığına olan inancı oluşturmaya yardımcı olur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner