Yükleniyor...

2020’de Dünya’da Kripto Para Dünyasında Neler Oldu?

yeni dunya

2020’de Dünya’da Kripto Para Dünyasında Neler Oldu?

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2020 yılı, tüm Dünya’da kripto para konusunda önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu.


Kara Perşembe

12 Mart 2020

Tüm dünyada koronavirüsün etkileri yayılmaya devam ederken 12 Mart itibariyle tüm piyasalarda büyük bir çöküş yaşandı. Buna kripto para birimleri de dahildi. Başta Bitcoin olmak üzere Ethereum ve diğer altcoin’lerde tarihi çöküşler yaşandı. 12 Mart 2020 daha sonra kripto para tarihine “kara perşembe” olarak geçti. 


Bitcoin Halving

11 Mayıs 2020

11 Mayıs 2020’de Bitcoin’in üçüncü halving’i (yarılanma) gerçekleşti. Halving sonrasında Bitcoin madenci ödülleri 12.5 BTC’den 6.25 BTC’ye düştü. 


Twitter Hack Skandalı

15 Temmuz 2020

Kripto para dünyası, 15 Temmuz 2020’de Twitter hack skandalıyla sarsıldı. Aralarında Elon Musk gibi ünlülerin yanı sıra birçok kripto para borsası ve kripto para influencer’ının da bulunduğu hesaplar hack’lenerek kullanıcılardan kripto para talep edildi. 


15 Ağustos 2020

DeFi token’larının lideri olarak görülen Chainlink (LINK) 2020 başında başlattığı yükselişini tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak sonlandırdı. Yaz aylarında bütün kripto para topluluğu Chainlink’i ve DeFi’ı konuşuyordu. 


Yearn.Finance’ın Yükselişi

12 Eylül 2020

Yearn.finance’ın token’ı olan YFI, kripto para tarihindeki en hızlı DeFi büyüme hikayelerinden birisini bize sundu. YFI’nın ilgi çekici kısmı ise kendi yaratıcısı tarafından finansal değeri olmamasının amaçlanmasıydı. Fakat token yavaş yavaş bütün zirveleri aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine 12 Eylül’de 43.873 dolara yükselerek ulaştı. 


Uniswap Airdrop’u

16 Eylül 2020

Ethereum ağında en çok kullanılan DeFi platformu olan Uniswap, 16 Eylül’de UNI adında bir yönetim token’ı yayınladı. Protokol, 1 Eylül’den önce borsayı kullanan her ETH adresine 400 UNI hediye etti. Bu airdrop kripto para topluluğunda büyük bir heyecan yarattı.


Kucoin Hack’i

26 Eylül 2020

26 Eylül 2020’de Kucoin, büyük bir hack saldırısına uğrayarak 281 milyon doları kaybetmişti. Daha sonra bu paraların 236 milyon dolarının kurtarıldığı açıklandı. 


OKEx Para Çekimini Durdurdu!

16 Ekim 2020

Popüler kripto para borsası OKEx, 16 Ekim 2020’de para çekme işlemlerini durdurduğunu açıkladı. Popüler kripto borsa buna sebep olarak ise özel anahtar sahiplerinden birisinin soruşturma nedeniyle polisle işbirliği yapmasını gösterdi. OKEx para çekme işlemlerini yaklaşık 5 hafta sonra başlattı. 


PayPal’dan Kripto Para Adımı

21 Ekim 2020

Popüler ödeme şirketi PayPal, 2020’de kripto para piyasasına katılarak kullanıcılarının Bitcoin ve diğer kripto paraları satın almalarına, satmalarına ve tutmalarına olanak tanıdı. PayPal’da Bitcoin’in yanı sıra Ethereum, Bitcoin Cash ve Litecoin kullanılabilecek.


BitMEX Skandalı

1 Kasım 2020

BitMEX CTO’su Samuel Reed 1 Ekim’de ABD Adalet Bakanlığı tarafından kara para aklama ile mücadele programı oluşturmadığı ve uygulamadığı iddiasıyla suçlanarak tutuklanmıştı. Bu olayların ardından diğer isimler de suçlanmış CEO Arthur Hayes istifa etmişti.

Bitcoin Cash Hard Fork’u

15 Kasım 2020

Bitcoin’in hard fork’unun bir sonucu olan Bitcoin Cash ağı, yine iki yeni blok zincire bölündü. Söz konusu bölünme Kasım ayında Bitcoin Cash ABC (BCHA) ve Bitcoin Cash Node (BCHN) arasında gerçekleşti. 


Ethereum 2.0 Başladı

1 Aralık 2020

Yıllardır beklenen Ethereum ağının güncellemesi Ethereum 2.0, 1 Aralık 2020’de hayata geçti. Ethereum bu yükseltmenin başarılı olması halinde Proof of Work’ten Proof of Stake’e geçiş yapacak. Bu da birçok avantajı beraberinde getirecek.


S&P Dow Jones’tan Kripto Para Endeksi Adımı

3 Aralık 2020

S&P Dow Jones Indices, 2021’de kripto para birimi endekslerini başlatacağını duyurdu. Bu gelişme kripto para topluluğunda büyük bir heyecan yarattı.


FTX Tokenize Hisse Satışı

7 Aralık 2020

Kripto para türev borsası FTX, dünyanın en popüler hisse senetlerini alıp satmak için tokenize hisse ürününü piyasaya sürdü. Artık borsa kullanıcıları platform aracılığı ile 12’den fazla hisse senedini (Apple, Tesla, Amazon vb.) Bitcoin (BTC) ile satın alabiliyor. 


Spark Token AirDrop’u

12 Aralık 2020

XRP sahiplerini büyük bir çılgınlığa sürükleyen Ripple destekli Blockchain şirketi Flare Networks’ün kendine ait olan token Spark’ı (FXRP), tüm XRP sahiplerine dağıttığı AirDrop gerçekleşti. AirDrop’u birçok borsa ve cüzdan destekledi.

Bitcoin Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesine Ulaştı

17 Aralık 2020

Lider kripto para birimi Bitcoin, 3 yıllık bir bekleyişten sonra tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmayı başardı. BTC buna göre 23.500 dolar seviyesini geçerek tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 23.642 doları gördü.


DeFi Heyecanı

2020 özellikle DeFi (merkeziyetsiz finans) platformalarının yılı oldu. Birçok kullanıcı başta yearn.finance olmak üzere çeşitli platformları etkin ve yoğun bir biçimde kullanmaya başladı. Bunun sonucunda DeFi token’ları ciddi yükselişler yaşayarak yatırımcısına kar sağladı.


Sushi Çılgınlığı

DeFi çılgınlığının en önemli aktörlerinden birisi de hiç şüphesiz SushiSwap’ti. SUSHI yönetişim token’ı ismi ve %1500’ü aşan değer artışıyla tüm dikkatleri üzerine çekmişti. SushiSwap daha sonra bir dizi skandalla da gündemdeki yerini korudu. SushiSwap (SUSHI) kurucusu Chef Nomi, 14 milyon dolar değerindeki SUSHI’yi satarak, projeden ayrıldığını açıklamıştı. Bu durum kripto para topluluğunda büyük tepkilere yol açmış SushiSwap, FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’a devredilmişti. Nomi daha sonra topluluktan özür dileyerek 14 milyonu iade etmişti. 


DeFi Hack Skandalları

Elde edilen bilgilere göre bilgisayar korsanları bu yıl merkezi olmayan finans (DeFi) projelerinden 100 milyon dolardan fazla bir miktar çaldı. DeFi, yılın ikinci yarısındaki tüm saldırı ve hırsızlıkların %50’sini oluşturdu.


Kurumsal Yatırımlar

Bitcoin ve kripto para dünyasında 2020’nin en ilgi çekici olaylarından birisi de kurumsal ilgi oldu. MicroStrategy’nin ilk etapta yaptığı 475 milyon dolarlık Bitcoin yatırımı, BTC’nin enflasyona karşı önemli bir koruma kalkanı olduğunu herkese gösterdi.


Infografik

dunya 2

Infografiği tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz


Videolu Özet

ck x banner
ck youtube banner