Yükleniyor...

ABD ve AB’den Rusya’ya SWIFT Yaptırımı Geliyor, SWIFT Nedir?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı devam ederken ABD ve AB’den yeni yaptırım kararı geldi.

rusya SWIFT

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı devam ederken ABD ve AB’den yeni yaptırım kararı geldi. Bazı Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması kararlaştırıldı.

Avrupa Birliği (AB), ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada, Rusya’ya karşı uygulanacak ilave ekonomik yatırımlar konusunda ortak açıklama yayımladı. Alınan kararla, bazı Rus bankalarının, uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacağı duyuruldu.

AB’den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Putin de dahil olmak üzere önemli Rus kurumlarına, bankalarına ve bu savaşın mimarlarına yönelik yaptırımlar uygulandığı kaydedildi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

“Rusya’yı uluslararası finans sisteminden ve ekonomilerimizden daha da izole etmeye kararlıyız.”

Rusya’ya karşı yeni tedbirler uygulanacağına vurgulanan açıklamada şu değerlendirmeler yapıldı;

“İlk olarak, seçilen Rus bankalarının SWIFT mesajlaşma sisteminden çıkartılmasını sağlamayı taahhüt ediyoruz. Bu, Rus bankaların uluslararası finansal sistemle bağlantısının kopmasını ve küresel olarak faaliyet gösterme yeteneklerinin zarara uğramasını sağlayacaktır.”

Bazı Rus Bankalarının Çıkarılacağı SWIFT Ödeme Sistemi Nedir?

SWIFT

Rusya’ya uygulanan en sert yaptırım olarak değerlendirilen SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication/ Dünya Bankalararası Finansal İletişim Topluluğu) 1973’te 15 ülkeden 239 bankanın katılımı ile kurulan ve merkezi Belçika’da Brüksel’de bulunan sistemdir. Şu anda bu sisteme dünya çapında 200 ülkeden toplam 11 bin mali kuruluş ve banka üye. SWIFT’in 25 üyeli yönetim kurulunda Rusya Merkezi Takas Kurumu Başkanı Eddie Astanin de yer alıyor.

SWIFT, paranın hızla sınır tanımadan bir yerden bir yere gönderilmesini sağlayan uluslararası mali yapılanma. Yurt içi ya da yurt dışı bankalar arası döviz transferi yapabilen sistem olan SWIFT ile tüm dünyada bulunan bankalar arasından elektrona fon transferi sağlanır.

Başlıca amaçları finansal işlemleri standart hale getirmek ve kolaylaştırmak, maliyetleri düşürmek ve işlem risklerini azaltmak olan SWIFT sistemi, yurt içi ya da yurt dışı bankalararası para transferini sağlıyor.

Rusya SWIFT Sisteminden Çıkarılırsa Ne Olur?

Rusya’ya böyle bir yaptırım konduğu takdirde Rus şirketleri SWIFT’in sağladığı normal, sorunsuz ve hızlı ödemeleri yapamaz hale gelir. Yani SWIFT sisteminden yasaklama gerçekleşirse Rusya uluslararası ticaret yapamaz.

Rusya şu an Almanya’ya yıllık 45 milyar, Amerika’ya 30 milyar ve İngiltere’ye 28 milyar dolara yakın ihracat yapıyor.

Bu yaptırım uygulanırsa petrol ve tarım ürünleri sektörlerindeki değerli ihraç ürünlerinin karşılığı olan ödemelerinde de büyük aksama yaşanır.

Böyle bir durumda tek tek bankalar birbiriyle iletişime geçerek ödemeleri gerçekleştirir ama bu da hem ek zaman hem ek masraf gerektirecektir ve nihayetinde Rusya hükümetinin gelirlerini etkiler.

Uzmanlar bu nedenle Batı’nın önümüzdeki dönem Rusya’ya karşı en büyük kozunun SWIFT sisteminden çıkarma olabileceğini belirtiyor.

SWIFT Sistemi Nasıl İşler?

Swift sistemi üzerinden para transferi için üç banka gereklidir. Her bankanın swift kodu bilgisine ihtiyaç duyulan işlemde para ilk olarak aracı bankaya transfer olur. Ardından aracı banka, parayı alıcı bankaya transfer ederek işlemi tamamlar.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner