Bu rehberimizde sizlere Bitcoin neden düşüyor, Bitcoin neden yükseliyor, neden Bitcoin alalım, Bitcoin satın almalı mıyız gibi soruların cevaplarını sunmaya çalışacağız.
Dünyada kripto paraları duyan herkes Neden Bitcoin? sorusunun cevabını merak etmiştir. Bu oldukça normal. Daha önce “Bitcoin Nedir” sorusunun cevabını vermiştik. Yazımızın bu kısmında da “Neden Bitcoin?” sorularına cevap arayacağız.
Bitcoin’le ilgili temel bilgileri ve Bitcoin’i normal yaşantımızda nasıl kullanabileceğimiz gibi önemli bilgileri önceki yazılarımızda ele almıştık. Gördüğünüz üzere, Bitcoin kullanıcılarına ekonomik bağımsızlık veren, alışverişlerinde hız ve güvenlik kazandıran bir para birimi.
Şimdi dilerseniz tüm bu anlattıklarımıza özet niteliğinde “Neden Bitcoin?” sorusuna cevap vermeye çalışalım.
Rehber İçeriği
Bitcoin Çok Hızlıdır
Örnek olarak elinizdeki çeki bozdurmak için bankaya gittiğinizde, banka bu paranın güvenilir bir kaynaktan geldiğini araştırmak zorunda olduğundan sizi bir hayli süre bekletir. Buna ek olarak, uluslararası para transferleri ve ödemeler sürekli gecikme yaşamakta ve insanların canını sıkmaktadır.
Tabiki de seçim size ait. Ancak bu sürecin bankalardaki süreçlerden çok daha hızlı olduğu açıkça görülüyor.
Bitcoin Ucuzdur
“Benim banka işlemlerim de oldukça hızlı gerçekleşmekte” dediğinizi duyar gibiyim. Bu doğru olabilir, fakat bu ayrıcalığa kavuşmak için belirli bir ücreti gözden çıkarmanız gerekiyor.
Bitcoin’de gerçekleştirdiğiniz işlemlerde herkesin bu ayrıcalığa hiçbir ücret ödemeden sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Bu ayrıcalık sizin için ve Bitcoin ile ödeme kabul eden satıcılar için harika bir özellik. Üstelik Bitcoin işlem ücretleri çok düşük olduğu gibi, bazı durumlarda ücretsiz işlemler de gerçekleştirebiliyorsunuz.
Bitcoin Merkezsizdir
Bitcoin’in merkezsiz bir para birimi olması nedeniyle, otoriteler tarafından paranıza el konulması çok düşük bir ihtimaldir. Hack, siber zorbalık, şantaj gibi bazı yasadışı faaliyetlerde bile elde edilen Bitcoin’lere el konulması söz konusu değil. Sadece bu Bitcoin’lerin transfer edildiği üçüncü parti cüzdanlar ve yatırıldığı merkezi borsalar takip edilebilir. Bu borsalar finansal regülatörlerle ve kanun yapıcılarla çalışıyorsa ancak bu şekilde Bitcoin’lere müdahalede bulunulabilir.
Bitcoin’le Alışveriş Yaparken Kişisel Bilgileriniz Çalınmaz
Kredi kartı ile alışveriş yaparken, tüm bilgilerinizi alışveriş yapacağınız platforma verdiğinizi daha öncelerde de farketmişsinizdir. Verdiğimiz bu bilgilerin çalınma olasılığı oldukça yüksek ve zaman zaman çalındığına şahit olabiliyoruz.
Neden Bitcoin? Çünkü Bitcoin işlemlerinde kartınızla ilgili gizli bilgilerinizi vermenize gerek yok. Bunun yerine Bitcoin iki anahtar kullanmakta: public key (halka açık anahtar) ve private key (gizli anahtar). Herkes size ait olan public key bilginizi görüntüleyebilir, fakat private key bilgilerinize ulaşamaz. Bitcoin gönderirken, public key ve private key bilgileriniz ile ve matematiksel bir fonksiyonu uygulayarak giriş yaparsınız. Bu bilgiler sayesinde işlemin sizin tarafınızdan gönderildiğine dair bir sertifika yaratılır. Private key bilgilerinizi halka açık bir ortamda paylaşmadığınız sürece, güvendesiniz demektir.
Bitcoin Enflasyonel Değildir
Bitcoin, enflasyon sorununa bir çözüm getirmiş. Bitcoin üreticileri (miner) toplamda sadece 21 milyon Bitcoin üretebilmekte. Bu da piyasadaki Bitcoin’in miktarını kontrol edebilmek için bir kolaylık sağlıyor.
Bitcoin’de Gizliliğinizi Siz Yönetirsiniz
Birçok kez, insanların bizim ne satın aldığımızı bilmelerini istemeyiz. Bitcoin tamamıyla size istediğiniz gizliliği sunan bir para birimidir. Öte yandan ise “Bitcoin nedir?” yazımızda bahsettiğimiz gibi şeffaf özelliğe sahiptir. Yapılan işlemler (kişi bilgileri gözükmeksizin) Bitcoin işlem ağı (Blockchain) tarafından bilinmektedir.
Banka hesaplarından farklı olarak Bitcoin’de kişisel adreslerin kim tarafından tutulduğunu kimse bilmemekte. İçi görünür boş bir bardağı cüzdan olarak düşünün. Herkes içine bakabilir fakat cüzdanın kime ait olduğunu bilinemez. Fakat bazı insanlar pek de akıllıca olmayan bir yöntem ile sadece tek bir adres üzerinden para transferlerini yapmakta veya para transferlerini yalnızca tek adrese yollamaktadır. Bu bir risk oluşturur ve çevrimiçi olarak kimliğinizi zor da olsa ortaya çıkarabilir.
Bitcoin Kullanmanın Avantajları Nedir?
Neden daha fazla insanın Bitcoin ve blockchain teknolojisini kullanmaya başladığını merak ettiyseniz, Bitcoin kullanımının neden arttığının bazı nedenlerinin bir listesini sizler için hazırladık. Bitcoin kullanmanın avantajları aslında bize direkt olarak “Neden Bitcoin” sorusunun temellerine götürüyor.
Merkezi Değildir ve Sansüre Dirençlidir
Herkesin hem geçmiş hem de şimdiki Bitcoin işlemlerini görmesine izin veren blokzincirinin açıklığı, Bitcoin’in gizemli mucidi Satoshi Nakomoto tarafından tasarlanan sistemin gerçekten devrim niteliğindeki yönlerinden biridir.
İşlemlerin arkasındaki kişilerin gerçek kimliği bir kriptografik sayı dizisinin arkasında gizlenirken, kripto para akışlarını görme yeteneği, kontrolde herhangi bir merkezi varlığa ihtiyaç duymadan, mevcut finansal sistemden kurtulmak isteyenler için çekici bir finansal sistem yaratır. Bu merkezi olmayan, sansüre dirençli sistem, Bitcoin ve Blockchain teknolojisinin bir kombinasyonu ile mümkün hale geldi.
Bitcoin (BTC), blok zinciri adı verilen dağıtılmış bir deftere dayanan bir kripto para birimidir. Blockchain teknolojisi, finans kuruluşlarının aracı olarak hizmet vermesine gerek kalmadan eşler arası ve kriptografik olarak güvenli işlemler sağlar.
Bitcoin (BTC) işlemleri bu nedenle hükümet ve kurumsal müdahalelere ve kontrole fiat para birimlerinden önemli ölçüde daha dirençlidir. Bir merkez bankası tarafından verilmediği için, Bitcoin herhangi bir tek varlıktan merkezi olarak planlanmış aşırı menzil gerektirmez.
Proof of Work (PoW) adı verilen bir konsensus mekanizmasını kullanan merkezi olmayan bir ağa dayanan Bitcoin blok zinciri, çift harcamayı önleyen ve neredeyse gerçek zamanlı olarak herkesin incelemesi için şeffaf bir kayıt sağlayan bir ödeme sistemi olarak tasarlanmıştır. Kripto para tutmak için bir dijital cüzdan, birçok kullanıcı için geleneksel bir banka hesabından daha erişilebilirdir, bu yüzden çoğu, kripto para birimlerinin daha fazla finansal kapsayıcılık vaadini kutlamıştır.
Yatırım Getirisi
Bitcoin ağının yükselen hash oranı, Bitcoin madenciliğinin kârlılık potansiyelinin yaygın olarak kabul edilmesinin yanı sıra Bitcoin’in kendisine yatırım yapmasının kanıtıdır. Bitcoin sadece bir kripto para birimi değil, aynı zamanda birçok durumda oldukça kazançlı bir yatırımdır. Takas edilebilir bir varlık ve benzersiz bir değer deposu olarak, Bitcoin fiyat artışları çoğu durumda benzersiz bir yatırım getirisi sağlamıştır.
Sınırlı bir arzı olan dijital bir para birimi olarak, birçok kişi Bitcoin’in doğası gereği deflasyonist olduğunu yukarıda bahsettiğimiz şekliyle savunuyor. Bitcoin ödemeleri ayrıca düşük işlem ücretlerine ve sınır ötesi işlemler söz konusu olduğunda önemli ölçüde daha az yüksektir.
Kripto Paraların Benimsenme Oranı Giderek Artıyor
Günümüzde fiat para birimleri hala hayatımızda önemli bir yere sahip. Ancak Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto para birimlerinin kullanımı da giderek artıyor. Merkezsiz finans uygulamaları Ethereum gibi akıllı sözleşmeleri destekleyen kripto para birimlerini kullanırken öte yandan Ripple’ın XRP’si gibi internet üzerinden çevrimiçi bir şekilde para transferlerinin hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. Ripple Labs, XRP aracılığıyla hali hazırda Asya’da MoneyGram, SBI Holdingd gibi birçok devasa finans kuruluşu ile birlikte çalışıyor.
Ayrıca dünyanın önde gelen ödeme devi PayPal’da önümüzdeki aylarda kripto para entegrasyonunu gerçekleştirecek ve bu sayede milyonlarca PayPal kullanısı 28 milyonu aşkın iş yerinde kripto para birimleriyle alışveriş gerçekleştirebilecek.
Kripto para birimlerinin benimsenme oranı giderek artsa da hala yasadışı faaliyetlerde kullanımı riski devam ediyor. Ancak bu sadece kripto para birimlerine özgü bir durum değil. İtibari para birimlerinin ve geleneksel finans kuruluşlarının gerçekleştirdiği yasadışı faaliyetlerin yanında kripto para birimleriyle gerçekleştirilenler deyim yerindeyse devede kulak kalıyor.
Küresel finansal düzenlemelerle birlikte kripto para kullanımı hem daha güvenli bir zemine oturtturulmuş olacak hem de kripto paralar eleştirmenlerinin havada kalan iddialarının önüne geçilmiş olacak. Çünkü kripto para birimlerinin insanlığı faydası zararlarından kat ve kat daha fazla.
Gizlilik ve Güvenlik
Geleneksel finansal sisteme kıyasla, Bitcoin kullanıcıları, kişisel bilgileri ve finansal verileri üzerinde önemli ölçüde daha fazla kontrole sahiptir ve itibari para ve kredi kartları gibi diğer dijital ödeme biçimlerini kullananlara göre daha az kimlik hırsızlığı riskiyle karşı karşıyadır.
Bu, büyük ölçüde, herkese açık bir Bitcoin cüzdan adresinin bir kullanıcının kimliğini diğerlerinden gizlediği kriptografik özel anahtarların kullanımından kaynaklanmaktadır. Bitcoin ayrıca, ağ hash oranı için sürekli olarak yeni rekorlar kırmaktadır, hash rate olarak da bilenen hash oranı herhangi bir zamanda Bitcoin blok zinciri üzerindeki işlemlerin doğrulanmasında yer alan genel toplu hesaplama gücünün bir ölçüsüdür. Daha fazla güç ve katılım, Bitcoin blok zinciri %51’lik bir saldırı riskine karşı daha dirençli hale geldiğinden, blok zinciri defterinin paylaşılan gerçeğinin korunmasını sağladığından, daha fazla ağ güvenliği sağlar.
Bitcoin Fiyatı Neye Göre Belirleniyor?
Tıpkı diğer para birimlerinde olduğu gibi Bitcoin’in değeri de arz talebe göre belirleniyor. Bu nedenle Bitcoin’in standart olarak kabul edilebilecek bir fiyatı bulunmuyor. Altın, gümüş gibi değerli metallerin aksine Bitcoin’in arzı sınırlıdır ve yıllar içerisinde üretilebilecek toplam BTC miktarı matematik sayesinde öngörülebilir.
Arz-talep ilişkisi Bitcoin’in fiyatını belirleyen en temel etkendir.
Bitcoin’in Fiyatı Neden Yükseliyor?
Bitcoin’e olan güvenin sürekli arttığını net bir şekilde görebiliyoruz. Özellikle bireysel ve kurumsal yatırımcıların Bitcoin’e ilgisinin arttığı dönemlerde talepte yaşanan patlama nedeniyle BTC fiyatı çok ciddi oranlarda yükseliş kaydediyor. Bu nedenle “Bitcoin neden yükseliyor?” sorusuna verilebilecek en net cevap, popüler kripto para biriminin sınırlı arzı nedeniyle arzın talebi karşılayamamasıdır.
Bitcoin Fiyatı Neden Düşüyor?
Öte yandan kripto paraların geleneksel finansal piyasalara kıyasla daha küçük hacimli bir piyasa olması nedeniyle anlık gelişmeler başta Bitcoin olmak üzere kripto para piyasasını çok kolay bir şekilde etkileyebiliyor. Bitcoin’e yönelik talebin arzı karşılamadığı dönemlerde BTC fiyatının düştüğünü görüyoruz. Bu nedenle “Bitcoin neden düşüyor?” sorusuna arzın talebi karşılamaması cevabını verebiliriz. Ancak Bitcoin’in yıllar içerisinde hızlı bir şekilde olgunlaşarak çevresel etmenlerden daha az etkilendiğini söylemek mümkün.