Yükleniyor...

“Ethereum (ETH) arzı talebin altında kalırsa fiyat uçar” beklentisi

Piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük kripto parası Bitcoin (BTC) zirve noktasına çıktı çıkmasına ancak bilhassa altcoin yatırımcıları gözünü Ethereum ağının kripto parası Ether’e (ETH) dikmiş durumda.

Ethereum eth boga

Piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük kripto parası Bitcoin (BTC) zirve noktasına çıktı çıkmasına ancak bilhassa altcoin yatırımcıları gözünü Ethereum ağının kripto parası Ether’e (ETH) dikmiş durumda. Nedeniyse oldukça basit: Piyasadaki BTC dominansının bir nebze de olsa azalarak ETH’nin pastadaki payını artırması. Kuşkusuz, akıllı kontratlara ev sahipliği yapan Ethereum ağında faaliyet gösteren diğer altcoin projelerinin de bu bağlamda değer kazanması yatırımcıların merakla beklediği en büyük haber.

BTC’nin kripto piyasasındaki yüzde 65’lik oldukça yüksek baskınlığı geçtiğimiz haftalarda azalma sinyali verdi ve bir diğer yandan da Ether’in dominansı az da olsa artış kaydetti. Bu satırlar yazılırken BTC’nin piyasa baskınlığı yüzde 60’a düşmüş ve ETH’nin ise yüzde 11.3’e yükselmişti. Ether’in piyasa dominansında çift hanelerin en son 2025’in şubat ayında görüldüğünü hatırlatmak gerek.

Geçen yıl rakiplerinin gerisinde kalmıştı

Ether’in fiyatı geçtiğimiz bir ayda yüzde 62, son bir haftada ise yüzde 16 değer kazanarak 3.500 dolar fiyat bandının üzerinde tutunmayı başardı. 2024’ün başında spot Bitcoin’in borsa yatırım fonlarında (ETF) işlem görmesine izin çıkmasının ardından BTC’nin fiyatı o dönem en yüksek seviyeyi görmüştü. Piyasadaki yukarı yönlü hareketlilik ve memecoin’lerin artan popülaritesiyle Solana ağı yüksek işlem hacimlerine ev sahipliği yapmış ve blokzincirin kripto parası SOL ise yukarı yönlü ivme göstererek rakibi Ethereum’u geride bırakmıştı.

Fakat köprünün altından çok sular aktı. Ölçeklendirme, hız ve yüksek işlem maliyetleri gibi sorunlarla boğuşan ve rakiplerinin gerisinde kalan Ethereum ağı, başarıyla hayata geçirilen Pectra güncellemesinin ardından rahat bir nefes aldı. Bitcoin’in neredeyse hemen ardından onayı gelen ancak BTC kadar iyi bir performans gösteremeyen spot ETH ETF’leriyse yaklaşık bir aydır dikkat çekici miktarda para girişine sahne oldu. Coinglass verilerine göre spot Ether ETF’leri 16 Temmuz günü tek günde 726 milyon dolar çekerek rekor kırdı.    

Hazinesine ETH ekleyen şirket sayısında artış

Üstelik sadece borsa yatırım fonları değil, hazinesinde Ether’e yer veren şirket sayısında da kayda değer bir artış yaşandı. Minnesota merkezli pazarlama şirketi Sharplink Gaming yaptığı büyük miktardaki ETH alımlarıyla diğerlerinden ayrışmayı başardı. Son dönemde üst üste alımlar yapan şirketin hazinesindeki ETH varlığı yaklaşık 1,1 milyar dolara dolara yükseldi. Böylelikle Sharplink Gaming hazinesinde en çok Ether tutan şirket konumuna geldi.

Ether özelindeki kurumsal alımları ve hazine stratejilerini değerlendiren Bitwise’ın yatırımdan sorumlu başkan yardımcısı Matt Hougan, “Ether’in fiyatı nisan ayından bu yana yüzde 160’tan fazla arttı. Ancak önümüzdeki aylarda daha da yükseleceğini düşünüyorum ve bunun basit bir nedeni var: arz ve talep” diye konuşan Hougan, ETH özelinde beklediği artışı Bitcoin örneği vererek somutlaştırdı.

Arz ve talepte Bitcoin örneği

ETF’ler, şirketler ve hükümetler 1,5 milyondan fazla Bitcoin satın alırken, Bitcoin blokzinciri sadece 300 binden biraz fazla Bitcoin ürettiğini hatırlatan Hougan, “O zamandan bu yana fiyatlar yüzde 155 arttı ve Bitcoin bu süre zarfında dünyanın en iyi performans gösteren büyük varlığı oldu. Talep, arzın beş katı. Bazen gerçekten bu kadar basit” diye konuştu.

Peki bu denklemin ETH fiyatıyla ne alakası var? “15 Mayıs 2025’e kadar, yani piyasaya sürüldükten yaklaşık 10 ay sonra Ethereum ETF’leri sadece 660 bin ETH satın almış ve yaklaşık 2,5 milyar dolarlık giriş sağlamıştı. Halka açık şirketlerin satın alımları da minimal düzeyindeydi. Aynı dönemde Ethereum ağı 543 bin yeni ETH üretti, yani temelde bir kayıp yoktu” ifadelerini kullanan Hougan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak mayıs ortasında bir şey değişti. 15 Mayıs’tan bu yana spot Ethereum ETP’leri 5 milyar dolardan fazla gelir elde ederek büyük bir artış gösterdi. Şirketler de oyuna dahil oldu ve birçok firma yeni Ethereum hazine stratejileri oluşturduğunu duyurdu.”

“Ether’de yükseliş devam edecektir”

Sharplink Gaming’in yanı sıra ETH yatırımı yapan diğer halka açık şirketleri (Bitmine Immersion, Bit Digital, The Ether Machine) tek tek sıralayan Hougan, şunları söyledi: “Sonuç olarak mayıs ortasından bu yana ETF’ler ve halka açık şirketler toplamda 2,83 milyon ETH satın aldı. Bu, bugünkü fiyatlarla 10 milyar dolardan fazla ve aynı dönemde ETH arzındaki artışın 32 katıdır. ETH fiyatının yükselmesine şaşmamak gerek. Sırada sorulması gereken doğru soru şudur: Bu durum devam edecek mi? Cevabın evet olduğunu düşünüyoruz.”

ETH hazine şirketleri ve ETF’ler yoluyla önümüzdeki yıl 20 milyar dolarlık Ether (bugünkü fiyatla 5.33 milyon ETH) satın alınırsa buna “şaşırmayacaklarını” söyleyen Hougan, “Ethereum ağının aynı dönemde yaklaşık 0,80 milyon ETH üretmesi bekleniyor. Bu, yeni arzın neredeyse yedi katı bir talep anlamına geliyor ve 2024’te spot ETF’lerin piyasaya sürülmesinden bu yana Bitcoin için gördüğümüz orandan bile daha yüksek” ifadelerini kullandı.

ETH için 10 bin dolar beklentisi

“ETH’nin BTC’den farklı olduğunu, fiyatının sadece arz ve talep tarafından belirlenmediğini ve BTC’nin sınırlı uzun vadeli ihracını paylaşmadığını iddia edebilirsiniz. Bu mutlak anlamda doğru, ancak şu anda bunun bir önemi yok” diye konuşan Hougan ekledi: “Kısa vadede, her şeyin fiyatı arz ve talep tarafından belirlenir ve şu anda ETH için arzın üzerinde talep var. Sonuç olarak, fiyatların yükseleceğini düşünüyorum.”

Öte yandan piyasanın önde gelen isimlerinden Arthur Hayes de ETH’nin geleceği için olumlu ifadeler kullandı: “ABD’deki kredi büyümesi para arzındaki artış kriptolar için iyi haber demek. Bitcoin 250 bin dolar, Ether’in ise 10 bin dolara çıkarak boğa sezonuna damga vuracağını düşünüyorum.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.