Erkan Öz: Konya’dan ‘Şehircoin’ Geliyor
Sitemiz yazarlarından @_ErkanOz yazısında geçtiğimiz hafta Konya Büyükşehir Belediyesi’nin açıkladığı Şehircoin projesini ele alıyor. Erkan Öz öncelikle Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı vizyonerliği nedeniyle tebrik ediyor ve projeyi desteklediğini belirtiyor. Altay’ın duyurduğu kripto para şu noktayla ilgileniyor: Özellikle sosyal yardımlarıların toplanması ve yönetiminde bir ekosistem oluşturmak, belediye iştirakindeki şirketlerin alım satımlarını gerçekleştirmek ve yasal düzenlemeyle belediyenin aldığı vergileri toplamak. Öz’e göre, böyle bir proje başarıya ulaşırsa Türkiye’yi dünyanın %90’ının önüne geçilecek bir çalışma olur. Bir model olarak hem Türkiye’nin başka illerinde kullanılabilir hem de yurtdışına proje olarak satılabilir.
Neşe Yavuz: Starbucks, Bankalara Tehdit Oluşturuyor İddiası
Sitemiz yazarı @neseliol, yazısında kahve zinciri Starbucks’ın bankalara tehdit oluşturup oluşturmadığı iddiasını değerlendiriyor. Neşe Yavuz bu görüş için Starbucks’ın Güney Kore’deki kripto para planlarını ele alıyor ve ülkedeki tarafların bu planların yükselişinden endişe ettiğini belirtiyor. Yavuz’a göre, “Starbucks, son birkaç yıldır kahve şirketi değil, fintech firması olarak görülüyor. Kahve kelimesinin tabeladan kaldırılması da bunu kanıtlıyor.” Öte yandan, yazıda adı geçen Hana Financial Group’un CEO’su Kim Jung-tai, teknolojinin Starbucks gibi kahve şirketlerinin rakipleri olmasına izin verdiğini ve Starbucks’a sadece bir kahve şirketi değil, kontrolsüz bir banka demenin daha uygun olacağını dile getiriyor.
Binance ve Huobi’de 1,4 Milyar Dolar Aklandı
2019 yılında kripto para borsaları Binance ve Huobi’de 1,4 milyar doların aklandığı açıklandı. Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan blockchain araştırmacıları geçen yıl illegal olarak 2,8 milyar dolarlık Bitcoin işlemi yapıldığını söylüyor ve bu işlemin yarısının Binance ve Huobi’de aklanarak sisteme sokulduğunu ifade ediyor.
300 binden fazla bireysel hesap kriminal kaynaklı kişilerden Bitcoin aldı
Blockchain analiz şirketlerinden Chainalysis, yayımladığı blog yazısında geçen yıl kripto paralarla gerçekleştirilen para aklama işlemlerini ele alıyor. Yazıda, Binance ve Huobi’nin en büyük iki kripro para borsası olarak bu işlerde yer almasının şaşırtıcı olduğu belirtiliyor ve bu iki borsanın Müşteri Tanı (KYC) özelliğine sahip olmasına rağmen bu işlemlere aracılık ettiği öne sürülüyor. Chainalysis’e göre, her iki borsada geçen yıl 300 binden fazla bireysel hesap kriminal kaynaklı kişilerden Bitcoin aldı.
Binance’ten de teyit alındı
Chainalysis, Binance ve Huobi tarafından alınan suçla bağlantılı kripto para miktarının toplam miktarın küçük bir kısmını temsil ettiğini açıklasa da, miktar hâlâ önemli. Bununla birlikte en büyük 31 şüpheli hesabın tehlikeli kaynaklara bağlı Bitcoin’de sadece 163 milyon dolardan fazlaya maruz kaldığını not edelim. Son olarak ise Chainalysis yazısını yayımlamadan önce Binance’ten de teyit aldığını aktarıyor. Binance, bu tür illegal faaliyetlerin farkında olduklarını ve KYC ile kara para aklama suçlarına karşı tedbirlerini en üst seviyede tuttuklarını belirtiyor.
LinkedIn: Blockchain En Çok Aranan Teknik Becerilerden Biri
Profesyonel iş arama ve sosyal paylaşım platformu LinkedIn, blockchain’in 2020 yılından en ok aranan teknik becerilerden biri olduğunu açıkladı. LinkedIn geçtiğimiz günlerde yayımladığı blog yazısında, blockchain’in ABD, İngiltere, Avustralya, Fransa ve Almanya’da en çok aranan teknik becerilerden biri olduğunu bildirdi.
LinkedIn bu veriye göre işverenlerin blockchain’i geçmiş yıllara oranla bulut bilişim, yapay zekâ ve kullanıcı deneyimi gibi niteliklerden daha fazla tercih ettiğini ortaya koyuyor.
“Blockchain, sorunların araştırılmasında bir iş çözümü haline gelmek için bir zamanların karanlık kripto para dünyasından ortaya çıktı,” denilen LinkedIn’deki yazıda, “Bu da, blockchain’i kullanmak için arka plana ve uzmanlığa sahip yeni işe alımlar yapmak için finansal hizmetlerde olmanız gerekmediği anlamına geliyor.” vurgusu yapılıyor. Microsoft’a sahibi olduğu LinkedIn ayrıca işe alım uzmanlarını “blockchain” in nasıl çalıştığı ve algılanan faydaları hakkında bilgi edinmeye de çağırdı.
Öte yandan, LinkedIn blokchain alanında çalışmak isteyen yazılımcılara da Solidity programını öğrenmelerini önerdi. Bu program Ethereum ortamında akıllı sözleşmeler geliştirmekte kullanılıyor.
Kuzey Koreli Hacker’lar Kripto Para Çalmak İçin Telegram Kullanıyor
Kuzey Koreli hacker grubu Lazarus’un kripto para çalmak için mesajlaşma programı Telegram’ı kullandığı iddia edildi. Siber güvenlik şirketi Kaspersky’nin araştırmacıları bu iddiaları için güçlü kanıtları bulunduğunu aktarıyor. Araştırmacılar, Lazarus saldırı metodolojisinde önemli değişiklikler yaptığını ve daha dikkatli adımlar atmaya başladığını bildiriyor.
Sahte kripto para siteleriyle Telegram’a yönlendiriyorlar
Araştırmacılar, Lazarus’un saldırı taktiklerinin arasında Telegram’ı kullanmanın da olduğunu kaydediyor. Bilindiği gibi, sahte kripto para şirketlerinin sahte siteleri bulunuyor ve bu siteler üzerinde Telegram’a yönlendirme yapılıyor. Bir örnekte, bir Windows sistemine Telegram messenger aracılığıyla aygıta gönderilen kötü amaçlı bir yazılım bulaştı. Kullanıcı, yazılımı uygulama üzerinden indirdi ve Telegram’ın kendisi tehlikeye düşmedi. Bir kez kötü amaçlı yazılımla çökertilen cihazlarda saldırganlar saldırılarını ilerletmek için bu cihazlara uzaktan erişim elde edebiliyor.
Kuzey Koreliler 2 milyar dolar çaldı
Öte yandan, CNN’in geçen yıl Ağustos ayında yayımladığı bir habere göre, Kuzey Koreli hacker’lar bugüne kadar çeşitli finansal kurumlar ve kripto para borsalarından 2 milyar dolar çalmış görünüyor. CNN’in bu haberi Birleşmiş Milletler yetkililerinden elde ettiği rapora dayandırdığını not edelim.