Yükleniyor...

Türkiye’deki Kripto Para Borsalarının Komisyon Ücretleri ve Diğer Ücretler

Kripto para borsasında Bitcoin veya diğer kripto para birimleri almak veya satmak isterseniz, alım satım için geçerli olan komisyon oranlarının farkında olmanız gerekir.

Türkiye Kripto Para Borsaları Komisyon Ücretleri

Kripto para borsasında Bitcoin veya diğer kripto para birimleri almak veya satmak isterseniz, alım satım için geçerli olan komisyon oranlarının farkında olmanız gerekir. Seçtiğiniz platformun para yatırma ve alım satım ücretlerinden parayı hesabınıza çektiğiniz ana kadarki süreçte uyguladığı ücretler işlem maliyetini büyük ölçüde etkiler.

Bu rehberimizde Türkiye’deki kripto para borsalarının komisyon oranlarını ve diğer ücretlerini, bunların borsalar arasında nasıl farklılık gösterdiğini ve kripto para alırken ve satarken nasıl tasarruf edebileceğinizi göstermeye çalışacağız.

Borsaların Komisyon Ücretleri ve Diğer Ücretler

Bir kripto para borsasına para yatırmak, ticaret yapmak ve para çekmek için ne kadar ödeme yapılıyor? İşte Türkiye’deki birkaç popüler kripto para borsanın komisyon oranları ve aldıkları diğer ücretler.

[ninja_tables id=”11594″]

Not: Yukarıdaki grafikte yer alan veriler 29 Mayıs 2019’da borsaların web sitesinden alınmıştır. Zamanla borsaların komisyon oranlarının değişebileceğini unutmayın.

Komisyon Ücreti

Yukarıdaki tabloda görebileceğiniz üzere, komisyon ücretini aralıklı vermek durumunda kaldık. Çünkü bu konuda birçok değişken var. Türkiye’deki borsalar komisyon uygularken kullanıcılarının 30 günlük alış satış hacminin yanısıra, alış satış emirlerinin piyasa yapıcı (maker) mı yoksa piyasa alıcı (taker) mı olup olmadığına bakıyor.

Şimdi buradaki piyasa yapıcı (maker) ve piyasa alıcı (taker) ne anlama geliyor buna daha yakından bakalım.

Piyasa Yapıcı Emir (Maker): Girilen emrin, satış emirleri için en iyi alış emrinden daha yüksek, alış emirleri için ise en iyi satıştan düşük fiyattan girilen emirlerdir.

Piyasa Alıcı Emir (Taker): Satış yaparken girilen emrin, en iyi alış ile eşit ya da daha düşük, alış emirleri için ise en iyi satış ile eşit veya daha yüksek fiyattan girilen emirlerdir.

Şimdi gelin, Paribu’nun komisyon ücretlerini ele alarak komisyon ücretlerinin 30 günlük alış satış hacmine göre nasıl değiştiğini ele alalım.

30 Günlük Alış Satış Hacmi (TL) Piyasa Yapıcı (Maker) Piyasa Alıcı (Taker)
0 – 100.000 %0.25 %0.35
100.000 – 1.000.000 %0.15 %0.15
1.000.000 – 5.000.000 %0.10 %0.15
5.000.000 – 10.000.000 %0.05 %0.10
10.000.000 + %0 %0.10

Görüldüğü üzere, 30 günlük alış satış hacmi 0-100.000 TL aralığında olan bir kullanıcı piyasa yapıcı emri için %0.25 oranında komisyon öderken, 30 günlük alış satış hacmi 5.000.000-10.000.000 TL aralığında olan bir kullanıcı piyasa yapıcı emri için %0.05 oranında komisyon ödüyor.

Daha açık bir şekilde anlatmak gerekirse, 30 günlük alış satış hacmi 0–100.000 TL aralığında olan bir borsa kullanıcısı 100 TL’lik piyasa yapıcı emri için 0,25 TL komisyon ücreti ödeyecek. Aynı miktardaki piyasa alıcı emri için ise 0,35 TL komisyon ücreti ödeyecek.

30 günlük alış satış hacmi 5.000.000-10.000.000 TL aralığında olan kullanıcı ise 100 TL’lik piyasa yapıcı emri için 0,05 TL komisyon ücreti ödeyecekken, 100 TL’lik piyasa yapıcı emri için 0,10 TL komisyon ücreti ödeyecek.

Yatırma ve Çekme Ücretleri

Türkiye’deki borsalara havale/eft veya Papara ile Türk Lirası yatırılabiliyor. Borsalar para yatırırken standart bir ücret alabilirken, yüzdelik üzerinden de ücret alabiliyorlar. Genel olarak yerli kripto para borsaların TL yatırmadan ücret almadıklarının altını çizelim.

Örneğin, Paribu, Türk Lirası yatırmadan herhangi bir ücret almıyor. Buna karşın Koinim Türk Lirası yatırırken 3 TL kesinti yapıyor.

Türk Lirası’nın yanısıra Bitcoin ve altcoin yatırırken de benzer uygulama söz konusu. Örneğin Paribu, Bitcoin veya altcoin yatırırken herhangi bir ücret almazken, Koineks yatırılan Bitcoin miktarından 0.0007 BTC kesinti yapıyor. Şu anda 0.0007 BTC 36,62 TL’ye karşılık geliyor.

Türk Lirası veya kripto para yatırırken uygulanan politika aynı şekilde çekim işlemlerinde de uygulanıyor. Genelde borsalar yatırma işlemlerinden ücret almazken çekim işlemlerinden genellikle ücret almaktadırlar.

Hangi Kripto Para Borsasını Kullanmalıyım?

Kuşkusuz, kripto para borsalarını karşılaştırırken komisyon ücretleri ve diğer ücretler göz önünde bulunduracağınız faktörler arasında yer alacak, ancak tek ücret konusuna takılmamanız gerekiyor.

Bir kripto para borsasını seçerken platformunu korumak için uyguladığı güvenlik katmanlarına, desteklediği kripto para biriminin sayısına, geçmişine (hack olaylarına karışıp karışmadığı) ve mevcut müşteri desteğine de bakmanız gerekiyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner