Yükleniyor...

2022 Yılında Metaverse’ten Ne Beklemeliyiz?

Metaverse, nasıl bağlandığımızı, etkileşimde bulunduğumuzu, çalıştığımızı ve oynadığımızı en temelden değiştirip, tanımlayabilecek bir teknoloji olarak kabul ediliyor.

metaverse 3

Metaverse, nasıl bağlandığımızı, etkileşimde bulunduğumuzu, çalıştığımızı ve oynadığımızı en temelden değiştirip, tanımlayabilecek bir teknoloji olarak kabul ediliyor.

Modern bilgisayarın gelişmesinden bu yana sanal ve bağlantılı bir dünya yaratma potansiyeli her zaman bir rüya olmuştur. Teknolojide devam eden gelişmeler ve küreselleşmenin hızlı temposu, metaverse’nin doğuşu için koşullar yarattı ve temellerini attı.

Metaverse’in son zamanlarda yükselişe geçmesinin zamanlamasının da manidar olduğunu düşünenler var. Dünya, Covid-19 salgınından kurtulmak için mücadele ederken, gerçeklikten kaçma ve yeni ve hayali dünyalara seyahat etmek isteyenlerin sayısı arttı. Bu talepleri gören ve eskiden Facebook olarak bilinen Meta, metaverse’i hayal gücünden gerçeğe dönüştürmeye odaklanmak için geçen yılın sonlarında isimlerini değiştirdi ve sıkı bir biçimde çalışmaya başladı.

Metaverse’in oluşturulması ve benimsenmesi yıllar alacak olsa da, bu yıl metaverse tarihinde çok önemli bir yere sahip olacak gibi görünüyor. En önemlisi, hangi şirketlerin metaverse tabanına sahip olmak istediğini ve yeni dünyanın kendi segmentlerini oluşturmak için ne kadar ileri gitmeye istekli olduklarını gösterecek. Peki 2022 yılında neler beklemeliyiz?

Büyük Dörtlünün Savaşı

Meta, başlangıçtan bu yana büyük ilgi görüyor, ancak Apple ve Google bu yılın ilerleyen saatlerinde ilgi odağı olabilir. Apple, bir AR/VR başlığı duyurmayı planlıyor, ancak teknik zorluklar çıkış tarihini zorluyor gibi görünüyor. 2014 yılında lansmanı yapılan ve VR’ı kitlelere ulaştıran ilk ana akım projelerden biri olan Google ise Cardboard üretimini durdurdu. Google, AR/VR alanında, özellikle de Google Glass ile sürekli bir öncülük yaptı ve yakın zamanda şüphesiz metaverse için giyilebilir bir cihaz sunacaktır. Hatta gelen dedikodulara göre Google artırılmış gerçeklik başlığı için düğmeye bastı. Bununla beraber Google’ın ana şirketi Alphabet metaverse adımı için ünlü CEO Arnold Goldberg ile anlaşma yaptı.
Mevcut kulaklıklardan bağımsız olarak, milyonlarca kullanıcıyı simüle edilmiş bir ortamda desteklemek, önemli bir altyapı desteği gerektirecektir. Amazon, Amazon Web Services (AWS) aracılığıyla Netflix ve Slack dahil olmak üzere internetteki en büyük hizmetlerden bazılarına zaten güç veriyor ve bu da onu metaverse tabanında önemli bir kalem haline getiriyor. Amazon büyük olasılıkla kullanıcılara metaverse’e erişim sağlamak için yeni donanımlar geliştiriyor ve şirket zaten yıllardır gömülü teknolojiye sahip şapkalar üretiyor.

Oyun Başlasın

Oyun, tartışmasız metaverse için en belirgin kullanım durumlarından biridir. Birçok popüler video oyunu, milyonlarca eşzamanlı oyuncunun birbirine bağlandığı, etkileşimde bulunduğu ve hatta geniş ölçekte işlem yaptığı simüle edilmiş dünyalardır. Çok oyunculu, sürükleyici bir deneyim oluşturmak, Fortnite’ın yaratıcıları Epic Games gibi şirketlerin, oluşturma konusunda onlarca yıllık uzmanlığa sahip olduğu firmaların elindedir.

Microsoft, muhtemelen video oyunları hakkında konuştuğunuz ilk şirket değil, ama öyle olmalı. Microsoft, oyun bölümünü genişletmeye devam ederek onları metaverse dünyasında zorlu bir rakip haline getiriyor. Minecraft’ın yaratıcısı Mojang’ı 2014 yılında 2,5 milyar dolara satın alan Microsoft, World of Warcraft ve Call of Duty’nin arkasındaki şirket olan Activision Blizzard’ı 69 milyar dolara satın almayı planlıyor. Bu adımın metaverse için faydalı olacağı dile getirildi.

Metaverse Şimdi Başlıyor

Metaverse oluşturmak, yalnızca teknolojiden fazlasını gerektirir. Her tür kullanıcıya hitap eden sürükleyici deneyimler geliştirmek, içerik oluşturuculara ihtiyaç duyar. Perde arkasında, büyük teknoloji şirketlerinin çoğu, metaverse’in tüm potansiyelini deneyimlemeniz için gereken büyük ölçekli dünyaları inşa etmeye başlamak için yüzlerce yaratıcı ekipleri işe alacak.

Bununla birlikte, yaratıcılar, 141 milyon aktif Minecraft oyuncusundan birkaçı tarafından yaratılan Orta Dünya’dan Shire gibi birçok dünya inşa ettiler. Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, metaverse’in çok önemli bir bileşeni olacaktır. Bu yıl herkesin metaverse’te kendi köşesini oluşturmaya başlamasına izin vermek için yeni araç setleri geliştirilecek gibi görünüyor.

Metaverse hakkında öğrenecek daha çok şeyimiz var ve çoğu hala hayal ediliyor. Metaverse yanıtlardan daha fazla soru ortaya çıkarırken, ana akım benimsemeden önce birçok önemli zorluğun ele alınması gerekiyor.
Metaverse tabanını besleyen büyük şirketler gizlilik, güvenlik, erişilebilirlik ve yasal kaygıları ele almalıdır. Yıl ilerledikçe, bu konuların gerçekleştirilmesi, metaverse’in geleceğini şekillendirecek tartışmalar, kararlar ve eylemlerle sonuçlanacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner