Yükleniyor...

2023 kripto markete bakış: Ne oldu da bu hâle geldik?

Sevgili kripto para yatırımcıları, 2023 senesi bizler için tam bir sabır testi niteliğinde geçti.

ercan sak crypto pnz

Sevgili kripto para yatırımcıları, 2023 senesi bizler için tam bir sabır testi niteliğinde geçti. Gelin birlikte sene başından bu yana neler yaşandığına bir göz atalım.

Mayıs ayında yaptıkları toplantı kararına göre resmi olarak Haziran 2022 tarihinde başlayan Fed’in bilanço daraltma (piyasada dolaşan para miktarını azaltma) kararı ve paralel olarak faiz artırımları bütün para piyasalarını etkilediği gibi kripto para piyasalarını da etkiledi ve ayı piyasasının resmi başlangıcı oldu. Resmi diyorum çünkü çeşitli teknik ve onchain analizleri piyasanın güçsüz olduğu sinyallerini önceden veriyordu.

Bitcoin: MVRV Z-Score Grafiği

Resmi Bilanço Daraltmanın alındığı karar ve başlangıcının BTC grafiği üzerinde gösterimi

Global ekonominin kötüleşmesinin ardından gelen FTX borsası CEO’sunun bulaştığı usulsüzlükler, akabinde borsanın iflası ve ardından çeşitli kripto para şirketlerinin iflasıyla 2023 senesine adım attık.

2023 Ocak ayında yine takip ettiğimiz çeşitli onchain grafiklerine göre Bitcoin dip seviyelerini bulmuştu.

Ocak ayında güzel bir ivme kazanmaya başlayan BTC, mart ayı başlarında ABD’nin elindeki Bitcoin’leri satış haberinin yayılmasıyla BTC tarafında ciddi geri çekilmeler yaşandı. Ardından CryptoPNZ‘den takip ettiğimiz üzere 13 Mart tarihinde Binance borsası CEO’su CZ’nin ellerindeki 1 milyar dolar değerindeki BUSD ile BTC ve ETH satın alma açıklaması ve buna ek olarak ABD’nin banka krizleri sebebiyle başlattığı kurtarma paketi (para bastılar), Bitcoin ve kripto para piyasalarını tekrar canlandırdı.

Nisan ayının ortalarına kadar yükseliş eğilimi sergileyen kripto para piyasası maalesef sonraki zaman dilimlerinde gelen FUD haberleri ve SEC’in sürekli olarak kripto para borsalarına saldırması ile tekrardan düşüş eğilimine girdi.

Haziran ayında ise BlackRock şirketinin yaptığı spot Bitcoin ETF başvurusu ve pozitif haber akışı, devamında gelen Ripple’nin SEC’e karşı kazandığı zafer kripto para piyasasını canlandırdı.

Güncel olarak ise ciddi bir hacimsizlik söz konusu. Kripto para borsalarının SEC’e karşı kazanacağı bir davada tekrardan kripto para piyasalarının yatırımcı çekeceğini düşünüyorum.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner