Bu rehberimizde sizler için yeni başlayanlar için Chainlink (LINK) nedir? Chainlink ne işe yarar, Chainlik nereden ve nasıl satın alınır? gibi soruların yanıtlarını sunduk. Bu rehberimizde gelecek vadeden Chainlink (LINK) ile ilgili merak edilen birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz. Sık sık sorulan Chainlink coin nedir sorusunun cevabını tüm detaylarıyla bu rehberde bulabilirsiniz.
Rehber İçeriği
Chainlink Nedir
Chainlink, PayPal ve Visa gibi ödeme hizmetleri, HSBC ve Wells Fargo gibi bankalar ve Ethereum ve Bitcoin gibi Blockchain’ler arasında köprü kurmayı hedefleyen Bir Blockchain projesidir. 2015 yılında hayata geçti ve 2017 yılında ICO token satışı sırasında ERC-20 token’ı olan LINK ile halka sunuldu.
Chainlink, gerçek dünya uygulamalarına, verilerine ve bir API’ye bağlanabilen, merkeziyetsiz Blockchain Oracle (uzman) platformudur. Chainlink başlangıçta SmartContract olarak adlandırıldı ve Blockchain ile eski sistemler arasındaki boşluğu doldurmayı amaçlıyor. Zincir işleme bir Servis Seviyesi Anlaşması’nda (SLA) belirtilen parametrelerle akıllı sözleşmelere sahip. Oracle verileri müdehaleleri önlemek için toparlar, doğrular, Blockchain’e kaydeder ve Chainlink’in yerel Ethereum token’ı LINK ile ödüllendirme yapar. En önemlisi ise bu verilerin akıllı sözleşmelerde kullanılmasını sağlar.
Chainlink şu anda Ethereum Blockchain’i üzerinde bulunuyor ve diğer Ethereum dApp’lerine bağlantı desteği sunuyor. Birlikte çalışabilirlik tüm projenin odak noktası olduğu için yakında daha fazla Blockchain’i destekleyecek.
Chainlink ve Augur gibi Oracle, yeni olanakların önünü açmak için gerçek dünyadaki verileri Blockchain teknolojisi ile birleştiriyor. Bazıları bunun kripto paralar ve akıllı sözleşmelerin doğal evrimi olduğuna inanıyor.
LINK Nedir?
Chainlink’in token’ı LINK olarak adlandırılıyor ve kripto para biriminin toplam arz miktar 1.000.000.000 LINK ile sınırlandırılmış durumda. Rehberi hazırladığımız sırada dolaşımdaki LINK miktarı 350.000.000’du.
An itibariyle LINK fiyatı 10.63 $ ABD Doları’ndan işlem görmektedir. LINK fiyatı şimdiye kadar en yüksek seviyeyi 20,12 dolar ile 16 Ağustos 2020 tarihinde gördü.
Chainlink Nasıl Çalışıyor?
2015 yılında kripto para ekosistemine yeni bir değer katarak akıllı sözleşmeleri kullanıcıların hizmetine sunan Ethereum’un (ETH) bu sözleşmeleri sayesinde Blockchain artık sadece finansal işlemlerin ve verilerin kaydedildiği bir yer olmaktan çıktı. Akıllı sözleşmeler sayesinde Blockchain teknolojisinin kullanım alanı genişledi.
Buna karşın bir akıllı sözleşme yalnızca bulunduğu Blockchain üzerindeki verileri yönetebilme yeteğine sahipti. Yani, tüm dünyaya hizmet edebilecek potansiyele sahip olan Blockchain teknolojisi dünyadaki birçok sektör tarafından kullanılamıyordu. İşte tam buradaki sorunu çözmek için Chainlink ortaya çıktı.
Chainlink, zincir dışı uygulamaları veri havuzlarındaki ve buna benzer kaynaklardaki verilerin sürece dahil edilmesi yani Blockchain’e taşınmasını sağlıyor. Kısacası Chainlink’i gerçek dünya ile Blockchain arasında çalışan bir temsilci olarak tanımlamak mümkün. Bu tanımlama ile, Chainlik, dünyadaki verileri alarak Blockchain’e entegre ediyor ve bu verilerin akıllı sözleşmelerde kullanılmasını sağlıyor.
Chainlink Özellikleri
Chainlink’in ana odak noktası akıllı sözleşmelerle çalışmaktır. Chainlink, akıllı sözleşmeye bağlanmak istediğiniz herhangi bir harici API’ye erişim sağlar. Böylelikle herhangi bir ödeme sistemine veya bankacılık ağına bir sözleşme yoluyla ödeme yapmak mümkündür.
ChainLink akıllı sözleşmeleri üç işleve hizmet eder:
- İtibar değerlendirmesi: Kullanıcılar, hizmet seviyesi sözleşmesi adı verilen bir oracle itibarını içeren belirli bir parametre aralığıyla akıllı sözleşmeleri kullanabilir. Ağın kurallarını ihlal eden ve yanlış veri sağlayan kahinler cezalandırılır ve ayrıca rütbesi düşer. Akıllı sözleşmenin yeterli sayıda uygulama alması durumunda, ChainLink ile bir hizmet sözleşmesi başlar.
- Dış verilerle çalışma: Hat dışı oracle’lar seçildiğinde, programatik bir anlaşma yaparlar ve istenen verileri sağlarlar.
- Toplama: Üçüncü bir adım olarak, toplama sözleşmesi, zincir dışı oracle’lar tarafından iletilen tüm verileri toplar ve ardından ağırlıklı bir toplu yanıt oluşturmak için bunların ortalamasını alır.
Basit bir ifadeyle, Chainlink, veri sağlayan merkezi olmayan bir oracle ağı olarak tanımlanabilir.
ChainLink Oracle
Oracle, veri sağlayacak sunuculardır. Onlar gerçek dünyada olup bitenlerin veri sağlayıcılarıdır. Onlar sayesinde veriler blok zincirine gider ve akıllı sözleşme neler olduğunu anlar, sonuçlar çıkarır ve işlemler yapar. Sürecin etkili olması için oracle’ların dürüst bir şekilde çalıştığını ve satıcıların hile yapmadığını ve doğru bilgiler vermediğini bilmeniz gerekir.
ChainLink oracle’ları veri kümelerini, API’leri ve diğer, neredeyse tüm dış dünyadan kaynakları kullanabilir. Bu, çalışmak için harici verilere ihtiyaç duyan projeler için faydalı olacaktır. ChainLink, geleneksel bilgi ile geleceğin teknolojisi olan blockchain arasında bir köprü olmayı hedefliyor.
Chainlink Avantajları
- Chainlink projesi Bitcoin, Ethereum arasında uyumluluk sağlar ve ayrıca bankaların ve ödeme hizmetlerinin sisteme dahil edilmesini sağlar.
- Chainlink’in hedeflerinden biri, akıllı sözleşmeleri merkezden uzaklaştırmaktır. Bu, bilginin güvenliğini ve doğruluğunu büyük ölçüde artıracak bir adımdır.
- Chainlink geliştiricilerinin omurgasını oluşturan SmartContract şirketi, 2014 yılından bu yana sözleşme otomasyonu ile uğraşmaktadır.
- En büyük şirketlerle – Google Cloud, Oracle ve SWIFT – işbirliği güven vermektedir
- LINK token’ları, Chainlink projesinin teknolojik yetenekleri ve hedefleri göz önüne alındığında kullanıcılar tarafından önemli bir yatırım aracı olarak görülmektedir.
Chainlink’in Dezavantajları
Yatırımcılar için ortaklığın uzun ve verimli olacağına dair çok az garanti bulunmaktadır. Düşük geliştirme hızı büyük sorunlardan birisi olarak gösteriliyor. Chainlink’in finansal işlemlerin yürütülmesini etkileyen gerçek bir çalışma çözümünü hayata geçirmesinin ne kadar süreceği bilinmemektedir. Dahası, rehberlik edilebilecek resmi olarak yayınlanmış bir yol haritası da yoktur.
DeFi ve Chainlink
Blok zincirleri temelde kapalı bir sistem olarak tasarlanmıştır. Sadece blok zincirinde zaten mevcut olan zincir üzerindeki verilere güvenirler. Bu, merkezi olmayan fikir birliğinin sürdürülmesini ve manipüle edilememesini sağlar. Bununla birlikte, blok zincirinin kullanım durumları, bu öncül ile son derece sınırlıdır.
Örneğin, bir blok zinciri dışında (zincir dışı) oluşturulan ve farklı kaynaklardan değer ve format açısından farklılık gösteren fiyat ve faiz veri kümelerine erişilemez. Ek olarak, veri çeşitliliği, blok zincirlerinin fikir birliği güvenilirliğinden ödün vermeden güvenilir veriler elde etmesini zorlaştırır. Bu bağlamda, Chainlink ekibi şunları belirtir:
“Modern verilerin ve blok zinciri fikir birliğinin gerçekleri hesaba katıldığında, DeFi uygulamaları ile her türden zincir dışı veri arasında standart bir köprüye acil ihtiyaç vardır. Aşağıda tartışıldığı gibi, Chainlink, DeFi’nin zincir dışı kaynaklarla güvenli ve güvenilir bir şekilde bağlanmasını sağlamak için standart, ancak özelleştirilebilir bir protokoldür.”
Chainlink’i kullanarak DeFi projeleri, sunulan ürün çeşitliliğini artırabilir ve piyasayı oyuncular için daha çekici hale getirebilir. Toplamda, Chainlink, Chainlink Oracle teknolojisinin sunduğu dört somut avantajı listeler: Bağlantı, veri koruma ve ayrıca gizli ve uygun maliyetli veriler.
Chainlink Nasıl Satın Alınır?
Chainlink satın almanın herhangi bir kripto para satın almaktan farklı bir yanı yoktur. Link listeleyen herhangi bir kripto para borsası kullanarak satın alabiliriz. Satın almak için borsada bir hesabınızın olması ve hesabınızda satın alıma uygun fiat para bulunması gerekir. Ya da farklı pariteler için (BTC, ETH) gibi satın alımlar yapabilirsiniz.
Bu rehberimizle sizlerle Chainlink Nedir sorusunun cevabını detaylı olarak paylaştık.
Faydalı Linkler
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.