Yükleniyor...

Smart Contracts (Akıllı Sözleşmeler) Nedir?

Bu rehberimizde akıllı sözleşmeler nedir, akıllı sözleşmeler ne işe yarar gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Akıllı Sözleşme Nedir

Bu rehberimizde akıllı sözleşmeler nedir, akıllı sözleşmeler ne işe yarar gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Smart Contracts (Akıllı Sözleşmeler) nedir? Kim için var ve ne için kullanılırlar? Sizin için tüm bu soruların cevabını ve daha fazlasını sunmaya çalıştık.

Akıllı Sözleşmeler Ne İçin Var?

Bir ev satman gerektiğini düşün. Bu oldukça karmaşık ve göz korkutucu bir süreçtir. Çok fazla sayıda evrak, farklı firma ve insanlarla iletişimin yanı sıra yüksek düzeyde çeşitli riskleri bulunur. Bu nedenle, ev satıcılarının mutlak çoğunluğu tüm evraklarla ilgilenen, mülkiyeti pazarlayan ve müzakerelerin başladığı zaman aracı olarak hareket eden, kapanana kadar anlaşmayı denetleyen bir emlakçı bulmak isterler.

Dahası, bu tür işlemlerde özellikle yararlı olan bir emanet servisi, söz konusu tutarlar normalde oldukça büyük olduğundan ve uğraşacağınız kişiye gerçekten tam olarak güvenemeyeceğiniz için bir emanet hizmeti sağlar. Bununla birlikte, başarılı bir anlaşmanın ardından, satıcı ve alıcının aracıları komisyon olarak satış fiyatının yaklaşık yüzde onunu paylaşacaklardır. Bu, satıcı veya alıcı için oldukça önemli bir mali kayıp anlamına gelir.

Tüm bunlar, akıllı sözleşmelerin gerçekten tüm endüstrinin kullanışlı ve etkili bir şekilde devrim yaratabileceği durumlardır. Belki de en önemlisi, bir güven sorunu çözülecektir. Akıllı sözleşmeler ‘If-Then’ prensibi ile çalışır. Yani evin mülkiyeti yalnızca üzerinde anlaşılan miktardaki para sisteme gönderildiğinde alıcıya aktarılır.

Aynı zamanda emanet olarak da çalışırlar, yani hem para hem de mülkiyet hakkı sistemde saklanır ve aynı zamanda katılımcı taraflara dağıtılır. Ayrıca, işlem yüzlerce kişi tarafından tanık ve doğrulanmış olduğundan hatasız teslimat garanti edilir. Taraflar arasındaki güven artık bir sorun olmadığı için bir aracıya ihtiyaç yoktur. Bir emlakçının yaptığı tüm fonksiyonlar akıllı bir sözleşmeye önceden programlanabilirken aynı anda hem satıcıyı hem de alıcıyı önemli miktarda paradan tasarruf ettirebilir.

Akıllı Sözleşmeler Nasıl Çalışır?

Smart Contracts Nedir

Basitçe söylemek gerekirse, akıllı sözleşmeler otomatlar gibi çalışır ve çok çalışır. Akıllı sözleşmelerde gerekli miktarda bir kripto para birimine, emanetçinize, ev sahipliği hakkına, kimliğinize ya da hesabınıza düşen miktar gibi düşünebilirsiniz. Tüm kurallar ve cezalar sadece akıllı sözleşmelerle önceden tanımlanmış değil, aynı zamanda onlar tarafından da uygulanmaktadır.

Dayanışma

Bir akıllı sözleşme kendi başına çalışabilir, ancak diğer akıllı sözleşmelerle de birlikte çalışabilmektedir. Birbirlerine bağımlı olacakları bir şekilde kurulabilirler. Örneğin, belirli bir akıllı sözleşmenin başarılı bir şekilde tamamlanması, başka birinin başlamasını tetikleyebilir vb. Teorik olarak, tüm sistem ve organizasyonlar tamamen akıllı sözleşmelere başvurabilir. Bir dereceye kadar bu zaten tüm kanunların önceden tanımlandığı ve bu nedenle ağın kendiliğinden ve bağımsız olarak işlev görebileceği çeşitli kripto para birimi sistemlerinde uygulanmaktadır.

Akıllı Sözleşmelerin Nesneleri

Esasen, her akıllı sözleşmede nesne olarak da adlandırılan üç ayrılmaz parça bulunmaktadır. Bunlardan ilki, dijital imzaları kullanarak anlaşmanın şartlarını kabul eden veya katılmayan, akıllı sözleşmeyi kullanan iki veya daha fazla taraf imzalayanlardır.

İkinci nesne anlaşmanın konusudur. Bu, yalnızca akıllı sözleşmenin ortamında var olan bir nesnesi olabilir. Alternatif olarak, akıllı sözleşmeler nesneye engelsiz ve doğrudan erişime sahip olmalıdır. Her ne kadar akıllı sözleşmeler ilk olarak 1996’da tartışılmış olsa da gelişimlerini durduran bu özel nesneydi. Bu sorun, yalnızca 2009 yılında ilk kripto para birimi ortaya çıktıktan sonra kısmen çözüldü.

Son olarak, herhangi bir akıllı sözleşme belirli şartları içermelidir. Bu terimlerin matematiksel olarak tam olarak tanımlanması ve belirli akıllı sözleşme ortamı için uygun bir programlama dili kullanılması gerekir. Bu, tüm katılımcı taraflardan beklenen şartları ve söz konusu şartlarla ilgili tüm kuralları, ödülleri ve cezaları içerir.

Çevre

Onların düzgün bir şekilde varolması ve işlev görebilmesi için akıllı sözleşmelerin belirli bir uygun ortam içinde çalışması gerekir. Her şeyden önce, çevrenin benzersiz, özel olarak oluşturulmuş şifreleme kodlarını kullanarak işlem için oturum açmalarını sağlayan genel anahtar şifrelemesinin kullanımını desteklemesi gerekiyor. Bu, mevcut kripto para birimlerinin mutlak çoğunluğunun kullandığı kesin sistemdir.

İkinci olarak, sözleşmenin tüm taraflarının tamamen güvenebileceği ve tamamen otomatikleştirildiği açık ve merkezi olmayan bir veritabanı gerekir. Dahası, tüm ortamın uygulanacak akıllı sözleşme için merkezden ayrılması gerekiyor. Blockchain (blok zinciri), özellikle Ethereum Blockchain, akıllı sözleşmeler için mükemmel ortamlardır.

Son olarak, akıllı sözleşme tarafından kullanılan dijital verilerin kaynağı tamamen güvenilir olmalıdır. Bu, halihazırda yaygın olarak kullanılan ve günümüz yazılımlarının çoğunda otomatik olarak uygulanan kök SSL güvenlik sertifikaları, HTTPS ve diğer güvenli bağlantı protokollerinin kullanılmasını gerektirir.

Akıllı Sözleşmeler Şunları Sağlar

Özerklik: Akıllı sözleşmeler, üçüncü taraf bir kolaylaştırıcı arabuluculuğuna olan gereksinimi ortadan kaldırır ve temelde anlaşmayı tam olarak kontrol etmenizi sağlar.

Güven: Şifreli ve güvenli bir şekilde paylaşılan bir defterde saklandığı için hiç kimse belgelerinizi çalmaz veya kaybedemez. Dahası, akıllı sözleşmelerin tarafsız sisteminin güvenin yerini alması nedeniyle uğraştığınız insanlara güvenmeniz veya onlara güvenmelerini beklemeniz gerekmez.

Tasarruflar: Akıllı sözleşmeler sayesinde noterler, emlakçılar, danışmanlar, yardım ve diğer birçok aracıya ihtiyaç yoktur.

Güvenlik: Doğru şekilde uygulandığında akıllı sözleşmelerin kesintiye uğratılması oldukça zordur. Ayrıca, akıllı sözleşmeler için mükemmel ortamlar belgelerinizi güvende tutacak karmaşık şifreleme ile korunmaktadır.

Verimlilik: Akıllı sözleşmelerle çok fazla zaman kazanacaksınız. Normalde kağıt belgelerinin yığınlarını elle işleyerek, bunları belirli yerlere gönderip götürmeniz gerekirken akıllı sözleşmelerle bunlara gerek kalmayacak.

Akıllı Sözleşmelerin Geliştiricisi ve Kullanıcıları

Akıllı sözleşmeler ilk olarak 1996 yılında bilgisayar bilimcisi ve şifreci olan Nick Szabo tarafından duyuruldu. Birkaç yıl boyunca Szabo kavramı yeniden ele aldı ve çeşitli yayınlar yayınladı; sözleşme hukuku ile ilgili iş uygulamalarını tasarım konsepti aracılığıyla tanımladı.

Bununla birlikte, akıllı sözleşmelerin uygulanması 2009 yılına kadar gerçekleşmedi; ilk kripto para birimi Bitcoin, sonunda akıllı sözleşmeler için uygun bir ortam sağlayan Blockchain ile birlikte ortaya çıktı. İlginç bir şekilde Nick Szabo 1998 yılında Bit Gold adlı merkezi olmayan bir dijital para birimi için bir mekanizma tasarladı. Bu, hiçbir zaman hayata geçirilemedi, ancak Bitcoin’in 10 yıl sonra övünebileceği pek çok özelliği bulunuyordu.

Günümüzde, akıllı sözleşmeler çoğunlukla kripto para birimleri ile ilişkilidir. Ayrıca, ademi merkezileştirilmemiş kripto para birimi protokollerinin esasen ademi merkeziyetçi güvenlik ve şifreleme ile akıllı sözleşmeler olduğu için birinin diğeri olmadan var olamayacağını söylemek de doğrudur. Halihazırda mevcut olan kripto-parazit ağlarının çoğunda yaygın olarak kullanılırlar ve en önemlisi ve Ethereum’un en çok öne sürülen özelliklerinden biridir.

Akıllı Sözleşmelerin Kullanım Örnekleri

Hükümetler, finans düzenleyicileri ve dünya çapındaki bankaların kripto para birimleri üzerindeki duruşları son derece ihtiyatlı olmaktan dikkatlice kabul etmeye kadar uzanırken, arkasındaki teknoloji -Blockchain ve akıllı sözleşmeler- devrimci olarak geniş çapta kabul görmüştür ve her düzeyde uygulanmaktadır.

Örneğin, yakın zaman önce, Depozitelik Güven ve Takas Kurumu (DTCC) ve dört büyük banka -Bank of America Merrill Lynch, Citi, Credit Suisse ve J.P. Morgan- akıllı sözleşmeler kullanarak Axoni tarafından geliştirilen Blockchain’in kredi temerrüt takasını başarıyla işlediler. Yapılan basın açıklamasına göre akıllı sözleşme, bireysel ticaret detayları ve muadil risk ölçümleri gibi bilgileri, ortaklar ve düzenleyiciler için yeni bir şeffaflık düzeyi sağladı.

Her yerde benzer şeyler oluyor. 61 Japon ve Güney Koreli banka konsorsiyumu, iki ülke arasında sınır ötesi para transferleri sağlamak için Ripple’in Blockchain ve akıllı sözleşmelerini test ediyor. Yeni sistem bu yıl devreye girecek. Rus hükümeti tarafından kontrol edilen bir banka olan Sberbank, -korsanlığa karışmayanın kalmadığı bir ülke olarak bilinen Rusya’da bile- Ethereum’un Blockchain’i ve onun sağladığı akıllı sözleşmeler test ediyor.

Testler, Sberbank’ın, Cisco, BP, ING, Microsoft, vb. gibi en iyi oyuncular da dahil olmak üzere 100’den fazla işletmenin oluşturduğu bir kuruluş olan Enterprise Ethereum Alliance’a katılarak başladı. İttifak, belirli şirketler için ihtiyaç duyulan akıllı sözleşmelerin geliştirilebildiği ve uygulanabildiği iş kullanımı için ince ayarlı bir Blockchain geliştirmeyi amaçlıyor.

Akıllı sözleşmeler kripto para birimleri ile birlikte geliştirildikçe, daha çok finans ve bankacılık dünyasında uygulanıyorlar. Yine de bu teknoloji, dünya çapında hükümetler tarafından oy sisteminin daha erişilebilir ve şeffaf hale getirilmesi için kullanılabilir. Tedarik zincirleri, hem malları izlemek hem de ilgili tüm görevleri ve ödemeleri otomatikleştirmek için kullanabilir. Gayrimenkul, sağlık hizmetleri, vergiler, sigortalar ve sayısız diğer sektörler akıllı sözleşmelerin uygulanmasından ve sunmaları gereken faydalardan yararlanabilirler.

Dezavantajları

Akıllı sözleşmeler son derece yeni bir teknoloji konumunda. Çok fazla vaatte bulunmasına vermesine rağmen sorunlara hala yatkın durumda. Örneğin, sözleşmeyi oluşturan kod kusursuz olmalı ve hata içermemelidir. Bu, hatalara ve bazen de bu tür hataların dolandırıcılar tarafından istismar edilmesine yol açabilir. DAO hackinde olduğu gibi, bir akıllı sözleşmenin kodundaki bir hata ile akıllı bir hesaba konan para çalınabilir.

Üstelik teknolojinin yeniliği birçok soru işaretini beraberinde getiriyor. Hükümet bu tür sözleşmeleri düzenlemeye nasıl karar verecek? Nasıl vergilendirilecekler? Sözleşme, sözleşmenin konusuna erişemezse veya beklenmedik bir şey olursa, ne olacak? Bu, geleneksel bir sözleşme yapıldığında mahkemede iptal edilebildi, ancak Blockchain sözleşmeyi “Kanun Yasası” politikasına göre ne olursa olsun gerçekleştirir.

Bununla birlikte, bu sorunların çoğu yeni akıllı sözleşmelerin bir teknoloji olarak nasıl olduğunun bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Böyle bir sözle, teknoloji kesinlikle zaman içinde mükemmelleştirilecektir. Şüphesiz, akıllı sözleşmeler toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olmak üzereler.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner