Yükleniyor...

Diyanet Yanıtladı: Kripto Para ile Zekat ve Fitre

Kripto para ile zekat ve fitre verilip verilmeyeceği, dijital varlıklara yatırım yapan kişiler tarafından merak konusu oldu.

kripto para ile zekat 1

Kripto para ile zekat ve fitre verilip verilmeyeceği, dijital varlıklara yatırım yapan kişiler tarafından merak konusu oldu. Özellikle kripto paranın zekatı verilir mi? sorusunun yanıtı sıklıkla araştırılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, maddi durumu elveren Müslümanlar için Ramazan ayında verilmesi farz olan zekat ve fitrenin kripto varlıklar için de geçerli olup olmadığı konusuna açıklık getirdi.

Kripto Paranın Zekatı Verilir mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı, kripto para ile zekat ve fitre verilip verilemeyeceği konusunda sorularımızı yanıtladı.

Başkanlığın açıklamasına göre, kripto paralar ile zekat ve fitre verilmiyor ancak elinizde bulunan dijital varlığın karşılığı üzerinden hesaplanan miktar ile zekat vermek gerekiyor. Bunun için de güncel altın fiyatları baz alınarak hesaplama yapılıyor. Eğer elinizdeki kripto para miktarı 80.18 gram altın fiyatına ulaşıyorsa, rayiç piyasa değeri üzerinden zekatlarının ödenmesi gerekir.

kripto para ile zekat

Diyanet İşleri Başkanlığı, konu ile ilgili açıklamasında şu ifadeleri kaydetti:

“Kripto varlıklar, herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tâbi olmaması, bu konuda merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi ve işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi taraflar açısından önemli riskler barındırmakta birlikte, bu tür varlıklar yaygın olarak yatırım ve kazanç gayesi ile elde bulundurulan likit varlıklar olduğundan, zekâta tabi diğer varlıklarla birlikte değeri nisap miktarına (80.18 gr. altın) ulaşan kripto varlıkların rayiç piyasa değeri üzerinden zekatlarının ödenmesi gerekir. Kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılması yasal olarak uygun görülmediğinden gerek bu tür varlıkların gerekse zekâta tâbi diğer varlıkların zekâtının TL veya diğer rayiç para birimleri ile ödenmesi uygun olur. Fitre ve fidyenin ödeneceği para birimleri konusunda da aynı hükümler geçerlidir.”

kripto para ile zekat

Zekat Nedir?

Zekat İslam’da, mal varlığının belirli bir yüzdesini fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine verme yükümlülüğünü ifade eder. Genellikle, nakit para, altın, gümüş, tarım ürünleri, hayvanlar ve ticari mallar gibi belli başlı maddi varlıkların üzerinden yılda yüzde 2,5 oranında zekat verilir. Zekat, bir Müslüman’ın maddi varlığının İslami ilkeler doğrultusunda paylaşımına ve toplumsal dayanışmaya katkıda bulunmaya yönelik bir ibadettir.

Zekat ergenlik çağına erişmiş, hür ve akli yeterliliği olan Müslümanlara farzdır. Zekatı verilecek malın üzerinden bir yıl geçmiş olmasının yanı sıra bir yıllık borçtan ve asli ihtiyaçlardan fazla olması gerekmektedir.

Asgari zenginlik ölçüsü olan nisap miktarı; altında 80,18 gr veya bunun tutarında para veyahut ticaret malı, gümüşte 595 gr, devede 5, büyükbaşta 30, küçükbaşta 40 adettir. Zekât hesaplaması yaparken mevcut borçlar düşüldükten sonra kalan mal üzerinden zekat oranı hesaplanmaktadır.

Zekat verecek kişinin asli ihtiyaçlarını karşılayacak miktardan fazla mala sahip olması gerekir. Barınma, giyecek ve yiyecek gibi hayatın güvenli ve sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için gerekli olan asli ihtiyaçlarını temin etmek üzere yazılı veya sözlü bir taahhüde giren kişilerin de zekat vermesi gerekmez.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner