Yükleniyor...

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nedir, Nasıl Çalışır?

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA), varlık satın alırken giriş miktarının düşmesini ve riskin en aza inmesini amaçlayan bir yatırım stratejisidir.

dolar maliyet ortalaması

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA), varlık satın alırken giriş miktarının düşmesini ve riskin en aza inmesini amaçlayan bir yatırım stratejisidir. DCA, uzun vade hedefleri olan yatırımcılar tarafından riskleri en aza indirgemek amacıyla kullanılır.

DCA Nedir?

İngilizcesi “Dollar Cost Averaging” olan dolar maliyet ortalaması kısaca DCA, bir tür yatırım stratejisidir. Bu stratejide, satın alınan varlık için riskin en aza indirilmesini amaçlanır.

DCA stratejisini kullanan yatırımcılar, bir varlık satın alırken, fiyattan bağımsız olarak o varlığa belirli aralıklar ile daha küçük miktarda yatırım yaparlar. Yatırımcıların tercihi olan bu strateji, ortalama maliyet ve dalgalanma etkisini düşürürken, gelirin artmasına da yardımcı olmaktadır.

dolar maliyet ortalaması

Dolar Maliyet Ortalaması Nasıl Çalışır?

DCA, düzenli olarak aynı fiyattan varlık satın almayı sağlar. Haftalık, aylık ya da iki ayda bir gibi düzenli aralıklarla yatırım yapılmasını içeren bir yöntem olan dolar maliyet ortalaması, fiyat oynaklığının hafifletilmesi için kullanılmaktadır.

Dolar maliyet ortalaması, küçük miktarlarla da yatırım yapılmasına olanak sağlamaktadır. Böylece yatırım yapabilmek için büyük miktarların birikmesini beklemeye gerek kalmamaktadır. DCA stratejisi, yatırım yapılacak paranın daha küçük bir miktarını düzenli olarak piyasaya sürülmesi ile pazar büyümesinden yararlanmayı sağlar. Az miktarda ancak düzenli yatırımlar ile, fiyatlar yükseldiğinde daha az, fiyatlar düştüğünde daha çok varlık satın alınmış olur. Piyasa düşüşlerinde yatırımlara devam etmek, ilerideki büyüme hedeflerini gerçekleştirmede önemli bir etkendir.

DCA yöntemi, riskleri en aza indirmek için kullanılır ve piyasanın büyük dalgalanmalar yaşadığı zamanlarda bile en iyi performansı gösterir. Varlık satın almak için ayrılan yatırımı küçük parçalara bölerek düzenli aralıklarla alım yaparak ilerlemeyi sağlar. Aynı zamanda dolar maliyet ortalaması yöntemi, piyasayı sürekli takip etmek istemeyen yatırımcılar ve düşük miktarlar ile yatırıma başlamak isteyenler için de tercih edilen yöntemlerden biridir.

DCA

Dolar Maliyet Ortalaması Neden Kullanılır?

DCA metodu, yatırımcıları yanlış bir zamanda varlık satın alma riskinden korumaktadır. Piyasa zamanlaması yapmak oldukça zordur. Dollar Cost Averaging (DCA) yöntemini kullanan yatırımcılar, aktif olarak bir efor harcamazlar ve zamanlama yapma ihtiyaçları ortadan kalkar. Duygusal olarak yanlış zamanlama ile varlık satın alınmasını engelleyerek yatırımcıyı risklerden ve dalgalanma etkilerinden korumaktadır.

DCA yöntemi, başlangıç aşamasında yüklü bir sermaye ve ileri seviye bir bilgi gerektirmediği için, yeni başlayanlar ve küçük yatırımcılar tarafından tercih edilen yöntemlerin başında gelmektedir.

Dolar Maliyet Ortalaması Hesaplama

Dolar maliyet ortalaması hesaplama, bir şirketin dolar bazlı maliyetlerini ortalamak için kullanılan bir yöntemdir. Bu hesaplamada, şirketin dolar cinsinden toplam maliyetleri belirli bir zaman aralığında satın alınan dolar miktarına bölünür.

Örneğin bir yıllık zaman diliminde Bitcoin’e 12.000 dolar yatırmak için, her ay 1.000 dolar yatırılır. Bitcoin fiyatlarındaki değişime bakılmaksızın her ay aynı miktarda yatırım yapılır. Bu döngü sonunda sahip olunacak pay/coin sayısı, varlığın fiyat performansına bağlıdır. Fiyatlar başlangıçtaki fiyat noktasından aşağı düştüğünde, daha ucuza daha fazla pay elde edilirken, fiyatların artması halinde daha az pay toplanmaktadır.

Dollar cost averaging, teoride yatırımcıların pay başına ödenen toplam maliyetini azaltarak yatırımlarını dengelemelerine olanak verir. Böylelikle yatırımcılar, piyasayı araştırmak ve doğru zamanı yakalamak için baskı altında kalmazlar.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner