Yükleniyor...

Kripto Para Birimi EOS (EOS) Nedir?

Bu rehberimizde, EOS nedir, EOS ne işe yarar gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

EOS Nedir

Bu rehberimizde, EOS nedir, EOS ne işe yarar gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

EOS Nedir?

EOS, endüstriyel ölçekte merkezi olmayan uygulamaların barındırılabildiği, tamamen merkezi olmayan bir işletim sistemi olmayı hedeflemektedir.

Hedeflenen kullanım durumları arasında akıllı sözleşmeler, merkezi olmayan depolama çözümleri ve DApps ortamları yer almaktadır. EOS geliştiricileri, binlerce işlemi dPoS-konsensüs mekanizması ile verimli bir şekilde hesaplanabildiğini iddia ediyor.

Geliştiriciler aynı zamanda program işlemlerinin birden çok işlemci arasında paylaştırıldığı paralel işlemleri uygulamayı da amaçlamaktadır. Eşsiz mimarisi sayesinde, dikey ve yatay olarak ölçeklendirilebileceğini iddia ediyor ve proje bittiğinde işlemlerin cansız olmasını amaçlıyor.

EOS’un token’ına EOS deniliyor. Ağ içinde depolama ve bant genişliği satın almak için kullanılabilecek bir yardımcı programdır. Ayrıca, sahip olunan token sayısına orantılı olarak oy hakkı kazanılıyor.

EOS’u Kim Kurdu?

“EOS nedir? EOS’u kim kurdu?” soruları da sıklıkla karşımıza çıkar. EOS, 2017 yılında özel şirket bloğu tarafından kuruldu. Proof-of-stake (dPoS), STEEM ve Bitshares’in yaratıcısı olan Dan Larimer block.one’un CTO’sudur.

EOS Madenciliği Yapılabilir mi?

Hayır, proje bir fikir birliği mekanizması olarak dPoS (proof-of-stake) kullanıyor. Madencilik yerine, blok üreticileri ağ oluştururken EOS tokenlar’ına blok üretecek ve ödüllendirilecekler. Blok üreticileri dPoS sistemi ile oylanacak.

EOS’un Diğer Kripto Para Birimlerinden Farkı Ne?

EOS’ta konsensus mekanizması olarak proof-of-stake kullanılıyor. Ayrıca, paralel yürütme ve asenkron iletişim metodolojisi kullanılarak yüksek oranda ölçeklenebilir olması hedefleniyor.

EOS Nedir? EOS’un Avantajları Nelerdir?

EOS nedir sorusuyla beraber, EOS’un avantajları da çok merak edilmektedir. EOS blok zincirinin pek çok avantajı vardır. Ethereum platformunun daha hızlı, daha iyi ve daha güvenli bir sürümü olarak lansa edilmektedir. Peki faydaları tam olarak nedir? Gelin birlikte detaylıca bakalım.

dApp’ler

EOS, tam teşekküllü dApp’ler geliştirme yeteneği sunar. Merkezi olmayan bir platform olarak çalışır, bu da herkesin bir dApp oluşturabileceği ve EOS tarafından desteklenen blockchain platformunda çalışmasına izin verebileceği anlamına gelir. Yalnızca bir merkeziyetsizlik farklı ile App Store’a benzer şekilde çalışır. Genellikle dApp’ler kendilerine güç sağlamak için akıllı sözleşmeler kullanır. Ancak EOS ile akıllı sözleşmelere gerek yoktur. Bunun yerine, akıllı sözleşmelerden daha verimli olduğu iddia edilen dApp işlemlerini kullanır.

Ücretsiz İşlemler

Blok zinciri çözümlerinin çoğu, her işlemle ilişkili bazı ücretler gerektirir. Ancak aynı durum EOS için geçerli değildir. EOS ile işlemler veya hizmetler herhangi bir ilişkili maliyet olmadan yapılabilir. Bu, ücretsiz işlemler anlamına gelir. Bununla birlikte, blok üreticisi modeli dApps hizmet ücretleri için kullanılacaktır.

Yönetişim

EOS’un olabildiğince esnek kalmasını sağlamak için, yönetişim yapısı modelinde bir oylama sistemi kullanılır. Bu, kuralların yalnızca bir oylama sistemi aracılığıyla değiştirilebileceği anlamına gelir. Bu ölçekte bir blok zinciri için mükemmel bir özelliktir. Bazen değişiklik yapmak gerekir ve oylama ile yapılır. Örneğin Ethereum’da bu sorun vardı ve oylama sistemi yönetişim modeli olmadığı için bunu kabul edemedi.

Birçok Faydası Var

Geliştiriciler İçin Kullanım Kolaylığı

EOS üzerinde dApp geliştirmek kolaydır. Geliştiriciler web araç setini, veritabanı şemalarını ve diğer işlevleri verimli bir şekilde kullanabilir. Tüm bunlar dApp’lerin geliştirilmesini kolaylaştırır.

Daha Az Risk İçeren Kolay Hard Fork’lar

ETH-ETC fork senaryosunun EOS’a olmamasını sağlamak için basitleştirilmiş bir yaklaşım izlenir. Bir çıkar çatışması meydana gelirse blok üreticileri platformu dondurur. Sorun çözülene kadar donmuş kalır. Mekanizma kritiktir. Gelecekteki hard fork’ların daha az riski olacak ve topluluk DAO gibi benzer durumlarla savaşmak için daha iyi bir konumda olacak.

ICO Dostu

ICO’lar, EOS ve Ethereum gibi bir blockchain platformunun başarısında hayati bir rol oynar. Bu, herkesin platformda ICO’ya ev sahipliği yapabileceği anlamına gelir. Ayrıca akıllı sözleşmeler yazmaya gerek yoktur, bu da EOS’u daha geliştirici dostu yapar.

Kendi Kendine Yeten

Tüm platform kendi kendine yeterlidir. Bu, blok üreticilerini çalışmaları için sürekli olarak ödüllendireceği anlamına gelir. Bu yılda sadece %5 enflasyon oluşturarak yapılacaktır. EOS platformu ayrıca her yıl topluluktan dApp teklifini finanse ederek yeni fikirlerin ve geliştiricilerin EOS’a taşınmasını ve büyümesine yardımcı olmasını sağlayacaktır.

EOS’un birçok faydası var. Ancak dezavantajları da var. Örneğin, piyasadaki tek blockchain platformu çözümü değil. NEO, Ethereum, RChain ve birçok benzerine sahibiz. EOS’un lansmanının beklendiği kadar akıcı gitmediğini de biliyoruz. Bu biraz aksilik anlamına gelebilir. Ayrıca, EOS tamamen merkezi olmayan bir yapıya sahip değildir. Delegated Proof-of-Stake (DPoS) kullandığından, tüm işlemler 21 blok üreticisi tarafından onaylanır.

Toplam ve Dolaşımdaki EOS Miktarı Ne?

Toplam arz miktarı 1.000.000.000 ve rehberi hazırladığımız sırasındaki dolaşımdaki arz 940 milyondur. Yıllık yüzde 5’e varan bir enflasyon oranı bulunmaktadır ve maksimum arz sonsuzdur.

EOS’u Nereden Alabilirim?

EOS’u birçok kripto para borsasından almak mümkündür. Türk Lirası ile EOS alabilmek için Türkiye’nin en büyük kripto para borsası Paribu kullanılabilir.

EOS alma rehberimize buradan ulaşabilirsiniz.

EOS’a Alternatifler

EOS’a yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar, Ethereum’a ve biraz daha az da olsa Cardano ve NEO’ya dikkat edebilir.

Ethereum’un daha yüksek değerlenme ve ölçeklenebilirlik sorunları var, ancak Ethereum’un güçlü yanları da mevcut: Halihazırda çalışan bir platform, büyük topluluk, en azından önümüzdeki birkaç yıl içinde kullanıcı tabanında güçlü ve sağlıklı öngörülen büyüme ve potansiyel olarak daha az olumsuz volatilite/risk.
NEO’nun güçlü yanı yerel pazarla çok iyi bağlara sahip olmasıdır. Öte yandan Cardano ise çok iddialı bir yol haritasına, son derece güçlü bir akademik temele ve nispeten daha yüksek bir risk / potansiyele ve nihayetinde daha uzun elde tutma süresi / yatırım ufkuna sahiptir.

Değerlendirmemiz

Daha önce de belirttiğimiz gibi EOS ile ilgili birkaç olumsuz nokta bulunmaktadır. Birincisi, EOS ICO’nun tüm gelirleri Cayman Adaları’na kayıtlı özel bir şirkete aittir. Ve şirket bunu kendi web sitesinde belirtmiştir:

“Token’lar EOS Platformunda herhangi bir kullanım, amaç, özellik, işlev veya özellik dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, açık veya zımni hiçbir hak, kullanım, amaç, özellik, işlev veya özellik taşımamaktadır.”

EOS’un arz miktarının oldukça yüksek olması ise bir diğer negatiftir.

Bu yazımızla sizlere EOS nedir sorusunun cevabını ayrıntılı bir biçimde vermeye çalıştık. EOS vizyonu ile birçok kategoride birçok kişiye erişilebilir bir deneyim sunmaktadır.  Kullanıcı kimlik doğrulaması, bulut depolama ve sunucu barındırma gibi hizmetler sağlayarak merkezi olmayan uygulamalar için eksiksiz bir işletim sistemi sağlamayı hedefliyorlar. Proje bunları başarılı bir biçimde gerçekleştirmesi halinde kripto para dünyasında daha önemli bir yere sahip olacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner