Yükleniyor...

GameFi ve NFT: 2022’de Bu Sektörü Hangi Projeler Havaya Uçuracak?

Milyarlarca GameFi ve blockchain oyun pazarı, hem oyuncular hem de yatırımcılar için birçok fırsat vaat eden 2022'nin ana trendlerinden biri olarak adlandırılıyor.

7

Milyarlarca GameFi ve blockchain oyun pazarı, hem oyuncular hem de yatırımcılar için birçok fırsat vaat eden 2022’nin ana trendlerinden biri olarak adlandırılıyor. Ancak şimdiye kadar piyasa o kadar parça parça ve kaotik ki bu trendden nasıl kâr elde edileceğini anlamak hayli zor. Bu hızla büyüyen alanda başarılı olmak için GameFi endüstrisinin sırlarının bilinmesi gerekir.

GameFi’nin çevrimiçi oyunlardan farkı nedir?

GameFi, blok zinciri endüstrisinde iki alanın – merkezi olmayan finans ve merkezi olmayan oyunların – bağlantı noktasında yeni bir buluş. GameFi basit bir çevrimiçi oyun değildir. GameFi, kullanıcılarının oyundan dijital paralarla kar elde etmelerini sağlayan oyun platformlarıdır. Bir yandan kullanıcılarını elde tutma oranlarını artırırken, diğer yandan kullanıcıların bir oyun içinde gerçek para kazanmalarına yardımcı olur.

Oyun oynamaya ve kazanmaya başlamak için, bir kullanıcının bir karakter veya takas edilmesi güç bir karakter ile  – NFT biçiminde sunulan bir oyun varlığı satın alması gerekir. Büyük ölçüde GameFi sayesinde, NFT pazarı 2021’de benzeri görülmemiş büyüme oranlarına ulaşmıştır. DappRadar istatistiklerine göre, değiştirilemez token ticaret hacimleri yüzlerce kat arttı – 2020’de 100 milyon dolardan 2021’de 23 milyar dolara. Bu Aslan payı Bu alım satım işlemlerinin bir kısmı oyun NFT’si için gerçekleşti. Kasım 2021’de, oyun NFT’sinin ticaret hacimleri, Ekim 2021’e kıyasla bir ayda büyüme oranlarını neredeyse ikiye katlayarak 1 milyar doları aştı.

Merkezi olmayan çevrimiçi oyunlar için bu ekonomik model, Oyna-Kazan modeli olarak adlandırıldı. Bu durum aslında NFT oyuna girmek için oluştu. Kullanıcılar NFT’yi satın alarak çok oyunculu bir çevrimiçi oyuna erişme, diğer oyuncularla etkileşim kurma ve en önemlisi oyuna katılımdan kar elde etme fırsatı elde ediyor

GameFi’de likidite nereden geliyor?

Bir kullanıcı, örneğin futbol simülatörü FIFA için oyun için abonelik satın aldığında, bir kez ödeme yapması yeterli okuyor. Satın alma işleminden sonra, kullanıcı her an oynayabilir duruma geliyor . Oyun NFT’leri satın almayı gerektiren GameFi oyununda temel ilkeler farklıdır.

Merkezi olmayan çevrimiçi oyunlarda, kullanıcıların oyun öğeleri ve karakterleri satın alması gerekir. Örneğin, bir zamanlar popüler olan gündelik oyun FarmVille NFT tabanlı bir oyun olsaydı, bir oyuncu bir parça toprak ve tohumları ücretsiz olarak alamazdı. Bu oyunda, kullanıcıların mahsulleri hasat etmek için onları satın almaları gerekiyordu.

Aynı zamanda iyi haberler de var: GameFi’de kullanıcılar oyun öğelerinden para kazanma fırsatına da sahipler. Kişi mahsul hasat etmekte iyiyse, onları satabilir ve toprağa ve tohumlara yapılan yatırımın geri dönüşünü alabilir.

NFT oyunları kripto para piyasasının verimli topraklarında ortaya çıktığından ve büyüdüğünden, takas edilemeyen tokenler biçimindeki oyun öğelerini içeren tüm işlemler kripto para birimlerinde gerçekleştirilir. Bu şekilde oyun ekosistemi, Play-to-Earn modelinin kullanımına izin veren likidite ile doldurulmaktadır.

Çevrimiçi Oyunda Birkaç Saatliğe Aylık 400 Dolara Kadar

GameFi projelerindeki karlar birkaç kaynaktan geliyor;

  • Değeri birkaç dolar olan Gaming NFT, satışlar başladığında ve yeni oyuncuların girişinin ardından yüzlerce ve on binlerce dolara fırlıyor.
  • Oyun görevlerini yerine getirme ödülleri: örneğin, görevleri tamamlama savaşlarında diğer oyuncuları kazanmak.
  • Oyun öğeleri ve karakterlerin ödülleri, satın alma ve satış işlemleri için para birimi olarak hizmet veren bir GameFi projesinin yerel belirtecine yapılan yatırımlar.

Açıklamadan, ilk iki gelir kaynağının oyunculara yönelik olduğu, üçüncü gelir kaynağının ise GameFi projelerini pasif gelir kaynaklarından biri olarak gören ve oyunun kendisine aktif olarak katılmayan yatırımcılara yönelik olduğu açıktır.

Ancak, gerçek senaryoda, önde gelen oyunlarda NFT’yi oynayan ilk kâr kaynağı, değeri yüzlerce ve on binlerce dolara ulaşabileceğinden, yalnızca yatırımcılar veya yüksek gelir düzeyine sahip oyuncular tarafından erişilebilir. Böylece 2021’in sonunda, popüler merkezi olmayan oyun Axie Infinity’nin NFT karakterinin ortalama fiyatı 140 dolara ulaştı. Tahminlere göre, 2022’de 219 dolara yükselecek. Bununla birlikte, bir oyuna başlamak için bir oyuncunun üç karaktere ihtiyacı vardır. Bu şekilde, bir oyuna başlamak için ilk yatırım 420 dolardır. Tabii ki, merkezileştirilmiş çok oyunculu çevrimiçi oyunlar için abonelik fiyat seviyelerini önemli ölçüde aşıyor.

Her çevrimiçi oyuncu, oyuna erişmek için bu tür ücretleri ayıramaz. İstatistiksel veriler, GameFi oyunlarının çoğunun Play-to-Earn oyunlarından kazanmanın ortalama maaşa önemli bir artı getirebileceği en fakir ülkelerden olduğunu gösteriyor. Tabii ki, onlar için yüksek başlangıç ​​yatırımı ciddi bir engeldir. Sonuç olarak, NFT karakterleri, platformun aktif kullanıcısı olmadığı için para kazanmak isteyen ancak günlük oyun görevlerini tamamlamak için vakti olmayan yatırımcıların eline geçiyor. Yatırımcılar ayrıca oyundan para kazanmadıkları, günlük görevleri tamamlayarak ödül almadıkları için GameFi pazarını potansiyeline göre kullanmıyorlar.

Bu sorunu çözmek için bir pazarın ek hizmetlere ihtiyacı vardır. Blockchain uygulamalarının geliştirilmesi için oluşturulan bu tür altyapı projelerinden biri de Meta DAO Guild’in p2p platformu MetaRent’tir.

Meta DAO Loncası Nedir?

Meta DAO Guild P2E oyun endüstrisinde çeşitli altyapı projelerini yürüten ve iki ana GameFi sorununa zarif bir çözüm sunan, merkezi olmayan özerk bir organizasyondur:

· Yatırımcıların sorunu: Paraları var ve bundan kâr etmek istiyorlar ama oyuna ayıracak zamanları yok.

· Oyuncuların sorunu: Boş zamanları var ama bir oyuna erişmek için pahalı bir NFT karakteri satın alacak paraları yok.

Her iki sorunun da çözümü burda yatmaktadır. Kullanıcıların bir oyun oynayacak zamanları yoksa veya başka bir oyunda boş zaman geçirmek istiyorlarsa, NFT’lerini kiralayabilirler. Öte yandan, NFT satın alacak parası olmayan kullanıcılar, diğer kişilerin karakterlerini kiralayabilir ve bunlara erişebilir.

Bu tam olarak Meta DAO Guild’in yarattığı MetaRent adlı oyun NFT’sini kiralamak için bir tür p2p platformudur. Oyunlardan elde edilen karlar, oyuncu ve oyun jetonunun sahibi arasında dağıtılır. Bu, boşta oyun NFT’leri sorununu çözer.

Aynı zamanda platform, her iki taraf için de anlaşmanın güvenliğini garanti eden araçlar sunuyor.

Platform nasıl çalışır?

NFT sahibi platforma kaydolur ve bilginlerden (Meta DAO Guild tarafından eğitilmiş oyuncular) oyuncuları seçer. NFT’yi kiralarken, sahibi karın yarısını bir oyuncuyla paylaşır. Kiracı (oyuncu), ilk yatırım yapmadan oyun NFT’sine erişim elde eder.

Meta DAO Guild’den MetaRent platformu, akıllı sözleşmelerle NFT sahibinin karını kiracıyla paylaşmasını sağlar. Dolandırıcılık olasılığını önlemek için Meta DAO Guild, bir NFT sahibinden zorunlu bir depozito alır. Başka bir deyişle, yatırımcı NFT’yi kiralamak için bir depozito yatırmak zorundadır. Depozito, bir oyuncuya ödeme yapılacağının garantisidir.

Tabii ki, NFT sahipleri, zaman kaybedebilecek ve getirisi olmayan deneyimsiz bir oyuncuyla karşı karşıya kalma riskiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle Meta DAO Guild, oyuncular için bir eğitim sistemi ve sıralama mekanizması oluşturuyor. Yatırımcılar, NFT’lerini kiralamak için ücretsiz oyuncular arasından en iyisini seçme hakkına sahiptir.

Meta DAO Guild tarafından sunulan hizmetlerin tam listesi şunları içerir:

  • MetaRent: oyun NFT’sini kiralamak için p2p platformu;
  • Burs: Oyuncular için bir eğitim sistemi – loncaya (topluluk) ve harici sahiplere ait oyun varlıklarını kiralayan DAO Loncası üyeleri;
  • MetaExchange: bir oyun içinde veya oyunlar arasında talep edilmeyen oyun öğelerinin veya karakterlerin (satılması zor olan) değiştirilmesine izin veren oyun NFT’leri için değişim hizmeti;
  • DAO Launchpad: GameFi projelerine yapılan yatırımlar için merkezi olmayan girişim fonu.

İkincisi – DAO Launchpad – özel ilgiyi hak ediyor. Adından da anlaşılacağı gibi, fon, merkezi olmayan özerk bir organizasyon olarak, yani kullanıcıların kendileri tarafından yönetiliyor. Kullanıcılar, yatırım için GameFi projelerini seçme konusunda oy kullanma haklarını elde etmek için yerel platform belirteçleri MDGG’ye sahip olmalıdır.

DAO Launchpad’e katılım, düzenli bir kullanıcıya birçok avantaj sağlar. Her şeyden önce, perakende yatırımcılara henüz erişimin olmadığı erken aşamalarda gelecek vaat eden GameFi projelerine yatırım yapma olanakları sunuyor. Bu aşamada yatırımcılara en iyi koşullar sunulurken, satın alınan tokenlerin veya üretilen NFT’lerin karlılığı birkaç yıl içinde %1000’e ulaşabilir.

Örneğin, 2020 yazında Axie Infinity, kapalı yatırım turu sırasında 860 000 $ karşılığında 10 800 000 AXS tokeni sattı. Bu şekilde, erken yatırımcılar için bir AXS 8 sente mal oluyor. Şimdi AXS 52$’dan işlem görürken Sonbaharda 102$’a fırladı. Ekim 2021’de satılan jetonlar için yatırım getirisi 1200х, Ocak 2022 – 650х idi.

DAO Launchpad, oyun projelerine yalnızca yatırım almak için değil, aynı zamanda Meta DAO Guild’in ilgili oyun topluluğuna erişmek için bir fırsat sunar.

GameFi endüstri altyapısını oluşturan projelerle ilgilenen yatırımcılar, 22 Şubat’ta başlayan Özel Satış sırasında Meta DAO Guild tokenleri MDGG satın alma fırsatına sahipler.

GameFi neden büyüyecek?

GameFi perspektiflerini anlamak için gerçek hayattan örnekler kullanmak en iyisidir. Geçen yıl Filipin CNN ofisi, Filipin Eyaleti Nueva Ecija vatandaşlarının NFT oyunları oynayarak kazandığını paylaştı. Gelir elde etme fırsatı veren merkezi olmayan bir çevrimiçi oyun sayesinde vatandaşlar, pandemi işlerini alsa bile gıda, ilaç, faturalar için ödeme yapabilir ve hatta kredilerini kapatabilirler.

2021’deki DeFi gibi, GameFi de 2022’nin ana trendi olma şansına sahip. hem kullanıcılardan hem de kurum düzeyindeki yatırımcılardan likidite ile hızla büyüyerek şişiyor. 2021’in ikinci yarısında, GameFi projelerine erken aşamalarda yatırım yapmak için milyarlarca fon oluşturuldu. Örneğin Gala Games, C2 Ventures ile birlikte GameFi için 100 milyon dolarlık bir girişim fonu başlattı, Solana Ventures, Forte ve Griffin Gaming Partners 150 milyon dolarlık bir fon yarattı. Blockchain oyunları ve NFT ile çalışan Hong Konglu şirket Animoca Brands’in değerlemesi, son yatırım turunda 5 milyar dolara fırladı.

2022’de GameFi pazarında yüzlerce yeni merkezi olmayan oyunun piyasaya sürülmesi bekleniyor. Ancak en önemli şey, bu yıl büyük oyun şirketleri-geliştiricilerinin Game Fi nişine girmesidir. Daha ayrıntılı oyun senaryoları, derinlemesine ses karakteri tasarımı ve görsel bileşen geliştirmeleri nedeniyle kullanıcı deneyiminde iyileştirmeler beklemek mantıklıdır.

Ancak ana büyüme faktörü, milyonlarca kullanıcının GameFi’ye girişidir. Yeni ekonomik model sayesinde Play-to-Earn oyuncuları oyun oynarken kazanma fırsatına sahip oluyor. İşte bu yüzden bu sektördeki projeler, kripto para birimlerinin oynaklığına rağmen kat kat kar göstermeye hazır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner