Yükleniyor...

IFPS Nedir? IFPS Kullanım Durumları Nelerdir?

PFS (Gezegenler Arası Dosya Sistemi), temelde Git gibi dosyaları depolamanıza ve sürümleri zaman içinde izlemenize, onları BitTorrent gibi dağıtılmış bir ağda izlemenize olanak tanıyan bir dosya sistemidir.

IFPS 1

PFS (Gezegenler Arası Dosya Sistemi), temelde Git gibi dosyaları depolamanıza ve sürümleri zaman içinde izlemenize, onları BitTorrent gibi dağıtılmış bir ağda izlemenize olanak tanıyan bir dosya sistemidir.

Bu depolama sistemi, güvenli ve küresel bir P2P ağı aracılığıyla doğrudan etkileşime izin verir. Bu iki özelliği birleştirerek IPFS, kalıcı yeni bir web sağlar ve HTTP gibi mevcut internet protokollerini kullanma şeklimizi geliştirir.

2016 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana IPFS, hem bireyler hem de ticari kuruluşlar tarafından büyük gelişmeler ve benimsenme gördü. Bu sistem, kullanıcıların herhangi bir engel olmaksızın dosya ve bilgi paylaşmasına olanak tanır. IPFS, İnternet üzerinden karşıya yüklemek ve/veya indirmek için yüksek bant genişliği tüketebilen veya gerektirebilen büyük dosyalarla iyi çalışır. Bu dağıtılmış dosya sisteminin hızlı bir şekilde benimsenmesi, kısmen IPFS’nin FTP ve HTTP gibi farklı protokoller üzerinde çalışacak şekilde tasarlanmasından kaynaklandı. IPFS, verileri depolamak için bir DHT veya dağıtılmış karma tablosu kullanır. Bir hash elde ettikten sonra, o hashte bulunan içeriğe sahip olan eş ağa soruyoruz ve içeriği doğrudan istediğim veriye sahip olan düğümden indiriyoruz.

Dağıtılmış karma tablolar

Geliştiricilerin IPFS’yi oluşturduğu temel fikir, tüm verileri Merkle DAG’ın bir parçası olarak modellemektir. Bununla birlikte, IPFS’nin dağıtılmış bir dosya sistemi olarak popülaritesi ve etkinliği, güvenlik ve erişim kontrolü endişeleri de yaratır. IPFS gibi dağıtılmış bir ağda, ağa bir nesne yüklendiğinde, dosyanın karma adresine erişimi olan herkes içeriğine erişebilir.

IPFS ve Blok Zincirleri

Blok zinciri, değişmezlik sağlayan merkezi olmayan bir veri yönetimi platformudur, bu nedenle IPFS gibi dağıtılmış bir dosya sisteminde dosya izlenebilirlik meta verilerini desteklemek için iyi bir seçimdir. Büyük benzerlik sayesinde IFPS’nin blockchain’in en iyi arkadaşı olduğunu söyleyebiliriz.

Coinkolik’te, taraflardan biri tarafından diğerlerinin izni olmadan değiştirilemeyen ve tek bir arıza noktası olmayan bir depolama sistemine sahip olmak için IPFS kullanıyoruz. IPFS, bu ağa dahil edilen verilerin benzersiz olduğunu (bir tanımlayıcı tarafından benzersiz bir şekilde tanımlanırlar) ve bu verileri değişmez hale getirerek değişikliklere karşı korunduğunu bize garanti eder. Bu verilerin değiştirilmesi durumunda, kaydedilen veriler için blok zincirinde depolanan ile çakışmayacak yeni bir “karma” tanımlayıcı oluşturulur.

Genel olarak iki kategori blok zincirini ayırt ederiz : izinli ve izinsiz. İzinsiz bir blok zinciri (örneğin Ethereum, Bitcoin) halka açıktır ve her işlemin tüm veya çoğu katılımcı tarafından doğrulanması gerekir. Yalnızca kimliği doğrulanmış kullanıcılar bir blok zincirine (örn. önceden seçilmiş düğümler Bu nedenle, genel olarak halka açık blok zincirlerinden daha yüksek performans elde eder.

Yapılarındaki benzerlik nedeniyle IPFS ve blok zincirler birlikte iyi çalışabilir. IPFS, tüm bu farklı blok zincirlerini, internetin tüm web sitelerini birbirine bağlamasına benzer şekilde bağlar. Tıpkı bir bağlantı aracılığıyla bir sayfayı diğerine bağlayabildiğimiz gibi, örneğin Ethereum’a onu başka bir ağa bağlayan bir bağlantı yerleştirilebilir.

Genel olarak konuşursak, IPFS ve blok zincirinin geleceği yakından ilişkilidir. Her şey, her iki teknolojinin de merkezi olmayan finans ve uygulamaların motorunu birleştirmeye hizmet edeceğini gösteriyor.

IFPS

Kullanım durumları

IPFS’nin faydaları, mevcut teknoloji sektöründe devrim yaratarak büyük şirketlerin bunu süreçlerinde uygulamalarına neden oluyor. Netflix, Opera veya Chrome, bu teknolojiye güvenen bazı şirketlerdir. Ancak, verileri dağıtılmış bir ağda güvenli bir şekilde depolayabilmemiz gerçekten ne anlama geliyor? Bu, internette gerçekleşen tüm süreçlerin işleyişini optimize edip iyileştirebileceğimiz anlamına gelir.

Sunucu” barındırma web sitelerinin sonu. Tüm içerik IPFS’den teslim edilecek ve veriler doğrudan blok zincirinden çekilecektir.

Hesap almak için web kayıtlarının sonu. Özel anahtarınız, web sitelerine/sağlayıcılara kimliğinize erişim ve izin verecektir.

Aracılar olmadan diğer insanlarla doğrudan iletişim. Gerçekten güvenli, özel ve sansürsüz iletişim uygulamaları.

Bilgilerinizin yalnızca izin verdiğiniz kişilerin erişimine açık olduğu sosyal ağlar.

Bu kullanım durumlarında, bunları etkin bir şekilde uygulayan birkaç şirketi vurgulayabiliriz:

  • Cloudflare: Yerel bir node ihtiyaç duymadan IPFS’ye erişimi hızlandırmak ve güvenli hale getirmek için dağıtılmış bir web ağ geçidi çalıştırır.
  • Microsoft ION: Dijital kimlik sistemi Bitcoin ve IPFS üzerine kuruludur ve amacı, küresel düzeyde güvenli ve ölçeklenebilir bir dijital kimlik sistemi oluşturmaya izin veren bir teknoloji oluşturmaktır.
  • Brave: Arama motoru, merkezi olmayan ürün mağazasını barındırmak için Origin Protocol ve IPFS’yi kullanıyor.
  • Opera para Android: IPFS için varsayılan desteğe sahiptir ve mobil kullanıcıların IPFS ağındaki verilere erişmek için ipfs: // bağlantılarında gezinmesine olanak tanır.
  • Wikipedia uso IPFS: Web sitelerinin bir aynasını geliştirdiler, bu da Wikipedia‘nın sansürlendiği yargı bölgelerinden erişmelerine izin veriyor.
  • Filecoin: IPFS’ye dayalı ortak bir depolama bulutu oluşturmak için IPFS’yi kullanır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner