Muhtemelen kripto para madenciliği ile ilgili pek çok şey duymuşsunuzdur. Öyle ki bu gelir şeklinin inanılmaz boyutlarda olduğu, yapanın zengin olduğu gibi söylemlerle karşılaşmışsınızdır. Peki gerçekten böyle mi? Özellikle bu kripto para madenciliği nedir ve kripto para madenciliği nasıl yapılır gelin daha yakından bakalım.
Kripto Para Madenciliği Nedir?
Kısaca tanımlamak gerekirse; Blockchain’inde kripto para üretimi ve transferleri için yapılan matematiksel doğrulama işlemlerinin bütününe kripto para madenciliği ismi verilmektedir. Bu işlemlerin yapılmasında kullanılan donanım / sisteme de madenci denir.
Biraz örnekle detaylandırmak gerekirse; Ethereum yatırımı için borsadan işlem yaptığınızı düşünün. Bu işlemleri gerçekleştirmek için hesaba fiat yani itibari para (ABD Doları, Türk Lirası gibi) yatırmanız ve paranızı Ether’e (ETH) çevirmeniz gerekiyor. Siz bunun olması için talimat verirken, madenciler de sizin yaptığınız Ether yatırımının ve transferinin gerçekleşmesi için doğrulama yaparlar. Kripto para birimi her ne olursa olsun, orada madencilik süreci varsa madencilerin doğrulaması ve onaylaması olmadan hiçbir transfer yapılamaz.
Her kripto paranın madencilik türü ve madenci yoğunluğu farklıdır. Kullandığı teknoloji, kripto para biriminin türü, yazılımdaki detaylar gibi birçok şey madenciliği direkt olarak etkiler. Tabi bu durum ağın işlem hızına da etki eder.
Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?
Kripto para madenciliğini yapmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Bunları kısa kısa ele alarak devam edelim.
CPU Madenciliği
Bu madencilik yöntemi bilinen en eski yöntemlerden biri diyebiliriz. İşlemcisi yüksek bir masaüstü bilgisayarı olan herkesin yapabileceği bir madencilik türüdür. Bu yüzden çok tercih edilir bir haldeydi fakat artık eski kalıyor diyebiliriz.
Neden eski kalıyor? Çünkü tüketimi yüksek türde bir madencilik ve oldukça da yavaş. Fakat yine de en kolay şekilde madenciliği öğrenmenin yollarından biri olduğunu söylemek gerek.
CPU madenciliği için ihtiyacınız olan bir bilgisayar ve birkaç programdan ibaret. Bu noktada elinizin altındaki kasalı bilgisayarınızla hatta dizüstü bilgisayarınızla CPU madenciliği yapmayı düşünüyor olabilirsiniz ama bu yöntemi kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü kişisel bilgisayarla madencilik yapmak sanıldığı gibi herhangi bir getiri sağlamazken, aşırı ısınan bilgisayarınız bozulabilir/yanabilir. Bir şeyler kazanmak için yola çıkmışken elinizdeki bilgisayardan da olmamanız için bundan kaçınmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
GPU Madenciliği
En bilinen ve en çok tercih edilen madencilik yöntemlerinden biri GPU madenciliğidir. Neden bu kadar bilindiğini ve tercih edildiğini soracak olursanız da cevabı oldukça net: son derece verimli ve yatırım maliyeti oldukça düşük.
İşlemci, ana kart, birden fazla ekran kartı, teçhizat çerçevesi ve soğutma gibi ekipmanlarla madencilik içi gerekli ortamı hazırlayabilirsiniz. Yapılan yatırımın geriye dönüşü, alınan verimi oldukça yüksek ve tatmin edici.
Bulut madenciliği hizmeti sunan şirket veya kişilerin geneli GPU teçhizatları kullanmaktadır. Bu şirketler veya kişiler yüzlerce-binlerce teçhizata sahipler çünkü netle uğraştıklarının farkındalar. Her ne kadar ortaya bir GPU teçhizatı koymak maliyetli olsada hash hızıne ve genel iş gücüne bakıldığında GPU madencilik teçhizatı inşa etmek uygun maliyetlidir.
Kripto para birimi madenciliği için GPU teçhizatları ekran kartlarını kullanır. Standart bir teçhizatta bir işlemci, bir anakart, soğutma, teçhizat çerçevesi ve tabii ki birkaç (2-8) ekran kartı bulunmaktadır. İyi çalışan bir GPU madencilik teçhizatının ortalama maliyeti 3000 dolar ile 5000 dolar aralığında değişmektedir. Beklenti ne kadar yüksek olursa bu maliyet o kadar artacaktır ve bu maliyetin bir üst sınırı bulunmamaktadır.
Bulut Madenciliği
Bulut madenciliği çağımız teknolojisine en çok yakışan ve popülerliği de oldukça yüksek olan bir madencilik türüdür. Bu madencilik yönteminde teknolojiye yakışır seviyede söylemimizi kanıtlar yanı ise yormadan, yorulmadan yapılabilmesidir.
Bulut madenciliği yönteminde aslında olan şey, GPU madenciliği yapan bir şirket ya da kişinin sahip olduğu madencilik ekipmanını size kiralamasıdır. İstediğiniz bir zaman dilimi için kiralama işlemini başlatıyorsunuz ve o süreç boyunca elde edilen kazançtan masrafları düştükten sonra elde kalan para kripto para cüzdanınıza aktarılıyor. Burada şirketlerin güvenilirliği çok önemli. O sebeple bulut madenciliği yaparken çalıştığınız kişi ya da şirketi özenle araştırmalısınız. Merdiven altı olarak tanımlanabilecek bulut madenciliği şirketlerinden kesinlikle uzak durmalısınız. Verilen taahhütlerinden ne olduğunu özenle incelemeli, irdelemelisiniz. Para kazanmak için yaptığınız yatırımın heba olmaması, para kazanmayı umarken yatırdığınız paradan da olmamak için bulut madenciliğinde son derece seçici olmalısınız.
Şirketler birbirinden farklı zaman dilimlerinde birbirinden farklı ücretlerle karşımıza çıkıyorlar. Genel olarak standart bulut madencilik planlarının ücretler yerine komisyon alınabiliyor. Ama genelde ücretler birim başına 0.6 dolardan başlayıp kontrat süresi boyunca 5.000 dolara kadar ödeme yapılabilir. Genelde kontrat süresi 12 ile 24 ay arası olabilirken, tercihinize göre ömür boyu olabiliyor.
Bulut madenciliğinde genellikle yatırım miktarının 12 ile 24 ay içinde çıkarılması beklenir ama bu konuda kimse emin konuşamaz. Çünkü kripto para birimlerinin fiyatları son derece değişkendir.
ASIC Madenciliği
Madencilik dünyasındaki en güçlü ve bireysel olarak tanımlanabilecek bir madencilik türü. ASIC’in açılımı; Application-Specific Integrated Circuits. Bunun çevirisini özel olarak tasarlanmış devreler olarak yapabiliriz.
Bu sistem GPU ve CPU’dan daha fazla kripto para üretecek alt yapıya sahip. Fakat sahip olduğu “kişiye özel” sisteminden dolayı kripto para dünyasındaki ekonomik dengeleri sarstığı söylenebilir. Kalabalık bir ortamda tek bir kişinin, pastanın %75’ini aldığını düşünün. Bunda da biraz o durum var. Bu yüzden tercih edilmesi, tercih edilmiyor diyebiliriz.
Tüm bunlarla birlikte kripto para topluluğu, ASIC cihazlarının yasaklanması gerketiğini düşünüyor. Çok iyi bilinen ve sevilen araç olan ASIC’ler, GPU ve CPU’ya kıyasla çok daha fazla kripto para üretebiliyor. Bu da kripto para birimlerindeki madencilik ekonomisinin ilerleyişini alt üst ediyor. Bir kripto para biriminin madencilik sürecindeki kazancın çoğunun ASIC çiftliğine sahip tek bir madenciye gittiğinizi düşünsenize? Öte yandan ASIC’ler madencilikte merkeziyete de neden olmaları bakımından istenmeyen cihazlar konumundadır.
“Tüm bunlara bakınca hangi madencilik yöntemi daha iyi?” diye sorarsanız, kişisel tercih ve beklentilerinize göre karar vermenizin daha doğru olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü iyi yapıldıktan sonra, her birinden kazanç elde etmek mümkündür.
En İyi Kripto Para Madenciliği Yöntemi Hangisi?
Rehberin buraya kadarki kısmını okuduysanız muhtemelen artık kripto para madenciliği nasıl yapılır, nelere dikkat edilmeli öğrendiniz… Pen kripto para madenciliğinde en iyi yol hangisi? Gelin daha yakından bakalım.
Ana ayrıntıları bir kenara bırakacak olursak öncelikle sizin için uygun olan yöntemi bulmalıyız. Öncelikle bu işe ne kadar yatırım yapmak istiyorsunuz? Bir cihaz sahibi olmak istiyor musunuz? Ne kadarlık bir yatırım getirisi bekliyorsunuz gibi sorulara cevap vermelisiniz. Bu be bunun gibi sorularla size en uygun olan kripto para madenciliği yöntemini belirlemiş olacaksınız.
Genel olarak insanların bulut ve GPU madenciliğini tercih ediyorlar. CPU madenciliğinin yavaş ve zahmetli olması onu az tercih edilir kılarken, ASIC madenciliği de son zamanlarda oldukça popüler.
Kendi madencilik cihazınızı oluşturmak istiyorsanız tercihinizi GPU madenciliğinden yana kullanmalısınız. Para harcamadan anında madencilik yapmak istiyorsanız da CPU madenciliğine bir şans verebilirsiniz. Ancak “ben risk alacağım ve hemen başlamak istiyorum” diyorsanız da ASIC madenciliğine yönelmeyi deneyin. Herhangi bir teçhizatla uğraşmak istemiyor, kolay yolla madencilik yapmak istiyorsanız da tercihinizi bulut madenciliğinden yana kullanmalısınız.
Hangi Kripto Paranın Madenciliğini Yapmalıyım?
Madencilik için hangi yöntemi kullanacağınız kadar madenciliğini yapacağınızı kripto para da önemlidir. İnsanlar arasında popüler olan kripto para birimleri Bitcoin, Ethereum’dur. Bu noktada Bitcoin madenciliği en zor madencilik sürecine sahiptir. En büyük kripto para biriminin popülaritesi dünya genelinde Bitcoin madenciliği işinin havuzlara dönüşmesine neden olmuştur ve bu çok fazla madencinin olduğunu anlamına geliyor. Madencilik ile ilk Bitcoin’ininizi kazanmak için saatlerce hatta günlerce beklemeniz gerekebilir.
Madencilik için Ethereum gibi Bitcoin’e kıyasla daha az popüler olan kripto para birimlerine yönelmeniz mantıklı olacaktır. Tercih edeceğiniz madencilik yöntemine göre yatırım maliyetini, kar oranınızı hesaplamalısınız. Bunun için CryptoCompare’in ücretsiz olarak sunduğu buradaki aracını kullanabilirsiniz. CryptoCompare, BTC, ETH, ETC, ZEC, DASH ve LTC için madencilik karlılık hesaplama aracını sunmaktadır. Bu araç üzerinden hash gücünü, kullanacağınız cihazın güç tüketimini, KWh maliyetini ve havuz ücreti gibi ücretlere girmeniz gerekecek. Buna göre size günlük, haftalık, aylık ve yıllık bir hesaplama yapılacak.
Kripto Para Madenciliği Üzerine Uzman Yorumları
Anlayacağınız üzere kripto para madenciliği hem komplike hem de aslında son derece basit bir süreçtir. “Kervan yolda düzülür” sözündeki gibi harekete geçtikten sonrası iplik söküğü gibi gelecektir ama işin başında matematiğin en doğru şekilde yapılması önemlidir. Genel olarak kripto para madenciliği nasıl yapılır sorusuna verilebilecek pek çok cevap olduğunu görmüşsünüzdür. Bu rehberimizde sizinle ana yöntemleri paylaştık. Araştırma yaparak farklı yollar bulabilmek sizin elinizde.
Kripto para madenciliğinde en önemli konu hemen bir kripto para cüzdanı oluşturmaktır. Hangi kripto para birimi için madencilik yapacaksanız ona uygun bir cüzdan edinmelisiniz. Bitcoin, Litecoin, Ethereum gibi popüler kripto para birimleri için cüzdan edinmek zor olmayacaktır ancak daha az popüler kripto para birimleri için biraz araştırma yapmalı, saygın/güvenilir bir cüzdan edinmelisiniz.
Madencilik sürecinde cüzdan seçiminin bu kadar önemli olmasının asıl nedeni ise güvenliktir. Bir yıl boyunca madencilik yapıp kazanımlarınızı sırf kötü bir cüzdan seçtiniz diye kaybettiğinizi düşünün? Sinir bozucu değil mi.
Kripto para madenciliği konusunda ciddiyseniz ve bu işe gerçekten yatırım yapacaksanız bir donanım cüzdanına yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Kripto para piyasasının en güvenilir ve en güvenli cüzdanları donanım cüzdanlarıdır.
Özetle; kripto para madenciliğinde en uygun yöntem diye bir şey yoktur. Bu ne istediğinize, ne beklediğiniz ve kaynaklarınızı ne yönde kullanacağınıza bağlıdır. Bu yüzden seçiminizi yaparken dikkatli olmalı, hesabınızı iyi yapmalısınız.
Kripto para madenciliğine dönük soru ve sorunlarınız için aşağıdaki yorum alanını kullanabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ellerinden geldiğince yönlendirecek ve yardımcı olmaya çalışacaklardır.
merhaba,
sistemin kurulumu ve işleyişiyle ilgili fikirlerinize ihtiyacım var aslında. Öncelikle önümüzdeki yıllarda yani uzun vadeli baktığımızda coin mi token mi ön planda ve daha karlı olacak?
anladığım kadarıyla token oluşturmak mevcut bir sistem üzerinden olacak. daha az maliyetli ve daha kısa süreli. ama ben uzun vadli bir yatırım düşünüyorsam da blockcahın ile coin oluşturmam lazım diye anlıyorum. sizden isteğim bir şirketin coin yada token oluşturmasında ki süreçlerin neler olduğunu öğrenmek istiyorum.
teşkekkür ederim
merhaba cihazımın daha yüksek mhz kazması için ne yapmalıyım