Yükleniyor...

SegWit Nedir?

SegWit, Segregated Witness’ın kısaltılmış halidir ve 23 Ağustos 2017’de gerçekleşmiş bir Bitcoin (BTC) protokol güncellemesini ifade etmek için kullanılmaktadır.

SegWitnedir 1 1

SegWit, Segregated Witness’ın kısaltılmış halidir ve 23 Ağustos 2017’de gerçekleşmiş bir Bitcoin (BTC) protokol güncellemesini ifade etmek için kullanılmaktadır.

SegWit Nedir?

SegWit, kısmi çatallaşma olarak adlandırılabilen soft fork olayıdır. Bitcoin, taban katmanında yalnızca saniyede sadece 7-10 işlem gerçekleştirebilmektedir. Bitcoin’in temel teknolojisi, devrimsel olmasına rağmen, Bitcoin’in gelişmesini engelleyici bir sorun haline gelmiştir.

SegWit, tüm kullanıcıların yazılımlarını güncellemesine ihtiyaç duymadan, problem yaratmadan çalışabilecek olan ileriye yönelik bir Bitcoin blockchain’i yükseltmesidir. Bitcoin Çekirdeği’nin 0.13.1 sürümünde yayınlanmıştır. SegWit protokol güncellemesi, Bitcoin’in ölçeklendirilmesini sağlamak ve güvenirliğini artırmak için tasarlanmıştır.

En çok bilinen özelliği ile SegWit, verilerin Bitcoin blokzincirinde nasıl depolanacağını yeniden şekillendirmiştir. SegWit, bir blokzincir üzerindeki blok boyutu sınırının, Bitcoin işlemlerinden imza verilerini kaldırarak artırılması işlemidir. Bir işlemin belirli bölümleri kaldırıldığında, zincire daha fazla işlem ekleme kapasitesi ve alanı yaratır.

SegWit Nasıl Çalışır?

Para işlemlerinde, gönderen, alıcı ve imza (tanıklar)dan oluşan üç ana etmen bulunmaktadır. İşlem genişliğinin büyük bir bölümünü bu üç faktör oluşturmaktadır. SegWit 1 MB blok boyutu kapasitesini, seri haline getirilmiş tanıklık verilerini tek bir birim ve çekirdek blok verisini dört birim olarak sayarak; 4 milyon birim blok taşıyabilir hale getirir. Bunun anlamı, blok boyutlarının artırılmasıdır.

SegWit tanığın içindeki her byte’ı 1 MB oluncaya dek 0.25 byte olarak sayar yani bir bloğun maksimum boyutu neredeyse 4 MB’ı bulur. Bu, verinin küçültüldüğü anlamına gelmez. Bu işlemde yapılan şey veriyi 1 MB limitini arttırmaya olanak tanıyacak şekilde saymaktır. Ancak bu işlem sadece tanıklık verilerini etkiler ve tanıklık dışındaki veriler hala daha maksimum kapasite olan 1MB’a kadar 1 byte olarak ya da maksimum blok hacmi olan 4MB birime ulaşıncaya dek 4 birim olarak sayılmaktadır.

SegWit Faydaları

SegWit’in en bariz faydası, farklı bir işlem formatında gerçekleşen kapasite artışıdır. Bunun yanı sıra diğer faydalarını sıralayacak olursak;

  • Çok imzalı işlemler için arttırılmış güvenlik
  • İmza hash operasyonlarının doğrusal ölçeklendirmesi
  • Komut dosyası sürümlendirme ve daha fazlası..

En önemli faydalarından biri, işlemlerdeki geçerlilik sorunlarını çözmektir. İşlem geçerlik sorunlarının gerçekleşme sebebi, işlemdeki bilgilerin değiştirilememesini sağlayan imzaların kendilerini koruyamamalarıdır. İşlem kimliğinin hesaplanış şekli, herkese o işlemin kimliğini değiştirme imkanı vermektedir. SegWit bu sorunu, imzaları işlemin kimlik verisinden kaldırarak çözmektedir. Böylece herhangi birinin imza verilerini değiştirmesi imkansız hale gelmektedir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner