Yükleniyor...

Yapay Zekanın Babası Geoffrey Hinton Kimdir?

Geoffrey Hinton, yapay zeka alanındaki gelişmelerin "korkunç" olduğunu ve bu alanda yaptığı çalışmalardan pişmanlık duyduğunu söyleyerek, Google’dan istifa ettiğini duyurdu.

Geoffrey Hinton

Geoffrey Hinton, yapay zeka alanındaki geliÅŸmelerin “korkunç” olduÄŸunu ve bu alanda yaptığı çalışmalardan piÅŸmanlık duyduÄŸunu söyleyerek, Google’dan istifa ettiÄŸini duyurdu. Yapay zekanın babası olarak adlandırılan Hinton, çarpıcı açıklamalarıyla gündeme gelirken, Geoffrey Hinton kimdir? sorusunun yanıtı ise arama motorlarında sıklıkla araÅŸtırılıyor.

Yapay Zekanın Babası: Çalışmalarımdan Pişmanım!

New York Times’a açıklamalarda bulunan Geoffrey Hinton, “Bu alandaki geliÅŸmelerden kaynaklanan potansiyel tehlikelerden ötürü yapay zeka konusundaki çalışmalarımdan piÅŸmanım” diyerek, Google’daki görevinden istifa etti.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Hinton, yapay zeka sohbet robotlarının şu an insanoğlundan daha tehlikeli olmadığını fakat bazı potansiyel tehlikelerinin oldukça korkutucu olduğunu belirterek, yakın zamanda insanoğlundan daha zeki olabilecekleri kanaatini taşıdığını ifade etti.

Geoffrey Hinton 1

Geoffrey Hinton Kimdir?

6 Aralık 1947 yılında dünyaya gelen Geoffrey Everest Hinton, en çok yapay sinir aÄŸları üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan, İngiliz-Kanadalı bir biliÅŸsel psikolog ve bilgisayar bilimcisidir. 2013’ten 2023’e kadar Google (Google Brain) ve Toronto Üniversitesi’nde çalışarak zamanını paylaÅŸtırdı ve Mayıs 2023’te yapay zeka (AI) teknolojisinin riskleriyle ilgili endiÅŸelerini gerekçe göstererek Google’dan ayrıldığını kamuoyuna duyurdu. Ayrıldıktan sonra, yapay zekasını geliÅŸtirirken “çok sorumlu” davrandığı için Google’ı övdü ancak Microsoft, Bing arama motoruna bir sohbet robotu eklemeye baÅŸladığında deÄŸiÅŸti ve ÅŸirket, arama iÅŸine yönelik risk konusunda endiÅŸelenmeye baÅŸladı. 2017’de Toronto’daki Vector Institute’un kurucu ortağı oldu ve baÅŸ bilimsel danışmanı oldu.

Hinton, David Rumelhart ve Ronald J. Williams ile birlikte, 1986’da yayınlanan ve çok katmanlı sinir aÄŸlarının eÄŸitimi için geri yayılım algoritmasını popüler hale getiren çok alıntı yapılan bir makalenin ortak yazarıydı, ancak yaklaşımı ilk öneren onlar deÄŸildi. Hinton, derin öğrenme topluluÄŸunda lider bir figür olarak görülüyor. Öğrencileri Alex Krizhevsky ve Ilya Sutskever ile iÅŸbirliÄŸi içinde tasarlanan AlexNet’in dramatik görüntü tanıma kilometre taşıImageNet challenge 2012, bilgisayarla görme alanında bir dönüm noktasıydı.

Hinton, derin öğrenme konusundaki çalışmaları nedeniyle Yoshua Bengio ve Yann LeCun ile birlikte 2018 Turing Ödülü’nü aldı. İkili bazen “Yapay Zekanın Babaları” ve “Derin Öğrenmenin Babaları” olarak anılırlar, ve birlikte halka açık konuÅŸmalar yapmaya devam etmiÅŸlerdir.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerinizi duymak istiyoruz, lütfen yorum yapın.x