Yükleniyor...

Algoritmik Stabilcoin Nedir? Stabilcoin’lerden Farkı Nedir?

Kripto paralar, piyasa koşulları ve kripto para biriminin arz ve talebi gibi faktörlere bağlı olarak oldukça değişken bir yapıya sahiptir.

Algorithmic Stablecoins

Kripto paralar, piyasa koşulları ve kripto para biriminin arz ve talebi gibi faktörlere bağlı olarak oldukça değişken bir yapıya sahiptir. Bu nedenler risk seviyesi bazı insanlar için korkutucu olabilir. Son birkaç yılda ekosistemin ayrılmaz bir parçası haline gelen bir kripto varlık sınıfı olan stablecoin’lerin bir alt türü olan algoritmik sabit para, ticaret sürecini otomatikleştirmeye yardımcı olmak için teknolojiyi kullanır.

Stabilcoin Nedir?

Stabilcoin, fiyatını başka bir varlığın değerinden aldığı için emsallerine kıyasla daha iyi stabilite sunan bir kripto para türüdür. Bir stabilcoini altta yatan bir varlığa sabitleme işlemi, kripto dünyasında artan popülaritesinin ana nedenidir. Raporlar, stabilcoinler için toplam arzın 2020’de 5,9 milyar dolardan 2021’in başında 35 milyar doların üzerine çıkarak %493 oranında büyüdüğünü gösteriyor. Bu arada, stabilcoin kullanımı Ekim 2020 ile Ekim 2021 arasında %500 arttı.

Stablecoin’ler, kripto ağındaki stake etme ve ödünç verme faaliyetleri de dahil olmak üzere kripto borsalarında alım satımı kolaylaştırır. Buna ek olarak, herhangi bir ücret alınmadığından, çoğu borsada alım satım ücretlerini azaltmak için stablecoin’ler de kullanılabilir.

Traderlar, fiat para birimini bir sabit para ile değiştirme ve ardından sabit para birimini başka bir kripto para birimi ile değiştirme seçeneğine sahiptir, böylece işlem ücretlerinden tasarruf sağlar. Bitcoin’i doğrudan itibari para birimiyle (örneğin ABD doları) satın almak yerine, traderlar genellikle itibari para birimini bir sabit parayla değiştirir ve ardından sabit parayla Bitcoin gibi başka bir kripto para birimi için bir ticaret gerçekleştirir.

Çoğu geleneksel stabilcoin, fiili bir merkezi yönetim otoritesi tarafından yönetilir. Bir sabit para satın aldığınızda, ihraççının sabit paraya sabitlenmiş yeterli miktarda varlığa sahip olduğunu kabul edersiniz. Nispeten daha az uçucu olan bir emtiaya sabitlenmişse, bir stablecoin’in değeri zaman içinde fazla dalgalanmaz. Bir stablecoin’in değerini anlamak için işte basit bir açıklama:

USDT, ABD dolarına sabitlenmiş bir sabit paradır. Cüzdanınızda 1 USDT tutarsanız, değeri 1 USD değerindedir. Ardından, piyasa dalgalanmalarıyla ilişkili büyük kayıplara maruz kalma riski olmadan herhangi bir kripto parayla stabil coin’i takas edebilirsiniz.

Algoritmik Stabil Paralar

Algoritmik stabilcoinlerin kendilerine bağlı herhangi bir teminatı yoktur. Bu nedenle, “teminatsız” sabit paralar olarak anılırlar. Doğası gereği merkezi değildirler ve merkezi bir otoriteyi dahil etmeden piyasa fiyat istikrarını iyileştirmek için uyarlanırlar, bu genellikle varlığın talebini karşılamak için arzı “önceden programlayarak” yapılır. Bu, Ethereum’daki akıllı sözleşmelere kodlanmış önceden belirlenmiş stabilizasyon önlemleri kullanılarak yapılır.

Bu stabilcoinlerin altında yatan algoritma, tokenda “deflasyonist bir eğilim” olması durumunda para arzını artırmak ve “satın alma gücünde düşüş” olması durumunda para arzını azaltmak için programlanmıştır. Bu algoritmik stablecoin’lerin piyasa olaylarına otomatik stabilizasyon önlemleriyle yanıt verme şekli, merkez bankasının çalışma modeline benzeyen, tek bir kurum tarafından kontrol edilmeyen akıllı, duyarlı bir para birimine yol açarak, merkezi olmayan doğalarını artırıyor.

Bu tamamen algoritmik sabit paralar, token’ların dahili mantığını ve token değerini korumak için kullanılan herhangi bir teminatı ortaya çıkarır, böylece ağda şeffaflığı korur.

Algoritmik Stabilcoinler Nasıl Çalışır?

  • Algoritmik bir stabilcoin, atıfta bulunulan varlığı veya türevlerini alıp satma mekanizmaları aracılığıyla piyasayı dengeler. Fiyat yükseldiğinde para basan ve fiyat düştüğünde piyasadan satın alan Ethereum tabanlı bir kripto para birimi protokolü kullanır.
  • Algoritmik stabilcoinler şu şekilde çalışır:
  • Akıllı sözleşmenin blok zinciri dışında iletişim kurmasına yardımcı olmak için bir oracle sözleşmesi gereklidir. Bu oracle sözleşmesi, farklı borsalardan algoritmik stabilcoin fiyatının alınmasına yardımcı olur.
  • Bu stabilcoin fiyatı daha sonra periyodik olarak (her 24 saatte bir) bir yeniden yapılandırma sözleşmesine aktarılır, böylece sözleşme arzın genişletilmesi veya azaltılması gerekip gerekmediğini belirleyebilir.
  • Sözleşme, daha sonra, sözleşmeyle ilişkili her kullanıcının cüzdanından yakılması ve basılması gereken token sayısını saymaya başlar. Kullanılan temel mantık, kripto paranın fiyatı önceden tanımlanmış sabit değerden yükselirse, algoritma tokenları yakmaya başlayacaktır. Tersine, tokenın fiyatı önceden tanımlanmış sabit değerin altına düşerse, algoritma yeni tokenlar basacaktır.

Ana Özellikler

Algoritmik stabilcoinlerin bazı özellikleri şunları içerir:

1. Sınırlı Fiyat Dalgalanması = Katma Değer

Stabil kripto paralar, bunlarla ilişkili sınırlı fiyat oynaklığı ve bu paraları kullanma kolaylığı nedeniyle değer depolarıdır. Böylece, sabit paralar sınır ötesi işlemler için kolayca kullanılabilir. Bu stablecoin’ler aynı zamanda teminat çeşitliliğini ortaya çıkararak hiperenflasyona ve piyasa istikrarsızlığına karşı direnç yaratıyor.

2. Piyasaya Duyarlı Tepkiler

Akıllı sözleşmelere sabit kodlanmış algoritmanın parametreleri, doğrudan manuel müdahale olmaksızın piyasa verilerine otomatik tepki verilmesini sağlar. Bu parametreler, temel piyasa koşullarını inceledikten sonra bu tokenlar için piyasa arzını ve talebini dengelemeyi amaçlar.

3. Güvenlik

Özel bir anahtar kullanılarak güvenliği sağlamak için sabit paralar sanal cüzdanlarda saklanabilir. Yalnızca stabilcoin sahibi ilgili fonlara erişebilir. Ek güvenlik seviyeleri için gelişmiş şifreleme teknolojisinden yararlanılabilir.

Algorithmic Stablecoins.

Algoritmik Stabil Paralar’ın Kullanım Alanları

Algoritmik stablecoin’ler, geleneksel stablecoin’ler arasında popüler olan bir mekanizma olan üçüncü taraf müdahalesini ortadan kaldırarak stablecoin pazarında gerçek bir merkeziyetsizlik sağlar. Bu istikrarlı paralar, yedek olarak hizmet etmek için gereken yeterli sermayeyi artırmanın getirdiği sorunları ortadan kaldırır.

Algoritmik stablecoin’ler, kripto ağlarında stake etme ve ödünç verme dahil olmak üzere kripto borsalarında ticaret yapmak için kullanılabilir. Yatırımcılar, ABD dolarını bir stablecoin ile değiştirirken çoğu borsa tarafından uygulanan işlem ücretlerinden kaçınabilir. Bunun yerine fiat para birimini bir sabit para ile değiştirebilirler ve ardından sabit para birimini başka bir kripto para birimi ile değiştirebilirler.

Algoritmik Stabil Para Türleri

Farklı algoritmik merkeziyetsiz sabit paralar çeşitli özelliklere veya niteliklere sahip olsa da genellikle aynı protokolleri takip ederler. Aşağıda, farklı algoritmik stabilcoin türleri bulunmaktadır.

1. Algoritmik Stabil Paraları Yeniden Basma

Algoritmik stabilcoinleri yeniden temellendirerek, arz onların değerini düzenler. Yeniden başlatma mekanizmasındaki algoritma, fiyatları bir eşiğin altına düştüğünde kripto para arzını otomatik olarak azaltır ve belirli bir seviyenin üzerine çıktığında ek kripto paralar verir. Bu mekanizma, piyasa koşullarından bağımsız olarak madalyonun değerini korur. Buradaki fikir, yeniden temelden önce arzın %1’ine sahipseniz, cüzdanınızdaki token sayısı dalgalansa bile, arzın ardından %1’e sahip olacağınızdan emin olmaktır. Bu, yerel tokenın fiyatından bağımsız olarak ağdaki payınızı koruduğunuz anlamına gelir.

2. Senyoraj Algoritmik Stabil Paralar

Seigniorage Algoritmik Stabilcoin modelinde, “rebasing” bir para birimi yerine iki token vardır: arza esnek bir para birimi ve ağın yatırım payları. İkincisinin sahipleri, enflasyonist ödüllerin tek alıcıları ve borç yükünün tek taşıyıcılarıdır.

3. Aşırı Teminatlandırılmış Algoritmik Stabil Paralar

Aşırı teminatlandırılmış stabilcoinler, daha az sayıda stabilcoin vermek için yedek olarak tutulan çok sayıda kripto para birimi tokenına ihtiyaç duyar. Bu, fiyat dalgalanmalarına karşı bir tampon olarak yapılır. Aşırı teminatlandırılmış bir stabilcoin örneği, MakerDAO’nun ETH kripto para birimi ile teminatlandırılmış DAI’sidir. Bu stabilcoin, minimum %150 teminat gerektirir. Bu, temel kripto para biriminin fiyatı yeterince düşerse, sabit paraların otomatik olarak tasfiye edileceği anlamına gelir.

4. Kesirli Algoritmik Stabil Paralar

Kesirli algoritmik stabilcoinler kısmen teminatlandırılmıştır ve hem varlık teminatlandırması hem de kriptografik algoritmalar tarafından desteklenmektedir. Bu protokol, Frax (FRAX) stablecoin (ABD dolarına 1:1 sabit tutmak için) ve Frax Share (FXS) yönetişim ve yardımcı program tokenı olmak üzere iki farklı varlık kullanır. Bir kullanıcı, Frax teminat oranı (CR) tarafından belirlenen miktara uygun olarak FXS tokenın yanı sıra USDC stabilcoini teminat olarak sağlayarak FRAX basabilir.

Potansiyel risk

Algoritmik stabilcoinlerle ilgili potansiyel riskler, finansal kriz zamanlarında veya aşırı oynaklık dönemlerinde zayıf olabilmeleridir. İşte bu risklerden bazıları.

1. Piyasa Riskinden Etkilenir

Algoritmik stabilcoinler, piyasa her dalgalandığında arzın azalması ve artması riskiyle karşı karşıyadır. Dijital varlığın fiyatının değerlenen fiyatı aştığı durumlarda, algoritma tarafından daha fazla token üretilir. Yeni oluşturulan tokenlar, potansiyel traderlar tarafından satın alınmak üzere ağda dolaşır. Fiyat, değerlenen fiyatın altına düşerse, algoritma tokenları yakar. Arzdaki bu azalma, yalnızca fiyat, değerli fiyatın üzerine çıktığında ödeme alan alıcılara tahviller sunarak telafi edilir.

2. Oracle Akıllı Sözleşmesi

Oracle teknolojilerine güvenmek bir bilgi darboğazı yaratır, çünkü blok zincirler protokolleri dışındaki verilere erişemez. Oracles, borsalardan fiyat almak, bu fiyatları karşılaştırmak ve dengeyi korumak için sistemi ayarlamak için kullanılır. Ek olarak, elde edilen verilerin cari fiyata göre doğru olması gerekir. Oracles’ın doğruluğunu korumak geliştiriciler veya proje yöneticileri için bir zorluktur.

3. Stabilite Kırılması (Peg Seperation)

Bir zincir ana zincirden koptuğunda, Peg Separation (peg kırılması) riski ortaya çıkar. Algoritmik sabit paraları istikrarsızlaştırabileceği ve sonunda tüm projeyi öldürebilecek fiyat dalgalanmalarına neden olabileceği için bu, herhangi bir sabit para birimi için en kötü durum senaryosudur.

En İyi Algoritmik Stabil Paralar

1. DefiDolar (DUSD)

DefiDollar, kullanıcıları karşı taraf riskinden, holdinglerin el koyma riskinden ve banka çalıştırma riskinden vb. korumak için teminatlandırma oranını sübvanse ederken, merkeziyetsiz finans ( DeFi ) ilkellerini kullanan bir sabit para endeksi olmayı hedefliyor. DefiDollar, yatırımcıların kullanıcıları bu tür tokenlere bağlı temel risklerden koruyan tek bir token (DUSD) ile değişken sabit paraları endeksler.

2. Empty Set Dollar (ESD)

Empty Set Dollar (ESD), merkeziyetsizlik, yeni protokol mekanizmaları ve onu DeFi alanının merkezi bir parçası yapan birleştirilebilirlik kombinasyonu sunar. ESD, diğer rebasing tokenlerinin düşüşlerinin üstesinden gelmek için yeni protokol mekaniklerini kullanan, merkezi olmayan, oracle odaklı bir stabilcoindir. Fiyat sabitlemesini aktif olarak sürdürmek istemeyen token sahipleri, bir karşı tarafa ihtiyaç duymadan veya bir CDP’ye para yatırmadan ve cüzdanlarındaki tutarların değişmesi konusunda endişelenmeden, DApp’lerde ESD kullanabilir veya bunu bir stablecoin olarak tutabilir.

3. Frax (FRAX)

Frax, Uniswap’taki çeşitli ticaret çiftlerine likidite sağlayıcı (LP) tokenleri sağlayarak staking’in yanı sıra FRAX stablecoin’i basmak ve kullanmak gibi hizmetler de dahil olmak üzere bir DeFi para piyasası olarak hizmet eder. Frax kripto protokolü iki farklı kararlı varlık kullanır: 1:1 ABD dolarına sabitlenen Frax stabilcoin (FRAX) ve Frax Shares (FXS) yönetişim ve yardımcı program tokeni.

4. Ampleforth (AMPL)

Ampleforth, esnek bir arz ile fiyat istikrarını koruyan merkezsiz bir stabilcoindir. Yeniden temellendirme, temel protokol tarafından günlük AMPL arzını ayarlamak için kullanılır. Bu, sabit arzlı kripto para birimlerine kıyasla daha iyi fiyat istikrarı sağlar. Ampleforth’un sabit parası AMPL, esnektir ve seyreltici değildir.

Algoritmik Stabil Paralar İyi Bir Yatırım mı?

Algoritmik stabilcoinler, piyasa koşullarına göre kripto para arzını otomatik olarak azaltmak veya artırmak için kodlanmış akıllı sözleşmeler kullanarak piyasa dalgalanmasını dengelemeyi amaçlar. Bu yeni gelişen teknoloji, birçok yatırımcı tarafından kripto dünyasında potansiyel bir atılım olarak kabul ediliyor. Önümüzdeki iki yıl içinde stablecoin piyasasının 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Merkezi bir stabilcoin sisteminde, yatırımcılar, dahil oldukları yargı alanlarındaki hükümet düzenlemelerinin müdahalesine açıktır. Hükümet, ihraççıların banka hesaplarını herhangi bir nedenle dondurmaya karar verirse, stabilcoinin itfa edilebilirliği sıfır olur ve böylece değerini olumsuzlar.

Şüphesiz, UST-LUNA çöküşü kripto sektörünü sarstı. Bazı düzenleyici uzmanlar, bunun algoritmik stabilcoinlerin sonunu işaret edebileceğini söylüyor; gerçekten de algoritmik stabilcoinlerin geleceği oldukça kasvetli görünüyor. Şimdilik, yatırımcıların ve kurumların algoritmik stabilcoinlerden uzak durması ve geleceklerinin neler getireceğini beklemek gerekiyor

Son Sözler

Stablecoin’ler şimdiye kadar yeni ve daha güvenli bir kripto yatırım şekli olarak kabul edildi. Bununla birlikte, algoritmik stablecoin’ler, “değerlerini sabit tutmak için karmaşık finans mühendisliğine [güvendikleri]” için bir nevi istisnadır. UST-LUNA olayı, bazı potansiyel endişe alanlarını vurguladı. Belki de mevcut teknoloji yeterince karmaşık değil ve bir miktar düzenleme/kontrol gerekiyor… Stabil paralar için bile.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner