Yükleniyor...

Araştırma: Stablecoin’lerin Kullanım Durumları

CoinMetrics, stablecoin’lerle alakalı yeni bir araştırma yaparak bir rapor yayınladı.

stablecoin

CoinMetrics, stablecoin’lerle alakalı yeni bir araştırma yaparak bir rapor yayınladı. Raporda, Tether (USDT), Binance USD, Paxos ile alakalı önemli bir takım bilgiler yer alıyor.

CoinMetrics’in yaptığı bu araştırmada stablecoin’lerin ne kadar geniş bir kitle tarafından, nasıl ve ne yoğunlukta kullanıldığı araştırılıyor. Ortaya çıkan sonuca göre stablecoin’ler, ufak bir kitle tarafından kontrol ediliyor.

“Kripto para endüstrisinde son yıllarda meydana gelen en büyük değişikliklerden biri, stablecoin’lerin ortaya çıkması ve gelişmesidir” ifadeleriyle başlayan raporda stablecoin’lerin ağ verileri incelendi.

Arz Dağılımı

Bir stablecoin’in arz dağılımı, nasıl kullanıldığını anlamamıza yardımcı olabilir. Çok fazla faaliyeti olmadan birkaç borsada kullanılırsa, arzın çoğu birkaç adreste yoğunlaşacaktır. Aksine, birçok borsa ve kullanıcı tarafından kullanılıyorsa, daha geniş bir şekilde dağıtılacaktır. Kısacası arz geniş bir alana yayılıyorsa, kripto para biriminin daha çok kitle tarafından kullanıldığını anlamamız mümkün. Aşağıda yer alan grafiğe göre; USDT’nin Ethereum tabanlı versiyonu rakiplerini geride bırakmış. USDT, diğer stablecoin’lere göre daha geniş bir kitle tarafından kullanılıyor. Fakat yine grafiğe baktığımız zaman Gemini Dollar, Binance USD ve Tron tabanlı USDT’nin toplam arzının yüzde 80’inden fazlasının sadece 6 adres tarafından kontrol edildiğini görebiliyoruz.

Kullanım Alanı: Paxos ve Saadet Zinciri

Stablecoin’leri karşılaştırmanın bir başka yolu, zincirleme faaliyetin çoğunluğundan kaç hesabın sorumlu olduğuna bakmaktır (örneğin, aşağıdaki grafikte olduğu gibi zincirdeki tüm faaliyetlerin yüzde 80’i). İşlemlerin çoğundan az sayıda hesap sorumluysa, bir avuç borsa dışında kullanım alanı olmadığını gösterir.

CoinMetrics’in hazırladığı rapora göre ilk başta, Paxos’un geniş bir aktif kullanıcı tabanına sahip olduğu görülüyor. Bununla birlikte, Paxos’taki en iyi işlemcilere bakmak ilginç bir keşfe yol açıyor: Paxos’taki en aktif iki hesap, geçtiğimiz yıl faaliyette büyük bir artış gösteren bir ponzi şeması (saadet zinciri) olan MMM BSC ile bağlantılı. Yani bu ağda yapılan işlemlerin yüzde 40’ı saadet zinciriyle ilişkili.

Transfer Değeri Dağılımı

Stablecoin’ler perakende kullanıcılar için gerçekten bir ödeme aracı olarak kullanılıyorsa, transferlerin değerinin çoğunun 100 doların altına düştüğünü görmeliyiz (2020 yılının ilk çeyreğinde PayPal’ın ortalama işlem değeri 58 dolar civarındaydı). Öte yandan, tüccarlar için likidite rayları olarak istikrarlı paralar tercih edilirse, ödemelerin çoğunluğu yüksek değerde olmalıdır (bizim durumumuzda alt sınır olarak 100 bin dolar seçtik).

Hangi stablecoin’e baktığınıza bağlı olarak her iki vizyonun da doğru olduğu ortaya çıkıyor. Tron’da Paxos ve Tether gibi bazı istikrarlı paralar, muhtemelen bu varlıklar üzerinde MMM ve diğer temettü şemalarının varlığı nedeniyle birçok perakende benzeri işlem görüyor. HUSD ve Binance USD gibi diğer sabit paraların 100 bin doların üzerinde büyük bir payı bulunuyor.

Sonuç

Stablecoin’ler genellikle bir araya getirilip bir bütün olarak ele alınsa da, ağ verilerine derinlemesine bakarken, bu varlıkların nasıl çalıştığını ve nasıl farklı olduklarını daha iyi anlayabiliriz. Aynı işletme (Tether) tarafından yayınlansa bile, farklı ağlardaki stablecoin’lerin arz ve faaliyet dağılımında değişen sonuçlar vardır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner