Yükleniyor...

Ayı Piyasasında Kripto Para Madenciliği

Aralık 2017'de zirveye ulaşan kripto para bu yıl ayı pazarının da etkisiyle eski seviyelerinin yanından bile geçemedi.

kripto para madenciligi

Aralık 2017’de zirveye ulaşan kripto para bu yıl ayı pazarının da etkisiyle eski seviyelerinin yanından bile geçemedi. Şuanda 4000 dolardan işlem gören Bitcoin, uzun süre de eski seviyelerine ulaşamayacak gibi duruyor. Kripto paraların değer kaybı yaşamasından en çok yatırımcılar etkilense de kripto para madenciliği de bu durumdan etkilendi.

Kripto madencileri 2016 ve 2017 yıllarında büyük kazanç elde etseler de şuanda birçoğu üretimi durdurdu. Artan GPU yani ekran kartı fiyatlarının yanı sıra ülkelerde madencilerden para almaya başladılar. Elektrik giderleri de en büyük maliyetlerin başında geliyor. Bu sebeple madenciler şuanda zor durumda.

Madencileri zor durumda bırakan bir başka sebepte havuzların tekelleşmesi. Dünya çapında şirketler bir araya gelerek madencilik havuzları oluşturdu ve bu havuzlar da bireysel madencileri bitirmiş durumda. Bu yazımızda ise yaşanan daralmayı ve madencilerin son durumunu inceleyeceğiz.

Kripto Para Madenciliği

2017 yılında ki fiyat sebebiyle birçok kişi madencilik sektörüne giriş yapmıştı. Kişilerin çok olması ise kazım zorluğunu arttıran bir sebepti. Fiyatların düşmesi ile birlikte birçok kişi sektörden çıkınca şuanda kazımlar çok daha kolay yapılabiliyor. Bu seferde fiyatlar maliyetleri karşılamamaya başladı. Kasım ayından bu yana ise %30’dan fazla daralma söz konusu. Gelirlerde de %50’lik bir kayıp var.

Boğalar uzun süredir pazara girmediği içinde fiyatları ayılar belirliyor. Küçük çaplı madenciler ise şuanda krizle karşı karşıya. Uzmanlar fiyatların yükseleceğini belirterek madencileri oyunun içerisinde tutmaya çalışsa da gelen verilere göre her gün fişler daha fazla çekiliyor. Madencilik şirketleri ise 2018 yılında toplamda 4,8 milyar dolar gelir elde ettiler.

ASIC güncellemesi madencileri zor durumda bırakan bir başka sebep. Bitmain şirketi bu donanımları geliştirdikten sonra güncelleyerek özellikle Bitcoin Cash’de %20’ye varan daha fazla kazanç elde ettiler. Bu durum fiyatlara da yansımış ve birçok yatırımcı kar elde etmişti. Ardından yaşanan tartışma ise çatallaşma çalışmalarını tetikledi ve pazarın bu hale gelmesine sebep oldu.

Bazı madenciler mevcut tesislerini terk etmek istemiyor. Dışarıda yenilikçi alternatiflerin artması ise operasyonları çeşitlendiriyor.

Blok zinciri üzerinde ki hesaplama problemine yeni bir yaklaşım getiren birkaç proje var. Tatau adı verilen bu proje blok zincirinde GPU ağlarını kullanarak işlem maliyetini düşürmeyi hedefliyor. Şirketin projesi sayesinde kullanıcılar mevcut GPU madenciliğinden daha fazla kazanç elde edebiliyor. Aynı şirket yapay zeka üzerinde çalışarak da bu donanımları kiralabiliyor.

Çeşitlendirmek

Kripto madencileri için gerçek şu; piyasa dalgalı iken kazançlarda dalgalı. Boğa piyasasında madencilik karlı olsa da durum terse döndüğünde bir zarar söz konusu. Bu sebeple çeşitlendirme çalışmaları çok daha önem kazanıyor. Madenciler ayı piyasasına çözüm bulamadığı sürece bu durum böyle devam edecek ve kazançlar düşecek.

Küçük çaplı madencilerin hayatta kalması için harcamalarını minimuma çekmeleri gerekiyor. Bu enerji de olabilir çeşitli vergilendirme sistemi de. Yenilenebilir enerji ile madencilik konusunda da çeşitli çalışmalar söz konusu. Yine birçok ülke madencileri ülkelerine çekebilmek adına elektrik maliyetlerinde azalmaya gidiyor. Bireysel madenciler için gelecek karanlık olsa da bazı madenciler çoktan buna bir çözüm buldu bile.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner