Yükleniyor...

Ayı Piyasası Türk Yatırımcıları da Vurdu!

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), geçtiğimiz yıl kripto piyasasını derinden etkileyen ayı piyasasıyla ilgili bir çalışma yayımladı.

BIS1

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), geçtiğimiz yıl kripto piyasasını derinden etkileyen ayı piyasasıyla ilgili bir çalışma yayımladı. 

Uluslararası Ödemeler Bankası’nın yayımladığı rapor, kripto para piyasalarında yatırım yapan küçük yatırımcıların neredeyse yarısının geçen yılki kripto kışında zarar ettiğini gözler önüne serdi. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Hindistan, Pakistan ve Türkiye’de ise bu oranın yüzde 80’e ulaştığı vurgulandı. 

Gelişmekte Olan Ekonomiler En Çok Zarar Edenler Arasında Yer Alıyor

BIS tarafından paylaşılan son rapor, gelişmekte olan ülkelerde bulunan küçük yatırımcıların, Terra’nın çöküşü ve FTX’in iflas etmesinin ardından daha fazla etkilendiğini ortaya koydu. Araştırmanın sonucuna göre Aralık 2022’ye gelindiğinde küçük yatırımcıların yarısının zarar ettiği, Hindistan ve Türkiye yatırımcılarının ise yüzde 80’inin kaybettiği anlaşıldı. 

Kripto para endüstrisine yönelik olumsuz bir bakış açısına sahip olan BIS’in yayımladığı rapora göre, büyük yatırımcılar ayı piyasasındaki olumsuz koşullardan çok daha az etkilendi. 

Büyük yatırımcılar fiyat düşüşleri yaşanmadan önce Bitcoin’den çıkış yaparak kendilerini korurken, küçük yatırımcılar ise dipten satın alma stratejisi uygulayarak fonlarını korumaya çalıştı. 

Yayımlanan raporda, gelişmekte olan ekonomilerdeki kripto ticaret hacminin daha yüksek olduğunun da altı çizildi. Bu veriler ışığında, bu ülkelerdeki yatırımcıların ortalamanın üzerinde zarar ettikleri ve bu zararın yüzde 80 civarında olduğu tahmin ediliyor. 

Rapor, gelişmekte olan ülkelerde kripto ticaretinin daha yüksek olmasının sebebi olarak ise uzun vadeli yatırım kararları yanında enflasyon nedeniyle itibari para birimlerindeki değer kaybına karşı korunma çabası gösteriliyor. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner