Yükleniyor...

Beacon Chain Nedir?

Beacon Chain (İşaret Zinciri), Proof-of-Stake (PoS) fikir birliği mekanizması altında oluşturulan kuralları uygular.

Untitled 1

Beacon Chain (İşaret Zinciri), Proof-of-Stake (PoS) fikir birliği mekanizması altında oluşturulan kuralları uygular. Ethereum’un daha fazla verimlilik ve daha az enerji sarf eden Proof-of-Stake’e geçmesinin ilk aşaması Beacon Chain ile olmuştur.

2020 Aralık ayında yayına giren Beacon Chain, önceden Ethereum 2.0 olarak bilinen, ağı daha güvenilir ve daha sürdürülebilir bir dizi yükseltmenin ilk aşamasıdır.

Beacon Chain, Ethereum staker ağını yönetir ve koordine eder. Verileri doğrular, oyları toplar ve blok doğrulayıcılara ödüller dağıtarak ağı güvence altına almaya yardımcı olur. Beacon Chain, Ethereum’u kökten değiştirmez. Yürütme katmanına (ETH 1) paralel olarak inşa edilmiştir. Bağımsız çalışan bir katmandır.

Beacon Chain, The Merge (Birleşme) ile birlikte madenciliğin sona erdiğine işaret etmektedir. Madencilik ödülleri şeklinde verilen token’lar artık verilmeyecek ve bunun sonucunda ETH ihracında yaklaşık %90’lık bir net azalma ortaya çıkacaktır.

Beacon Chain’in Rolü

Beacon Chain’in temel rolü, veri parça bağlantılarını, doğrulayıcı adresleri ve durumlarını depolamaktır. Beacon Chain stake edilen ETH’yi yönetir ve doğrulayıcıları denetler.

Beacon Chain aynı zamanda doğrulayıcı (validator) komitelerini oluşturur. Beacon Chain, Hisse Kanıtı (PoS) protokolü kurallarının birincil uygulayıcısıdır.

Beacon Chain Ve Ölçeklenebilirlik Üçlemi

Beacon Chain, The Merge, The Surge, The Verge, The Purge ve The Splurge gibi ölçeklendirme çözümleri için zemin oluşturmuştur. Bu çözümler, Ölçeklenebilirlik Üçlemi ile başa çıkmak için tasarlanmıştır. Ethereum kurucusu Vitalik Buterin tarafından öne sürülen Ölçeklenebilirlik Üçlemi, güvenlik, ölçeklenebilirlik, merkeziyetsizlik ve dengeleme yeteneğinden oluşan bir blockchain’in temel ilkelerinin üç özelliğini ifade eder.

Ölçeklenebilirlik Üçlemi, bir blok zincirde, yalnızca iki temel özelliğini taşıyabileceğini öne sürmektedir. Üçleme, Güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkezsizlikten oluşmaktadır. Bir blok zincirinin güvenliği hayati bir önem taşır. Ölçeklenebilirlik bir blok zincirinin artan kullanımı idare etme yeteneğidir. Merkeziyetsizlik ise Blockhain’in de temel ilkelerinden birdir. Merkeziyetsiz yapı, aracıların olmaması temel özelliklerindendir.

Bir dizi yükseltmenin yapılmasının sebebi, Ethereum’un güvenlik ve merkeziyetsizlikten ödün vermeden işlem gerçekleştirilmesini sağlamaktır. İşlem hacminin artarak büyümesi ile işlem yükünü desteklemesi için bu yükseltmeler gerçekleştirilmiştir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner