Yükleniyor...

Bir Hükümet Bitcoin’i (BTC) Gerçekten Yasaklayabilir mi?

Bitcoin'in (BTC) yasaklanabileceğine dair endişeler on yıldan fazla bir süredir devam ediyor, ancak bu durum zamanla daha az olası hale geliyor.

bitcoin yasaklamak mumkun mu

Bitcoin’in (BTC) yasaklanabileceğine dair endişeler on yıldan fazla bir süredir devam ediyor, ancak bu durum zamanla daha az olası hale geliyor. Ama bilindiği gibi bazı ülkeler halihazırda Bitcoin için genel yasaklar koydu. Bununla birlikte, aslında Bitcoin’i yasaklamak pek de mümkün bir durum değildir. Sansür atlatma teknolojileri, baskıcı rejim vatandaşlarının bile Bitcoin’e erişmesini sağlar.

Bitcoin ve Yasaklar

Bitcoin’de ilk günlerinden beri, kripto para biriminin dünya çapında hükümetler tarafından yasaklanmasının sadece bir zaman meselesi olduğuna dair endişeler var. Öncelikle, Bitcoin merkez bankalarının para arzı üzerindeki kontrolünü zayıflatma potansiyeline sahip geleneksel para sistemlerine yönelik bir tehdit olarak gösteriliyor. Ayrıca, Bitcoin’in sözde anonim doğası nedeniyle uyuşturucu kaçakçılığını ve kara para aklamayı kolaylaştırdığına dair (çoğunlukla temelsiz) endişeler mevcut.

Ancak hükümetlerin Bitcoin’i yasaklamasının gerçekten mümkün olup olmadığı, bölgeden bölgeye değişebilir.

Bitcoin’i Yasaklayan Ülkeler

Bitcoin’in yasaklanıp yasaklanamayacağı sorusu bir dereceye kadar cevaplandı çünkü kripto para birimi zaten birkaç ülkede resmi olarak yasaklanmış durumda. Şu anda, sadece bir avuç ülke Bitcoin’i tamamen yasaklıyor ve kripto para birimiyle herhangi bir şekilde veya biçimde etkileşime girmeyi, sahip olmayı veya kullanmayı yasaklıyor. Bu ülkeler arasında Cezayir, Ekvador, Mısır, Nepal ve Pakistan bulunuyor.

Suudi Arabistan ve Tayvan da dahil olmak üzere diğerleri de kripto para birimine kısmi bir yasak getirdiler, bu da genellikle finansal kurumların kripto para birimi ile uğraşmasını engelliyor veya Bitcoin işlemlerini kolaylaştırıyor.

Şimdiye kadar, Bitcoin kullanımını kısıtlayan ya da tamamen yasaklayan ülkelerin büyük çoğunluğu The Economist’s Democracy Index’e göre görece düşük seviyelerde ve birçoğu kusurlu demokrasiler veya daha kötüsü olarak kabul ediliyor. ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz yıl kripto para birimleri konusunda olumsuz bir tavır takınarak, kripto para birimlerinin “hayranı olmadığını” belirterek değerini “havaya dayalı” olarak nitelendirmişti.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1149472282584072192?s=20

Bununla birlikte, çeşitli kripto para birimi lobi gruplarının çabaları ve politika yapıcılar arasında son zamanlarda olumlu bir duygu değişikliği göz önüne alındığında, ABD’de Bitcoin üzerinde kapsamlı bir yasaklama riski çok düşük. Zaten Trump’ın seçimleri kaybettiği de göz önüne alınırsa, bu konuda pek de endişeye gerek yok gibi görünüyor.

Bununla birlikte, bir ülke Bitcoin ekosistemine katı düzenleyici gereklilikler uygulayarak, resmi olarak yasaklamadan da kripto para birimini elde etmeyi ve kullanmayı zorlaştırabilir. Bu nedenle, ABD gibi ülkelerde de kısıtlama getirmek olası gibi duruyor. Ancak bunu yapmak ciddi bir ekonomik maliyete neden olabilir.

“Bitcoin, ABD finans sistemine yasaklanamayacak kadar derin bir şekilde yerleşiktir.”

MetalPay CEO’su Marshall Hayner, Decrypt’e “Bitcoin, hem kültürel hem de teknolojik olarak ABD finans sistemine yasaklanamayacak kadar derin bir şekilde yerleşiktir. Bu, milyarlarca dolarlık varlığı denetleyen kurumları kapatmak, on binlerce işten vazgeçmek, denizaşırı yenilikler göndermek ve Bitcoin için karaborsayı beslemek anlamına gelir” yönüne bir açıklama yapmıştır.

Bitcoin’i Yasaklamak Zor Bir Eylem

Bir hükümetin Bitcoin’i yasaklaması oldukça mümkün olsa da, aslında bir yasağı uygulamak birçok ülkede -imkansız değilse de- zor olacaktır. Hükümet internet üzerinde sıkı bir kontrol uygulamadıkça, bireyler neredeyse kesinlikle Bitcoin cüzdan yazılımını indirebilecek, bir düğüm çalıştırabilecek ve çok az çabayla işlemleri tamamlayabilecek.

Bu, Bitcoin’in yasak olduğu çoğu ülkede hali hazırda önemli sayıda Bitcoin kullanıcısı olduğu gerçeğiyle kanıtlanmaktadır. We Are Social’ın 2019 raporuna göre, Mısır’daki İnternet kullanıcılarının yaklaşık %4’ü şu anda kripto para birimine sahipken, kripto para piyasası takip platformu CoinMarketCap, Pakistan’ı 2020’nin ilk çeyreğinde en hızlı büyüyen kullanıcı demografilerinden biri olarak listeledi.

Aynı şekilde, sıkı internet kontrollerinin olduğu ülkelerde bile, bu kısıtlamaları aşmak için kullanılan çeşitli araçlar bu çabayı anlamsız hale getirebilir. Sonuçta, Bitcoin blok zincirine, nispeten ucuz bir yazılım tanımlı radyo (SDR) dongle ve bir anten kullanarak Blockstream uydusu aracılığıyla hemen hemen herkes erişebildiğinde, Bitcoin’i yasaklamak inanılmaz derecede zordur. Hayner, Bitcoin yasağıyla alakalı şu ifadeleri kullanmaktadır:

“ABD, BTC satın almak ve satmak için daha sıkı kısıtlamalar getirebilir, ancak kesin bir yasağın uygulanması imkansız olacaktır.”

Bitcoin Standardı’nın yazarı ekonomist Saifedean Ammous tarafından öne sürülen bir argümana göre Bitcoin’e bir yasak getirmenin insanları onu elde etmeye teşvik edebilir. Onun akıl yürütme çizgisi, Bitcoin üzerindeki bir hükümetin kısıtlamasının, söz konusu hükümetin insanların finansal özgürlüklerini kısıtlamaya çalıştığını göstereceği ve kripto para biriminin yararlılığını vurgulamaya hizmet edeceği yönündedir:

“Bankanız size ‘Banka hesabınızla Bitcoin satın alamazsınız’ derse, bu gerçekten sadece Bitcoin için bir reklamdır.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner