Yükleniyor...

Bitcoin’in Hukuki Durumu, Vergilendirme ve Yönetmelik

Bitcoin, kripto para dünyasının ilk çıkan ve en değerli parasıdır.

Bitcoin Hukuki Durumu Vergilendirme ve Yönetmelik

Bitcoin, kripto para dünyasının ilk çıkan ve en değerli parasıdır. Bitcoin ile birlikte tanıştığımız kripto para dünyası, yatırım anlamında yoğun talep gören bir hal aldı. Alışık olmadığımız türden bir yatırım kanalı olması sebebiyle beraberinde pek çok soruyu da akıllara getirdi.

Bitcoin’in yasal konumu ile ilgili dünya çapında çok fazla merak edilen konu var. Kısaca belirtmek gerekirse Bitcoin, legal ya da illegal olarak değerlendirilemiyor. Kullanıma açık ya da tanınmış bir para birimi değil fakat borsa üzerinden tanınmış para birimlerine çevrilebiliyor olma özelliği var.

Bitcoin’in Hukuki Durumu Nedir?

Türk hukukuna göre kripto para birimlerinin hepsi gibi Bitcoin de tanınan bir para birimi değil. Bununla birlikte yatırım kanalı ürünü olmasından dolayı; hisse senedi, döviz, emtia gibi mal varlığı değeri olan bir madde olarak değerlendirilmesi durumu da belirsiz. Fakat öte yandan, Türk lirasına çevrilebiliyor olması ile hukuki olarak tanınma durumu da var denilebilir.

Bitcoin’in dünyadaki pek çok ülke gibi ülkemizde de yasal olarak tanınan bir para olmaması sebebiyle hukuki sınıflandırması tanımsız kalabiliyor. Bu sebeple hukuksal açıdan sorulan hiçbir soruya “evet ya da hayır” şeklinde keskin bir yanıt vermek mümkün değil.

Bitcoin Vergiye Tabi midir?

Bitcoin’in vergiye tabi tutulması durumu, tüm dünyada farklılık gösteriyor. Kimi ülkeler Bitcoin’i asla tanımazken, kimisi ne tanıyor ne de tanımıyor durumunda. Buna rağmen Ekvador, Bolivya ve Bangladeş dışında hiçbir ülkede yasaklanmadı.

Ülkemizde ise, bu konuda çeşitli görüşler olmakla birlikte %18 KDV kesintisinin olacağına dair söylemler var. Şöyle ki; bir tür yatırım aracı olan Bitcoin’nden gelir elde edilmesi, kazanç sağlanması söz konusu olduğundan ötürü elde edilen kazanç üzerinden bir vergi kesilmesi söz konusu. Aracı kurumlar, işlem yapılan borsa aracılığıyla bu kesintinin sağlanacağı belirtiliyor.

Vergi konusuyla ilgili pek çok uzmanın değerlendirmeleri ve ön görüleri mevcut. Fakat devlet kontrolünde olan bir para olmaması sebebiyle bu söylemlerin hiçbirisi henüz kesinlik kazanmış durumda değildir.

Bitcoin Yönetmeliği

Bitcoin ile ilgili yönetmelikler hemen hemen her sene değişiyor. Dünyanın her ülkesinde farklı yönetmelikler uygulanmakta. Ülkemize dönersek; dünya çapında Bitcoin’in en yaygın kullanıldığı ülkelerden biriyiz. Bu durum, pek çok kural ve kanunu beraberinde getirebilir.

10 Ocak 2020 tarihinden itibaren Serbest Piyasalar Kurulu’nun Bitcoin ile ilgili yeni kararlar alıp, uygulaması söz konusu gündeme geldi. Herhangi bir alt yapı ve yasal durum olmamasının yanı sıra, Bitcoin’e yönelik çalışmalar yapılacağı belirtildi. SPK kapsamında tanınan gelir maddelerinden herhangi bir sınıfa dahil edilemeyen Bitcoin için çeşitli öneriler ve çalışmalar yapılıyor.

Uzun lafın kısası; pek çok şey söylenmesi ve beklenmesi bir yana, Bitcoin hala yasal zorunluluklar çerçevesinde bulunan bir para birimi değil. Süreçleri yakından takip ederek, Bitcoin’in yasal konumundaki değişkenlikleri ve yenilikleri öğrenebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner