Yükleniyor...

CCI İndikatörü Nedir? CCI İndikatörü Kullanımı, Formülü ve Yorumlama

Emtia Kanalı Endeksi (CCI), bir yatırım aracının ne zaman aşırı alım veya aşırı satım durumuna ulaştığını belirlemeye yardımcı olmak için kullanılan momentum tabanlı bir osilatördür.

Emtia Kanali Endeksi CCI

Emtia Kanalı Endeksi (CCI), bir yatırım aracının ne zaman aşırı alım veya aşırı satım durumuna ulaştığını belirlemeye yardımcı olmak için kullanılan momentum tabanlı bir osilatördür.

Donald Lambert tarafından geliştirilen bu teknik gösterge, fiyat trendinin yönünü ve gücünü değerlendirerek, yatırımcıların bir ticarete girmek mi yoksa ticaretten çıkmak mı, bir ticaret yapmaktan kaçınmak mı yoksa mevcut bir pozisyona eklemek mi istediklerini belirlemelerine olanak tanır. Bu şekilde gösterge, belirli bir şekilde hareket ettiğinde ticaret sinyalleri sağlamak için kullanılabilir.

Emtia Kanal Endeksi (CCİ), cari fiyat ile tarihsel ortalama fiyat arasındaki farkı ölçen teknik bir göstergedir.

CCİ’nin sıfırın üzerinde olması, fiyatın tarihi ortalamanın üzerinde olduğunu gösterir. Tersine, CCİ sıfırın altında olduğunda, fiyat tarihi ortalamanın altındadır.

CCI, sınırsız bir osilatördür, yani süresiz olarak daha yüksek veya daha düşük olabilir. Bu nedenle, aşırı alım ve aşırı satım seviyeleri, tipik olarak, fiyatın tersine döndüğü tarihi aşırı CCİ seviyelerine bakılarak her bir varlık için belirlenir.

CCI İndikatörü Nedir?

Emtia Kanal Endeksi (CCI), belirli bir süre boyunca ortalama fiyat seviyesine göre mevcut fiyat seviyesini ölçer. Fiyatlar ortalamanın çok üzerinde olduğunda CCİ nispeten yüksektir. Fiyatlar ortalamanın çok altında olduğunda CCİ nispeten düşüktür. Bu yöntemi kullanarak, CCİ aşırı alım ve aşırı satım seviyelerini belirlemek için kullanılabilir.

CCI1

CCI İndikatörü Kullanımı – Nasl Çalışır?

  • CCİ +100’ün üzerine çıktığında, alım sinyali veren yeni, güçlü bir yükseliş trendi başlıyor. CCİ tarafından belirtilen sinyalleri doğrulamak için trend göstergelerini veya diğer teknik analiz yöntemlerini kullanın.
  • CCİ -100’ün altına düştüğünde, yeni ve güçlü bir düşüş trendi başlıyor ve bu da bir satış sinyali veriyor. -100’ün üzerine yükselen CCİ’deki pozisyonu kapatın. CCİ tarafından belirtilen sinyalleri doğrulamak için trend göstergelerini veya diğer teknik analiz yöntemlerini kullanın.
  • +100’ün üzerindeki aşırı alım seviyelerine ve -100’ün altındaki aşırı satım seviyelerine bakın. Bu CCI seviyeleri, güvenliğin oynaklığına bağlı olarak ayarlanabilir. Örneğin, daha değişken bir güvenlik için +200 ve -200 kullanabilirsiniz.

Not: CCI, bağlı olmayan bir osilatördür, yani herhangi bir ters veya aşağı limit yoktur. Bu, aşırı alım veya aşırı satım durumunu yorumlamayı öznel hale getirir. CCİ aşırı satın alındığında menkul kıymetler yükselmeye devam edebilir. CCİ aşırı satıldığında, güvenlik de düşmeye devam edebilir. Aşırı alım veya aşırı satım koşullarını okumaya çalışırken CCİ’yi ek göstergeler veya fiyat analizi ile birlikte kullanın.

  • Temel fiyatlar, CCİ tarafından onaylanmayan yeni bir en yüksek veya en düşük seviyeye ulaşırsa, farklılık bir fiyatın tersine çevrildiğini gösterebilir.
CCI2

CCI İndikatörü Formülü

CCI = (AveP – SMA_of_AveP) / (0.015 * Ortalama Sapma)

CCİ = Emtia Kanal Endeksi
AveP = Ortalama Fiyat = (Yüksek + Düşük + Kapanış) / 3 (Tipik Fiyat olarak da bilinir)

0.015 sabiti, CCI değerlerinin yüzde 70 ila 80’inin +100 ila -100 aralığında olmasını sağlar.

CCI İndikatörü Yorumlama

CCİ öncelikle yeni trendleri tespit etmek, aşırı alım ve aşırı satım seviyelerini izlemek ve gösterge fiyatla farklılaştığında trendlerdeki zayıflığı tespit etmek için kullanılır.

CCİ, negatif veya sıfıra yakın bölgeden 100’ün üzerine çıktığında, bu, fiyatın yeni bir yükseliş trendine başladığını gösterebilir. Bu gerçekleştiğinde, traderlar fiyatta bir geri çekilmeyi ve ardından hem fiyatta hem de CCİ’de bir alım fırsatı sinyali vermek için bir ralliyi izleyebilirler.

Aynı kavram, yükselen bir düşüş trendi için de geçerlidir. Gösterge pozitif veya sıfıra yakın okumalardan -100’ün altına düştüğünde, düşüş trendi başlayabilir. Bu, longlardan çıkmak veya short fırsatlarını izlemeye başlamak için bir işarettir .

 Gösterge bağlı olmadığı için aşırı alım veya  aşırı satım seviyeleri sabit değildir. Bu nedenle, traderlar, fiyatın nerede tersine döndüğünü anlamak için göstergedeki geçmiş okumalara bakarlar. Bir hisse senedi için +200 ve -150 civarında tersine dönme eğilimi gösterebilir. Bu arada başka bir emtia, +325 ve -350 civarında tersine dönme eğiliminde olabilir. Çok sayıda fiyat dönüş noktası ve o zamanlardaki CCİ okumalarını görmek için tabloyu uzaklaştırın.

Fiyatın göstergenin ters yönünde hareket etmesi durumunda da farklılıklar vardır. Fiyat yükseliyorsa ve CCİ düşüyorsa, bu eğilimde bir zayıflığı gösterebilir. Sapma, zayıf bir ticaret sinyali olsa da, uzun sürebileceği ve her zaman fiyatın tersine çevrilmesiyle sonuçlanmadığı için, en azından tüccarı bir geri dönüş olasılığı olduğu konusunda uyarmak için iyi olabilir. Bu şekilde, zarar durdurma seviyelerini sıkılaştırabilir veya fiyat trendi yönünde yeni alım satımlar yapmayı erteleyebilirler.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner