Yükleniyor...

Dünya Devlerinden 2022 Dijital Para Planı

Uluslararası finans otoriteleri ve dünyanın en büyük 20 ekonomisi, egemen dijital para birimlerinin düzenlenmesi ve yayınlanması için resmi standartlar oluşturuyor.

Dunya Devlerinden 2022 Dijital Para Plani

Uluslararası finans otoriteleri ve dünyanın en büyük 20 ekonomisi, egemen dijital para birimlerinin düzenlenmesi ve yayınlanması için resmi standartlar oluşturuyor.

Avrupa Birliği’ni ve her kıtadaki 19 ülkeyi temsil eden maliye bakanları ve merkez bankası yöneticilerinden oluşan bir kuruluş olan G20, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası (WBG) ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ile ortak çalışma yürüterek, 2022 yılının sonuna kadar merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) kullanımını resmileştirmek, stablecoin çerçevesini belirlemek için hazırlanıyor.

Rapora göre, 2022’nin sonunda, G20 üyeleri, IMF, Dünya Bankası ve BIS, düzenleyici stablecoin çerçevelerini ve CBDC tasarımlarının, teknolojilerinin ve deneylerinin araştırma ve seçimini tamamlamış olacak. Stablecoin’ler, genellikle ABD doları gibi fiziksel para birimleriyle bağlantılı dijital para birimleridir. Raporda, IMF ve Dünya Bankası’nın 2025’in sonuna kadar ülkeler arasındaki CBDC işlemlerini kolaylaştıracak teknik yeteneklere sahip olacağı belirtildi.

Ülkeler, parasal ve finansal istikrara yönelik riskleri kontrol etmek için minimum denetim ve düzenleyici standartlardan ödün vermeden sınır ötesi ödemelerin karşılaştığı zorlukları ele almak için çalışmalar yürütecek. 2008 mali krizinden sonra oluşturulan bir organ olan Finansal İstikrar Kurulu’na (FSB) göre bu kapsamda küresel stablecoin düzenlemeleri ve merkez bankası dijital para birimleri incelenecek.

Çok Uluslu İttifaklar

Stablecoin ile ilgili G20 yol haritası, geçen hafta yedi merkez bankası tarafından BIS aracılığıyla devletleştirilmiş dijital para birimleri etrafında ulus ötesi bir cephenin taslağını çizen ortak bir raporu takip ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası, Kanada Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BOE), İsviçre Ulusal Bankası, İsveç’in Sveriges Riksbank ve Japonya Bankası (BOJ) tarafından yazılan rapor, merkez bankalarının ülkelerindeki CBDC’lerden talep edeceği özellikleri özetledi. Kuzey Amerika, Avrupa ve Japon bankaları, CBDC’lerin mevcut para formlarıyla takas edilen ve çok az veya hiç ücret ödemeden bir dizi ödeme türünde kullanım kolaylığı açısından nakit paraya benzemesi gerektiğini söyledi.

Raporda, CBDC sistemleri aynı zamanda eski finansal teknolojilere bağlanmalı, yüksek hacimli işlemleri anında çözmeli, siber saldırılara ve kesintilere karşı dayanıklı olmalı ve halihazırda dolaşımda olan ve merkez bankası gücünü elinde tutan düzenlemelere ve izlemeye uymalıdır.

Acil Durumlarda Fayda Sağlayacak

Raporda, CBDC’lerin sınır ötesi ödemeleri iyileştirebileceği, Facebook Libra gibi benzeri kurumsal dijital para birimlerine karşı koyabileceği ve acil durum fon ödemelerini koronavirüs salgını sırasında tüketicilere aktarabileceği belirtildi. Ancak rapora göre, CBDC’ler anonim ve kendi kendine çalışan bir yapıda olmayacak. Kısacası kripto para birimlerinden daha farklı çalışacaklar.

Bitcoin işlemleri, merkezi aktörlerin kişisel verilerini maskeleyen ve silen bir blok zinciri ağı üzerinde yürütülürken, merkez bankaları CBDC ödemelerine ve kişilerin kimliklerine erişim ve görünürlük sağlayacak.

ECB ve BOJ da bu ay CBDC yayınlamayı düşündüklerini açıkladı. Bir ECB raporu, dijital bir euro çıkarma kararının önümüzdeki yıl Nisan ayında açıklanacağını söyledi. BOJ yetkilileri, dijital yen deneylerinin baharda başladığını söyledi ve şimdiye kadar denenmekte olan en geniş merkez bankası dijital para birimi olan Çin’in dijital yuanını eşleştirmek için uyumlu bir çaba çağrısında bulundu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner