Yükleniyor...

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nedir? RSI Göstergesi

Göreceli güç endeksi finans piyasalarının analizinde kullanılan bir teknik indikatördür.

bitcoin kripto analist15mayıs

Göreceli güç endeksi finans piyasalarının analizinde kullanılan bir teknik indikatördür. İngilizcesi “Relative Strength Index” olan bu terim, RSI kısaltılmış adıyla ve RSI göstergesi kullanımıyla da bilinir.

RSI Göstergesi Nedir?

RSI göstergesi veya bilinen diğer ismiyle göreceli güç endeksi, bir hisse senedi ya da herhangi bir finansal enstrüman için belirlenen dönemdeki kapanış fiyatlarını, baz alınan dönemin bir önceki kapanış fiyatları ile karşılaştırarak hesaplanan bir teknik analiz indikatörüdür. Bir osilatör olarak yani iki uç arasında hareket eden bir çizgi grafiği şeklinde gösterilen RSI değerleri, yatırımcılar açısından oldukça önem taşır. Zira RSI grafiğine ait trend çizgisi ile finansal aracın kısa ve orta vadedeki fiyatına ait trend çizgisi arasında uyumluluk mevcuttur. Bu sebeple de yatırımcılar tarafından sıklıkla incelenen bir göstergedir.

Esasen RSI, grafiklendirildiğinde, belirli bir borsanın hem güncel hem de tarihsel, güçlü ve zayıf yönlerini izlemek için görsel bir ortalama sağlar. Güçlü veya zayıf yön, fiyat ve momentum değişikliklerinin güvenilir bir metriğini oluşturan belirli bir işlem dönemi boyunca kapanış fiyatlarına dayanır. Nakit olarak yerleşik araçların ve kaldıraçlı finansal ürünlerin popülerliği göz önüne alındığında; RSI fiyat hareketlerinin geçerli bir göstergesi olduğunu kanıtlamıştır.

göreceli güç endeksi

Teknik Analizde RSI (Göreceli Güç Endeksi) Nedir ve Nasıl Kullanılır?

J.Welles Wilder Jr., Göreceli Güç Endeksi’ni ortaya çıkaran isimdir. Eski bir donanma tamircisi olan Wilder daha sonra makine mühendisi olarak kariyerine devam etmiştir. Birkaç yıllık ticaret mallarının ardından, Wilder çabalarını teknik analiz çalışmalarına odakladı. 1978’de Teknik Ticaret Sistemlerinde Yeni Kavramlar isimli çalışmasını yayınladı. Bu çalışma aynı zamanda yeni momentum osilatörü olan ve RSI olarak bilinen Göreceli Güç Endeksi’nin çıkışını içeriyordu.

Yıllar geçtikçe, RSI oldukça popüler bir kavram haline geldi ve mevcut durumda tüm dünyada teknik analistler tarafından kullanılan temel araçlardan biri olarak görülmüştür. Bunun yanı sıra bazı RSI uygulayıcıları Wilder’ın çalışmalarını daha da geliştirmeye devam etmişlerdir.

Wilder, fiyatlar çok hızlı arttığında ve dolayısıyla momentum yeterince yüksek olduğunda, temel finansal aracın yani emtia’nın sonunda aşırı alım olarak kabul edilmesi ve muhtemelen bir satış fırsatının mevcut olması gerektiğine inanıyordu. Benzer şekilde, fiyatlar hızla düştüğünde ve dolayısıyla momentum yeterince düşük olduğunda, finansal araç bir noktada aşırı alım olarak kabul edilir ve olası bir satın alma fırsatı sunar.

RSI içinde Wilder’ın bu konuda yararlı ve kayda değer bulduğu belirli sayı aralıkları vardır. Wilder’e göre, 70’in üzerindeki herhangi bir sayı aşırı satın alınmış ve 30’un altındaki herhangi bir sayı aşırı satılmış sayılmalıdır.

30 ile 70 arasında bir RSI nötr olarak kabul edilmekte ve 50 civarında bir RSI “eğilim yok” anlamına gelmektedir.

Bazı yatıcımcılar ise Wilder’in aşırı alım satım aralıklarının çok geniş olduğuna ve bu aralıkları değiştirmeyi seçtiğine inanıyor. Örneğin, birisi 80’in üzerindeki herhangi bir sayıyı aşırı alım ve 20’nin altındaki herhangi bir şeyi aşırı satılmış olarak değerlendirebilir. Bu tamamen yatırımcımcıların inisiyatifindedir.

RSI 30’un Altına Düşerse Ne Olur?

RSI değeri ile ilgili bu tarz sorular, finansal piyasalarda işlem yapan pek çok yatırımcının kafanda yer etmektedir. Genel olarak kabul gören göreceli güç endeksi değeri, 30 ile 70 arasıdır. RSI değerinin 30’un altına düşmesi durumunda aşırı satım (oversold) bölgesi olarak ifade edilir ve trendin yukarı doğru hareketlenebileceği şeklinde yorumlanır. Diğer bir deyişle bu durum “al sinyali”dir.

RSI 70’in Üzerine Çıkarsa Ne Olur?

RSI değerinin 70’in üzerine çıkması durumunda ise aşırı alım (overbougt) bölgesi olarak ifade edilir ve trendin aşağıya doğru dönebileceği şeklinde yorumlanır, yani bu bir “sat sinyali”dir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner