Yükleniyor...

IOTA (MIOTA) Nedir?

IOTA, Almanya kökenli IOTA vakfının geliştirdiği popüler altcoin'lerden biridir.

IOTA Nedir

IOTA, Almanya kökenli IOTA vakfının geliştirdiği popüler altcoin’lerden biridir. IOTA nedir? sorusundan yola çıkarak hazırladığımız bu yazıda, söz konusu altcoin’e dair bilinmesi gereken her şeyi bulabilirsiniz.

IOTA Nedir?

Geçtiğimiz yıllar içerisinde Bitcoin’in ve diğer altcoinlerle birlikte IOTA’nın bıraktığı izler aklımıza şu soruyu getiriyor; IOTA nedir? Ne oldu da birden popüler hale gelip yüksek hacim ve market değerlerine ulaştı? Bitcoin’in yükselişi altcoinleri de olumlu yönde etkileyip yükselmelerini sağladı. Bu altcoinlerden biri olan IOTA ise 2014 yılında 3 ortak tarafından Almanya’da “nesnelerin interneti” propagandasıyla kurulmuştur ve Almanya menşeili IOTA vakfının bünyesinde yer alan bir oluşumdur.

IOTA gerek yükselişiyle gerek Tangle teknolojisinin getirdiği hız, güvenlik ve ücretsiz işlem gibi özellikleriyle diğer altcoinlerden fazlasıyla ayrışır.

Nesnelerin İnterneti IOTA

Peki piyasaya çıkış sloganı olarak “nesnelerin interneti” cümlesini kullan IOTA bizlere bu cümleyle neler anlatmak istiyor ve neler vadediyor? Burada amaç internete bağlanan her nesneyi, örneğin; akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve akıllı saat vs. gibi nesnelerin karşılıklı iletişimle birlikte daha faydalı kullanılabilmesidir. Tabii bu tanım yoruma açık ve çok geniş bir tanımdır. IOTA bu nesneleri daha fazla faydalı kullanabilme hayalini ne kadar gerçekleştirebilecek veya gerçekleştirebilecek mi hep birlikte göreceğiz.

IOTA nedir

Blockchain Yerine Tangle Teknolojisi

IOTA’nın ana karakterini oluşturan Tangle teknolojisinde Blockchain’de yer alan bloklar ve birbiriyle sonsuz ilişki içerisinde olan zincirler yer almıyor. Yine içerisinde bir bağı olan bu teknoloji sayesinde diğer altcoinlerin hepsinden ayrışarak benzersiz ve diğerlerinde olmayan özelliklere sahip olan bir altcoin haline geliyor. Bu özellikler arasında ölçeklenebilir olması ve dağınık kimlik yapısı gözümüze çarpıyor. Bu özelliklerin yanı sıra Tangle teknolojisinin IOTA’ya kazandırdıkları arasında şu özellikler yer alıyor;

  • Tangle sistemi IOTA’yı daha korunaklı bir para haline getiriyor. Bu sayede güvenilir veri aktarımı ve coin transferi yapılabiliyor.
  • Kripto para üzerine yatırım yapan yatırımcıların en büyük şikayeti kripto paraların aldığı işletim ücretleri. IOTA bununda önüne geçerek Tangle sistemi sayesinde işletim ücreti almadan yatırımcıların işlem yapmasına olanak sağlıyor.
  • Blockchain kadar karmaşık değil ve yapılan işlemler daha basit bir şekilde kavranabiliyor.
  • IOTA’ya Tangle teknolojisinin getirdiği bir başka özellik ise Blockchain’in aksine kullanıcı sayısının artmasına bağlı olarak işlem hızının da artmasıdır.

Tangle teknolojisinin çalışma mantığına bakacak olursak yukarıda da belirttiğimiz gibi Blockchain kadar karmaşık bir yapı görmüyoruz. Son derece basit işleyen Tangle teknolojisinin temel çalışma mantığını, her işlemin önceki iki işlem tarafından onaylanması, olarak açıklayabiliriz. Böylece sistem kendi güvenliğini kendi kendine sağlıyor. Bahsettiğimiz onaylama sistemi Tangle’ın kullanımından ayrı tutulmayıp teknolojiyle iç içe tutulması Tangle’ı Blockchain’den farklı bir yere koymamıza sebep oluyor.

IOTA’da Madencilik Yok

Blockchain bünyesinde yer alan bütün kripto paralarda madencilik yapabilme imkanı varken IOTA’da böyle bir şey yok. Hal böyle olunca bu durumun getirdiği bazı olumlu ve olumsuz özellikler ortaya çıkıyor. Şöyle ki;

  • IOTA’nın madenciliğinin yapılamaması demek piyasadaki IOTA miktarının aniden değişmemesi anlamına gelmektedir. Bu da IOTA’nın değerinde ani dalgalanmalar olmamasına sebep olmaktadır.
  • Öte yandan IOTA’nın madenciliğinin yapılamıyor olması, kripto para madencileri için eksi bir durum teşkil etmektedir.

En Yüksek ve En Düşük Değerleri

Bitcoin balon mu değil mi tartışmalarının arasında Bitcoin’e olan rağbet azalınca Bitcoin’in sessiz ve yavaş düşüşüne şahit olduk. Hal böyle olunca Bitcoin’le birlikte IOTA’da şaşalı günlerini geride bıraktı. 19 aralık 2017 tarihinde 5.25 dolarla en yüksek değerini gören IOTA tıpkı Bitcoin gibi yavaş yavaş gerileyerek işlem görmeye devam etmiştir.

IOTA’nın Geleceği Nasıl Olacak?

Kripto paralar aylar öncesindeki şaşalı günlerinden çok uzakta duruyor. Bitcoin ve tüm altcoinler bu düşüşünü devam ettirirse eski seviyelerine geri dönecek ve hatta bazıları borsadan kalkacak. Ama tabi bu durum mevcut durumun böyle devam etmesi üzerinden kurulmuş bir senaryo. Oysa internet var oldukça bu denli yükselişe geçmiş ve hali hazırda her ne kadar çökmüş ama dibi görmemiş bir piyasa, kullanıcılarına sunduğu tonla işlem kolaylığı ve kazanç sayesinde, yeniden yükselişe geçecektir. Bu varsayımda yola çıkarsak IOTA da diğer bütün kripto paralarla birlikte yeniden yükselişe geçecektir.

IOTA’ya Yatırım Yapılır mı?

Kısa vadede kazanç elde edilmesi zor gözüken IOTA şu an için pek doğru bir yatırım aracı olmayabilir. Ama uzun vadede kripto para piyasasının yeniden yükselişe geçeceğini ve IOTA’nın onlarca avantajının yanı sıra işlem hızı ve güvenilirliğine de hesaba katarsak iyi bir yatırım aracı olabilir.

IOTA Nasıl Alınır, Nasıl Satılır?

IOTA satın almak için öncelikle bu kripto para biriminin listelendiği borsaları bilmek gerekir. Ardından bu borsalardan birinde hesap oluşturmalı ve hesaba giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Kredi/banka kartı veya banka havalesi ile hesap cüzdanına yeterli miktarda bakiye yükleyin.
  2. Bakiye yükledikten sonra spot piyasa sekmesine gidin.
  3. İstenilen miktarda IOTA’yı satın alın.
  4. Satın alınan varlıkları sıcak veya soğuk cüzdanda muhafaza edebilirsiniz.

IOTA Hangi Borsalarda?

IOTA (MIOTA) coin satın alabileceğiniz popüler kripto para borsalarından bazıları şunlardır:

  • Binance
  • Bitfinex
  • KuCoin
  • Bittrex
  • OKX
  • Huobi
  • Gate.io
  • Binance TR
  • BKEX
  • Paribu
  • XT.COM
  • DigiFinex
  • BingX
  • Upbit

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner