Yükleniyor...

Yanıbaşımızdaki Borsalar: Kraken Nedir?

Kripto paraların yatırımcılar, trader'lar ve dünyadaki diğer piyasa katılımcıları arasında giderek daha popüler hale geldiğine tanık oluyoruz.

Kraken Nedir

Kripto paraların yatırımcılar, trader’lar ve dünyadaki diğer piyasa katılımcıları arasında giderek daha popüler hale geldiğine tanık oluyoruz. Hemen hemen her gün bir yeni dijital varlığın lansmanı yapılırken, bu dijital varlıkların işlem gördüğü borsaların sayısı da artmaya devam ediyor.

Geleneksel finans sistemindeki borsalara benzer şekilde, bu kripto para borsaları da büyük kurumsal yatırımcıların ve bireysel yatırımcıların alım ve satım işlemlerine aracılık etmek için varlar. Bu rehberde önde gelen kripto para borsalarından biri olan Kraken nedir sorusunun kapsamlı cevabını bulabilirsiniz.

Kraken Nedir?

Kripto para ticaretini kolaylaştıran San Francisco merkezli Kraken, piyasa katılımcılarının çeşitli kripto para birimlerinde ticaret yapabileceği bir kripto para borsasıdır. Borsa, katılımcıların ABD Doları, Kanada Doları, Euro ve Japon Yeni dahil çeşitli fiat para birimlerini kullanarak kripto paraları almalarına veya satmalarına aracılık eder.

Bu makalenin hazırlandığı sırada Kraken’in marketinde 20’den fazla kripto para işlem görüyordu. Bunlar arasında Ethereum (ETH) ve Bitcoin (BTC) gibi popüler olanların yanı sıra, EOS (EOS) ve Monero (XMR) gibi kripto paralar bulunuyor.

2011 yılında kurulan ve 2013 yılında ticaret faaliyetlerini resmen başlatan Kraken, Payward Inc.’in çatısı altında faaliyet göstermektedir. Borsanın CEO’su ve kurucu ortağı ise Jesse Powell’dır. Borsa, müşterilerinin banka hesaplarınan fiat para yatırma ve çekme desteğinin yanı sıra, kripto paraların cüzdanlar arasında taşınması sağlamaktadır.

Kraken Nasıl Popüler Oldu?

Lansmanından bu yana geçen yıllarda Kraken’e çeşitli kripto para piyasası katılımcıları için tercih edilen bir ticaret noktası olarak birçok faktör katkı sağladı.

2014 yılıyla birlikte kripto paraların dünyayı kasıp kavurmaya başlamasıyla Kraken ve Coinbase Bloomberg terminaline Bitcoin ticaretinin piyasa verilerini sağlamak için seçildi. Önde gelen piyasa veri sağlayıcısı ile Kraken’in ilişkilendirilmesi trader’lar arasında borsanın popülerlik kazanmasına yardımcı oldu. Bloomberg müşteriler, Bloomberg hizmetlerini ve terminalleri aracılığıyla kripto para birimlerinin fiyatlarına, grafiklerine, haberlere ve sosyal medya paylaşımlarına erişim sağlamaya başladı.

Bloomberg işbirliğinden kısa bir süre sonra Kraken, grafik hizmeti sağlayıcılığı konusunda dünya lideri olan TradingView ile ortaklık kurdu. Zamanla marketindeki kripto paraların sayısını artıran Kraken, USD, GBP ve JPY gibi çeşitli fiat para birimlerinde finansman ve ticaret imkanı sunmaya başladı.

Lansmanın ardından istikrarlı bir başlangıç yapmayı başaran Kraken, bir dönem dünyanın en büyük borsası olduğunu iddia eden ve 850 binden fazla BTC’nin kaybolmasının ardından 2014’ün başlarında iflas başvurusunda Mt. Gox faciasının ardından popülerliğini daha da artırdı. Çünkü kayıp BTC’lerini geri almak isteyen Mt. Gox alacaklılarının Kraken’de hesap açmaları gerekiyordu ve birçoğu borsanın hizmetlerini kullanmaya devam etti.

O zamana kadar Kraken en büyük borsalar arasında yer almazken, öncelikle Almanya merkezli Fidor Bank ile ortaklık yaparak Avrupalı müşterilere hizmet verirken Japonya’da da yeni yeni hizmet vermeye başlamıştı.

Kraken’in listeleme yaparken temkinli davranması ve mevzuatlarına uygunluğa bağlı kalması kalitesini korumasını sağladı.

Borsanın kripto para işlem çiftlerini artırmasıyla hem kitleler arasında hem de profesyonel trader toplulukları arasında popüler hale getiren birkaç yeni özelliğin kullanılma sunulmasıyla popülarite daha da arttı. Bu hizmetler arasında teminatlı alım satım ve karanlık havuz hizmeti yer alıyordu. Karanlık havuz müşterileri potansiyel olarak daha iyi fiyat teklifleri ile öne çıkarlar çünkü fiyat avantajı karşısında benzer büyüklükteki siparişlere karşı yürütülen büyük siparişlerin gizli bir şekilde gerçekleştirilmesine izin verilir.

Kraken’i Öne Çıkaran Nedir?

Kraken, bireysel kripto para meraklıları ve büyük ticaret firmaları için zengin özelliklere sahip bir ticaret ortamı sunmaktadır. Her türlü trader ve yatırımcının ihtiyaçlarını karşılayan çeşitli hesap türlerine sahiptir.

Çeşitli durdurma kaybı ve kar alma emri türleri, kaldıraç ve marj tabanlı ticaret, otomatik strateji ticareti ve ticaret yapmak için büyük bir kripto para havuzu dahil olmak üzere gelişmiş sipariş sistemi ve ticaret araçları ile Kraken, benzersiz kripto para borsalarından biridir.

Kraken ile İlgili Sorunlar

Başarılarıyla yoluna devam eden Kraken, Mayıs 2017’de Poloniex ile birlikte DDoS saldırılarının kurbanı oldu ve bu saldırılar sonucunda piyasa katılımcılar büyük kayıplar verdi.

Saldırıların ardından Kraken’in DDoS saldırısını kötüye kullandığını iddia eden bazı piyasa katılımcıları, 5 milyon doların üzerindeki tazminat talepleri ile borsaya karşı dava açtılar. Bu, Kraken’in en güvenli kripto para birimi ticaret platformu olduğu iddiasına büyük bir darbe oldu.

Kripto paraların popülerliği her geçen gün artarken, kripto para borsalarındaki performans sorunları, Bitcoin piyasasının artan likidite ve ticaret faaliyetlerini gölgeledi. 2017’nin sonundaki dev boğa koşusu sırasında sadece birkaç günde Kraken’de 50 bin yeni hesap açılırken, 10 binin üzerinde destek talebi oluşturuldu ve borsa bu ilgiye cevap veremeyerek sınıfta kaldı.

Son olarak Ethereum (ETH) fiyatının 700 dolara kadar düşmesinden dolayı Kraken, birçok kullanıcının zararlarını karşılamak zorunda kaldı.

Kraken Yorumları

Kraken, önceden yaşadığı kötü olaylardan devamlı daha güçlü çıkarak kendini iyi bir pozisyona sokmaya başardı. Ayrıca Bloomberg Terminaline fiyat sağlaması sayesinde birçok kişi için sık kullanılan bir borsa olmuştur. Şu an 48 eyalet ve 176 ülkede faaliyet gösteren Kraken, sonraki süreçlerde daha fazla ülkeye açılabilir. Ama para birim desteğindeki kısıtlar ve ödeme sistemlerinde yaşanabilecek uzun süreçlerden dolayı kullanımı çok tercih edilmiyor.

Kraken Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kraken, TL yatırma işlemine izin veriyor mu?

Kraken sadece ABD Doları, Japon Yeni, Avustralya Doları, Kanada Doları, Euro, İngiliz Sterlini ve İsviçre Frangı yatırmanıza izin veriyor.

Çekim limitleri ne kadardır?

Çekim limitleri sizin doğrulama seviyelerinize ve yatırma yönteminize bağlıdır.

Para yatırma ve çekme için ne kadar süre gerekir?

Para yatırma ve çekme süreçleri, ödeme yöntemi ve yatırdığınız para birimine göre değişir. Bazı işlemlerde anında gerçekleşirken bazı işlemler işe birkaç iş gününe kadar sürebilir.

Özetle

Zaman zaman ortaya çıkan sorunlara rağmen Kraken en popüler kripto para borsaları arasında yer almaktadır. Kraken, en eski kripto para borsalarından biri olarak kendini kanıtlamış, benzersiz özellikleri ve yüksek likidite ile piyasa katılımcılarına her zaman alım-satım emirlerine cevap verebilecek sayılı borsalardandır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner