Yükleniyor...

Murat Pak Kimdir?

Murat Pak bir NFT sanatçısı olarak bilinse de gerçek kimliğinin bir ekip tarafından oluşturulduğu iddia ediliyor.

murat pak

Murat Pak bir NFT sanatçısı olarak bilinse de gerçek kimliğinin bir ekip tarafından oluşturulduğu iddia ediliyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Vitalik Buterin’e gönderdiği 1 ETH’nin ardından gündeme gelen Pak, depremzedeler için 100 ETH bağışta bulunduğunu açıklamıştı. NFT dünyasında önemli bir yere sahip olan Murat Pak eserleri ile de bu alana yatırım yapan kişiler tarafından. dikkat çeken isimler arasında bulunmaktadır.

Murat Pak Kimdir?

Murat Pak dijital sanatçı, kripto para yatırımcısı ve programcı olarak bilinmektedir. Pak’ın kimliği net bir şekilde bilinmemektedir ve bazıları bunun bir ekip olabileceğini düşünmektedir. Pak, medyayı çeşitli sosyal platformlarda barındırılan içerikle kullanıcı etkileşimlerine dayalı olarak yeniden paylaşan bir internet botu olan küratörlük platformu Archillect’i oluşturmasıyla tanınır.

Bununla birlikte sabatçı daha çok, takas edilemez token çalışmalarıyla bilinir. Pak’ın en çok satan NFT’si “Merge”, Aralık 2021’de 91,8 milyon dolarlık satış gerçekleştirmiş ve en pahalı takas edilemeyen token’lardan birisi olmuştur. Pak’ın NFT’leri Sotheby’s, Nifty Gateway, MakersPlace, SuperRare ve Async Art gibi platformlarda satılmıştır. Ayrıca Ekim 2020’de Beeple’ı NFT’lere tanıttığı için de itibar kazanmıştır.

Kripto sanatı ile hazırlanan eserleriyle milyonlarca dolarlık bir kazanç sağlayan Murat Pak, Ethereum tabanlı olarak yayımladığı 269 sanat eseriyle 1 milyon dolardan fazla kazanç sağlayan ilk kripto sanatçısı olma unvanına da sahiptir.

archillect

Murat Pak’ın Kurduğu Archillect Nedir?

Archillect, internet üzerinden eriştiği görselleri belli bir yapay zeka algoritmasıyla paylaşan bir platformdur. Murat Pak tarafından geliştirilen platform, ilham verici görsel içerikleri keşfetmek ve sosyal medya üzerinden paylaşmak için oluşturulmuştur.

Archillect, bir anahtar kelime listesiyle beslenen bir algoritmaya sahiptir. Arama sonuçlarını doğrudan yayınlamak yerine, sayfalar ve gönderiler arasında dolaşarak çeşitli öğeler hakkında veri toplar. Her birinden mümkün olduğu kadar fazla veri çıkararak bu öğelerin sosyal yapısını haritalıyor. Bu soyut yapı, Archillect’in olumlu sonuçlar bulmasına yardımcı olur, ancak daha da önemlisi, ilgili anahtar kelimeleri keşfetmesine ve sonunda öğrenmesine olanak tanır.

Anahtar kelimelerin ve seçimlerin dengesi ve eşiği, Archillect’in sosyal medyadaki gönderileri dikkat çektikçe dinamik olarak ayarlanır. Bu sadece karar verme sürecini neredeyse insan yapmakla kalmıyor, aynı zamanda ona ilkel bir trend algısı veriyor.

Archillect’in küratörlük süreci tamamen otomatiktir. İçerikleri kendi takipçileriyle paylaşabilecek potansiyel takipçileri göz önünde bulundurarak paylaşımlarının mümkün olduğu kadar uzağa ulaşmasını hedeflemektedir. Sonuç olarak, sosyal ağlarda paylaşımlarını ayakta tutma potansiyeli yüksek hesapların ilgisini çeker ve daha önce yaptığı paylaşımların daha da ileriye gitmesini sağlayan doğru seçimler yapmasına yardımcı olan hesaplara olan güvenini artırır. Sosyal medyada neyin “beğenildiğini” anlamaya çalışır.

Murat Pak Eserleri

Murat Pak eserleri ile de tıpkı Archillect platformunda olduğu gibi dikkat çekmektedir. Dijital tasarımlarıyla NFT dünyasında ilkleri gerçekleştiren Pak’ın bir pikselden oluşan “Piksel” adlı çalışması 1,36 milyon dolara satılmış ve bu satış oldukça ilgi çekti.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgedeki depremzedelere yardım kampanyası yapıldı ve blokzincir ekosistemi de kolları sıvadı. Ethereum Kurucusu Vitalik Buterin’in 1 ETH’lik bağışı tepkiyle karşılanırken en az onun kadar konuşulan bir başka isim oldu. Bağışı Buterin’e geri iade eden Murat Pak’ın aslında kimliği bilinmemektedir. Murat isminin eskide kaldığını ve Pak olarak anılması gerektiğini belirten Murat Pak, verdiği bir röportajda şu ifadeleri kaydetti:

Murat Pak ve Pak arasındaki en temel fark; var oldukları dönem olmalı. Bu takma isimdeki Murat adını uzun zaman önce kullanmayı bıraktım, ancak haberler sanıyorum eski kaynaklardan topladıkları veriler ile yazılmışlar. Pak, internette var oldu ve internette yaşıyor.”

Pak’la ilgili bilgiler, onun tasarımları ve NFT dünyasında elde ettiği başarılarla sınırlıdır. Geçmişini ve kimliğini gizleyen tasarımcı hakkında bilebildiğimiz yalnızca, Undream stüdyosu ve Yapay Zeka (AI) görsel medya küratörü Archillect’in ardında yer aldığıdır.

Eserleri ise çizgisel sınırlar ve negatif alanlarla oynayarak üretilmektedir. Pak, bunun sebebini de DW Türkiye ile yaptığı röportajda şöyle açıklamıştır:

“Aslında herkes ve her şey sınırlarla ilgilidir. Fakat bazılarımız bunun farkında oluruz. Negatif alan ve kontrastla oynamayı seviyorum çünkü görsel olarak iletişim kurmamı kolaylaştırıyor. Kavramsal olarak da fikirlerimi daha kolay ifade etmemi sağladığı için karşıtlıklarla oynamayı seviyorum. Siyah bir kağıt üzerindeki beyaz nokta yalnızca etrafını saran şeyden farklı olduğu için görülebilir.”

Murat Pak’ın eserlerinden bazı örnekler:

murat 1

murat 2

murat 3

archillect

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner