Yükleniyor...

Perpetual Protocol (PERP) Nedir? PERP Coin Yorum ve Geleceği

Perpetual ProtocPerpetual Protocol (PERP), yüksek verimli konsantre likidite ile sürekli takaslar sağlamak için yürütme katmanı olarak Uniswap v3'ü kullanır.

Perpetual Protocol

Perpetual ProtocPerpetual Protocol (PERP), yüksek verimli konsantre likidite ile sürekli takaslar sağlamak için yürütme katmanı olarak Uniswap v3’ü kullanır.

Perpetual Protocol tarafından oluşturulan ve kontrol edilen her kalıcı piyasa, ayrı bir Uniswap v3 havuzudur ve kullanıcılar bu havuzla yalnızca, alım satım faaliyetlerini takip eden akıllı sözleşme olan Perpetual Protocol takas odası aracılığıyla etkileşime girebilir.

Ethereum, en eski ve en köklü blockchain platformlarından biridir. Dezavantajlarından biri, genellikle fahiş gas ücretleri ile gelmesidir. Ya size sadece daha ucuz ücretler sunmakla kalmayıp aynı zamanda sermayenizi 20 kata kadar artırmanıza izin veren bir platform olduğunu söylesek? 

Perpetual Protocol Nedir? 

2018 yılında Yenwen Feng ve Shao-Kang Lee tarafından oluşturulan Perpetual Protocol, bir yıldan uzun bir süre önce adını değiştirmeden önce orijinal olarak “Strike” olarak adlandırılıyordu. Perpetual Protocol, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiştir. Uniswap veya PancakeSwap gibi, Perpetual Protocol de merkezi olmayan bir değişimdir. Blockchain teknolojisi üzerine inşa edilmiş ve ihtiyacı ortadan kaldıran bir kripto değişim platformudur.

Kullanıcıların kaldıraç, kısa pozisyonlar ve düşük kayma ile ticaret yapmalarına olanak tanır. İşlemleri tamamlamak için kişiler veya kurumlar yerine otomatik piyasa yapıcıları (AMM’ler) kullanan akıllı bir sözleşmedir. Perpetual Protocol, spot ticaret sunmaz.

PERP Coin Nedir?

PERP, Perpetual Protocol’ün yerel simgesidir ve yönetimi için kritik öneme sahiptir. Hala erken aşamalarında olan Perpetual Protocol şu anda bir ekip tarafından yönetilmektedir. Bununla birlikte, nihai planın, topluluğun omuzlarına düşen gelişmeler ve iyileştirmelerle gücü PERP sahiplerine devretmek olduğu bildiriliyor.

Ağın temel bir yönü olmasının yanı sıra, PERP’de stake edilebilir. Stakerler, ayrılmamış veya yeni basılmış token arzının yanı sıra ağdaki ticaret ücretlerinin yarısı ile ödüllendirilir. 

Perpetual Protocol Nasıl Çalışır? 

Perpetual Protocol, sürekli sözleşmelerin ticaretinde geleneksel borsaları iki mekanizma aracılığıyla yansıtmaya çalışır: AMM ve sigorta fonu.

Otomatik Piyasa Yapıcı

Perpetual Protocol, sanal otomatikleştirilmiş piyasa yapıcı (vAMM) olarak bilinen popüler otomatikleştirilmiş piyasa yapıcının (AMM) yeni bir çeşidini yarattı. Otomatik piyasa yapıcılar, Uniswap ve Balancer gibi merkezi olmayan platformlarda test edildi ve merkezi kripto değişim araçları için iyi ikameler oldukları kanıtlandı. 

Tipik AMM’lerde varlıklar, ticaret çifti olarak iki jetona sahip likidite havuzlarına yatırılır. Likidite sağlayıcıları (LP’ler) havuzlardan ücret alır. Bu ücretler, havuzlardaki varlıklara karşı işlem yapan kullanıcılardan alınır. vAMM, spot değişim için değil, fiyat keşfi için yapılmıştır.

Uniswap, Curve veya Balancer’ın AMM’leri gibi, Perpetual Protocol’ün vAMM’si de jeton fiyatlarını belirlemek için matematiksel işlevleri kullanır. Ancak bu diğer AMM’lerin aksine, likidite havuzu yoktur ve burada gerçek bir varlık depolanmaz (dolayısıyla vAMM’de “sanal” için “v” kullanılır). Şu anda, protokoldeki pazarlar Perpetual Protocol ekibi tarafından manuel olarak eklenmiştir. Bununla birlikte, Perpetual Protocol bir DAO olma yolunda ilerlerken gelecekteki gelişmeler topluluk tarafından onaylanacaktır.

Açık kaynaklı bir blok zinciri defteri olarak, Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon (DAO), net bir kurallar dizisi tarafından belirlenir. Perpetual Protocol’ün akıllı zinciri iki işleve hizmet eder:

Takas odası, tüccarlardan mevduat kabul etmek ve hem marjin tutarını hem de alınacak kaldıraç miktarını kaydetmek için önemlidir. Daha sonra mevduatları akıllı sözleşmenin diğer yarısına teminat kasasına aktarır.

Bu arada, teminat kasası ticaret pozisyonlarını güvence altına alır ve token fiyatlarını güncellemek için vAMM’ye sinyaller gönderir.

Sigorta Fonu, tasfiye veya beklenmedik olaylar önemli riskler içerir ve potansiyel olarak tüccarların kaldıraçlı pozisyonlarını finanse edememesine neden olabilir. Bu olduğunda, bir sigorta fonu devreye girer.

Alım satım ücretlerinin yarısının ödüllendirici stake etmeye gittiğini unutmayın. Diğer yarısının nereye gittiğini merak edebilirsiniz. Aslında, sigorta fonu, işlem ücretlerinin kalan yarısından elde edilir. Ağı ne kadar çok kişi kullanırsa, sigorta fonu o kadar büyür. 

Sigorta fonu azaldığında tükenme riskini azaltmak için yeni PERP token’larını basmak için tasarlanmış bir akıllı sözleşme yürürlüğe girdi. Bu yeni token’lar daha sonra sistemin iflasını önlemek amacıyla kasada teminat olarak satılır. 

Ana Özellikler

İşte Perpetual Protocol’ün üç temel özelliği.

20 kata kadar kaldıraç 

Protokolün herhangi bir gizli ücreti yoktur ve tüccarlar istedikleri zaman sermayelerinde 20 kata kadar uzun veya kısa kaldıraç kullanabilirler.

7/24 Likidite 

Şimdiye kadar, Perpetual Protocol likiditeden yoksun değil. Ekibi bunun değişmeyeceğini iddia ediyor. Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum ve Ethereum tabanlı token’lar gibi kripto varlıklarının yanı sıra, Perpetual Protocol platformunda fiat veya altınınızı da kaldırabilirsiniz. 

Merkezi Olmayan Finans (DeFi), merkezi olmayan blok zinciri kavramını alır ve bunu finans dünyasına uygular.

Staking alanı, pasif olarak kazanmak için paranızı bir havuza yatırdığınızda ortaya çıkabilecek kalıcı bir kayıptır. Volatilite nedeniyle, yatırımlarınız bir darbe alabilir. Para kaybetmeseniz bile, kazançlarınız önemli ölçüde azalabilir.

Diğer DeFi projelerinden farklı olarak, Perpetual Protocol üzerinde fiyat dalgalanmaları stakerları etkilemez, bu nedenle kalıcı kayıplar oluşmaz.

Perpetual Protocolün (PERP) Artıları ve Eksileri 

Artıları

  • Yukarıda bahsedilen faydaların yanı sıra, Perpetual Protocol’ü emsallerinden ayıran birkaç şey daha var.
  • Yüksek Güvenlik Seviyeleri: Belki de platformun en büyük satış noktalarından biri olan Perpetual Protocol çok güvenlidir. Açık kaynaklıdır, böylece herkes kırmızı bayrakları kontrol edebilir. Bunun dışında, tanınmış kripto firmaları ConsenSys ve PeckShield tarafından her ikisinden de tavsiyeler alan dış denetimlerden geçti. Kullanıcıların fonlarını güvence altına almak için, DeFi ile ilgili koruma konusunda uzmanlaşmış iki şirket olan Unslashed Finance ve Nexus Mutual’dan sigorta kapsamına da sahiptir.
  • Düşük Ücretler: Ethereum tabanlı Katman 2 protokollerinin ağ tıkanıklığı nedeniyle yüksek ücretler talep ettiği bilinmektedir. Perpetual Protocol, düşük maliyetle hızlı işlemler sunar. 

Eksileri

  • Perpetual Protocol’ün güçlü yanlarını anladıktan sonra, bazı eksikliklere bir göz atalım.
  • Flash Crashes: Perpetual Protocol, çok yüksek volatilite dönemlerinde gecikme sorunları ve flaş çökmeleri yaşadı. Bu sorun, arbitrajcıların büyük tasfiye edilmiş pozisyonların diğer tarafında pozisyon almak için adım atamamasından ve bireysel yatırımcıların marjlarını ayarlayamamasından kaynaklanmaktadır. [Editörün notu: Bu yazı itibariyle, son dalgalanma protokolü etkilemediği için bu sorun çözülmüş görünüyor. Ancak, daha fazla gözlem gereklidir.] 
  • Düşük Ücretler: Bunun bir avantaj olması gerektiğini biliyoruz, ancak gerçek şu ki protokol için sorunlar yarattı. Genellikle uzun ve kısa açık faiz arasında bir dengesizlik vardır ve fonlama oranı için sorumluluk trader’ların kendilerine değil, sigorta fonuna yüklenir. Bu düzenleme uzun vadede sürdürülebilir görünmüyor.

Perpetual Protocol (PERP) Nasıl Satın Alınır?

Bybit, PERP satın almak için en güvenli platformlardan biridir. PERP doğrudan satın alınamaz; Ethereum veya ERC token’larına sahip olmanız ve ardından bunları PERP ile değiştirmeniz gerekir.

PERP Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 PERP Coin 19.60 TL TL’den işlem görüyor. PERP Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 3.03% değişim gösterdi. PERP Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise 5,805,412 $ dolar, toplam piyasa değeri ise 41,859,731 $ dolar seviyesinde.

PERP Coin Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 PERP Coin 0.576603 $ dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Ocak ayı itibariyle PERP Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 24,84 dolarla kaydetti. Bununla birlikte PERP yılın en düşük seviyesini ise 0,6552 dolarla belirledi.

PERP Coin Yorum ve Geleceği

Şimdiye kadar topladıklarımıza göre, PERP onu büyütebilir. Çin’deki kripto yasağı lehlerine çalışıyor gibi görünüyor, çünkü merkezileştirilmiş borsalardan merkezi olmayan borsalara geçiş, daha fazla tüccarın PERP’ye ilgi duymasına neden oldu. 20x kaldıraç elde etmek zordur ve Perpetual Protocol’ün sigorta fonu sayesinde likiditesinin bitmesi matematiksel olarak imkansızdır. Genel olarak, Perpetual Protocol büyük bir büyümeye hazır.

DeFi alanı son yıllarda inanılmaz ilerleme kaydetti. Çok sayıda protokol kripto para birimini ana akım haline getirmeye çalışsa da, hepsi başarılı olmadı veya olmayacak. Ethereum altında benzersiz bir teklif olan Perpetual Protocol (PERP), ekip DAO’larının tam kontrolünü bıraktığında muazzam kazançlar sağlayabilir. Daha da önemlisi, daha fazla tüccar potansiyellerine inanmaya başladıkça hem platform hem de token sosyal medyada dikkat çekiyor. Perpetual Protocol, tartışmasız izlemeye değer bir DEX’tir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner