Yükleniyor...

Ponzi Şeması Nedir, Nasıl Çalışır?

Ponzi şeması, Ponzi sistemi veya Ponzi oyunu, yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir.

dolar bey

Ponzi şeması, Ponzi sistemi veya Ponzi oyunu, yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir.

Ponzi Şeması Nedir?

Bir Ponzi şeması, yatırımcılara çok az riskle yüksek getiri oranları vaat eden dolandırıcı bir yatırım dolandırıcılığıdır. Bir Ponzi şeması, daha sonraki yatırımcılardan alınan paralarla daha önceki yatırımcılara getiri sağlayan dolandırıcı bir yatırım dolandırıcılığıdır. Bu, her ikisinin de daha önceki destekçilere ödeme yapmak için yeni yatırımcıların fonlarını kullanmaya dayanması bakımından bir piramit şemasına benzer.

Hem Ponzi şemaları hem de piramit şemaları, yeni yatırımcıların sel kuruduğunda ve etrafta dolaşmak için yeterli para olmadığında sonunda dibe vurur. Bu noktada, planlar çözülür.

Ponzi Şemalarını Anlamak

Ponzi şeması, müşterilere çok az riskle veya hiç risk almadan büyük bir kâr vaat edildiği bir yatırım dolandırıcılığıdır. Bir Ponzi planına dahil olan şirketler, tüm enerjilerini yatırım yapmak için yeni müşteriler çekmeye odaklarlar.

Bu yeni gelir, orijinal yatırımcılara meşru bir işlemden elde edilen kâr olarak işaretlenen getirilerini ödemek için kullanılır. Ponzi planları, eski yatırımcılara getiri sağlamaya devam etmek için sürekli yeni yatırım akışına dayanır. Bu akış bittiğinde, şema dağılır.

Ponzi Şemasının Kökenleri

“Ponzi Şeması” terimi 1920’de Charles Ponzi adlı bir dolandırıcıdan sonra türetilmiştir. Ancak, bu tür yatırım dolandırıcılığının ilk kaydedilen örnekleri 1800’lerin ortalarından sonlarına kadar izlenebilir ve Almanya’da Adele Spitzeder tarafından yönetilmiştir. Aslında, Ponzi Şeması olarak bilinen şeyin yöntemleri, Charles Dickens tarafından 1844’te yayınlanan Martin Chuzzlewit ve 1857’de Little Dorrit tarafından yazılan iki ayrı romanda tanımlandı.

Charles Ponzi’nin 1919’daki orijinal planı ABD Posta Servisi’ne odaklandı. O zamanlar posta servisi, göndericinin posta ücretini önceden satın almasına ve bunu yazışmalarına dahil etmesine izin veren uluslararası yanıt kuponları geliştirmişti. Alıcı, kuponu yerel bir postaneye götürür ve bir yanıt göndermek için gereken öncelikli hava posta pullarıyla değiştirir.

Ponzi planları, eski yatırımcılara getiri sağlamaya devam etmek için sürekli yeni yatırım akışına dayanır.

Bu tür bir değişim, yasa dışı bir uygulama olmayan arbitraj olarak bilinir. Ancak Ponzi açgözlü oldu ve çabalarını genişletti.

Menkul Kıymetler Borsası Şirketi başlığı altında 45 günde %50, 90 günde %100 getiri sözü verdi. Posta pulu düzenindeki başarısı nedeniyle yatırımcılar hemen cezbedildi. Ponzi parayı gerçekten yatırmak yerine yeniden dağıttı ve yatırımcılara kar elde ettiklerini söyledi. Plan, Boston Post’un Menkul Kıymetler Borsası Şirketi’ni soruşturmaya başladığı 1920 yılının Ağustos ayına kadar sürdü. Gazetenin soruşturması sonucunda Ponzi, 12 Ağustos 1920’de federal yetkililer tarafından tutuklandı ve birkaç posta dolandırıcılığı suçlamasıyla suçlandı.

Ponzi Şeması Kırmızı Bayraklar

Ponzi şeması kavramı 1920’de sona ermedi. Teknoloji değiştikçe Ponzi şeması da değişti. 2008’de Bernard Madoff, bir müşterinin var olmayan yatırımlardan kar elde ettiğini göstermek için ticaret raporlarını tahrif eden bir Ponzi şeması yürütmekten suçlu bulundu. Madoff, 14 Nisan 2021’de hapishanede öldü.

Ponzi şemasında kullanılan teknolojiden bağımsız olarak, çoğu benzer özelliklere sahiptir:

1.            Az riskle yüksek getiri garantisi

2.            Piyasa koşullarından bağımsız olarak tutarlı bir getiri akışı

3.            Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) kaydedilmemiş yatırımlar

4.            Gizli veya açıklanamayacak kadar karmaşık olarak tanımlanan yatırım stratejileri

5.            Müşterilerin yatırımları için resmi evrakları görmelerine izin verilmez

6.            Müşteriler paralarını çekmekte güçlük çekiyor

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner