Yükleniyor...

TechFin Nedir? FinTech’ten Farkı Nedir?

TechFin, finans sektörüyle ilgili tüm işlerin danışmanlığı ve otomasyonu ile ilgilenen bir hizmettir.

fintech

TechFin, finans sektörüyle ilgili tüm işlerin danışmanlığı ve otomasyonu ile ilgilenen bir hizmettir. Eski finansal hizmet sağlama yöntemlerini ortadan kaldırmak için teknolojik cihazların kullanımını ima eder. Bu teknolojik uygulamalar, maliyeti düşürmeye, çıktıyı artırmaya ve tüm operasyonların sorunsuz akışını sağlamaya hizmet eder.

TechFin’in Temel Özellikleri

FinTech, müşteri ilişkilerini ve teslimat hizmetlerini iyileştirmede teknolojik yöntemleri kullanan finansal kurumları tanımlamak için kullanılır. TechFin ise faaliyetlerini finans sektörüne genişletmeyi amaçlayan teknoloji tabanlı firmaları ifade eder.

Bankacılık mobil uygulamaları,  Circle, Invest, PayPal, Monzo, ve Plaid modern teknolojiyi benimseyen finansal kuruluşlar olduğundan, teknoloji FinTech şirketlerinin tipik örnekleridir. Ancak Apple Pay, WeChat Pay, Google Pay ve henüz tamamlanmamış WhatsApp Pay ile birlikte Alipay, TechFin kuruluşlarının klasik örnekleridir.

Bankacılık ve finans süreçlerinin gerektirdiği titiz politikalar ve süreçlerle TechFin kuruluşları, aracı olarak hizmet etme ve insanları ilgili stres ve gecikmeden kurtarma eğilimindedir. Paralarını yönetebilmelerini ve değerli zamanlarını başka arayışlara yatırabilmelerini sağlamak.

TechFin

TechFin Alanındaki Başlıca Oyuncular

Ant Financial Services Group

 Jack Ma and Alibaba Group, 2004 yılında Çin’de kurulan bir çevrimiçi ödeme platformudur. Girişimin ilk 10 yılı boyunca Alipay olarak biliniyordu, ancak şimdi Alipay olarak biliniyor. Şu an itibariyle, firma yaklaşık 150 milyar dolar değerinde, bugün dünyanın en büyük saf TechFin kuruluşudur. 2013 yılında, firmanın PayPal’ı dünyadaki en büyük çevrimiçi ödeme hizmeti olarak geride bıraktığı açıklandı. 2016 yılına kadar, firmanın dünya çapında 400 milyondan fazla aktif abonesi vardı, ancak bu sayı 2020 yılına kadar 1 milyar aboneye yaklaştı.

2017 yılında, firma Moneygram’ı 900 milyon dolara satın almayı çalıştı. Ancak bazı Amerikan güvenlik sorunları nedeniyle anlaşma başarısız oldu. Aynı yıl firma, ödeme seçenekleri için yüz tanıma özelliğini yayınladı. 2018 yılına kadar firma, Filipinler ve Çin arasında doğrudan bir para transfer hizmeti seçeneği oluşturdu. Ardından, yaklaşık 15 milyar dolarlık fonla, tek bir günde toplanan en yüksek miktarın rekorunu kırmaya devam etti.

2019’da firma, World First Ltd.’yi 690 milyon doların üzerinde bir bedelle satın aldı. Daha sonra, Birleşik Krallık’taki Çinli gurbetçilerin Birleşik Krallık’ta kaldıkları süre boyunca kolay ödeme seçeneklerine sahip olmalarını sağlamak için Barclays ile ortaklık kurmaya devam etti. Şu anda, firmanın Alipay’i dünya çapında 50’den fazla ülkede faaliyet gösterirken, aşağıdakiler gibi dünya çapında ünlülerle ortaklıklar kuruyor: Visa ve MasterCard küresel müşterilerinin sahip oldukları kart türü ne olursa olsun ödeme hizmetine erişebilmelerini sağlamak.

Apple Inc.

Apple Inc.1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kurulmuş uluslararası teknoloji tabanlı bir firmadır. Firma, tüm iOS cihazlarını kapsayan donanım ürünleri üretmektedir. Steve Jobs 2011 yılında hayatını kaybedene kadar şirkete CEO’luk yaptı. Sonrasında ise şirketin liderlik koltuğuna Tim Cook geçti. Tim Cook’un şu anki değeri 1.3 milyar dolar.

2014 yılında Apple Inc., iOS 8.1 veya üzeri sürüme sahip tüm abonelerin akıllı kartlarla işlem yapabilen kişilerle ödeme ve işlem yapabilmesini sağlayan Apple Pay özelliğini yayınladı.

Bu özellik başlangıçta Amerika sınırındaki müşterilerle sınırlıydı, ancak o zamandan beri 25’ten fazla ülkeye yayıldı, Avrupa, Afrika, Avustralya ve Asya’ya ulaştı ve dünya çapında ünlülerle ortaklık kurdu.American Express, Visa ve Mastercard, küresel müşterilerinin sahip oldukları kart türünden bağımsız olarak ödeme hizmetine erişebilmelerini sağlamak için.

Hizmet 2014’te başlatılmış olmasına rağmen, 2 yıl sonra Apple Inc.’in Çin, Avustralya, Fransız, Çin ve Kanada finans kurumları ve KFC gibi popüler işletmelerle ortaklık yaptığı zamana kadar gerçek adımlar atmaya başlamadı.

2017’den günümüze, Apple Pay özelliği, mobil cihazların yanı sıra Apple Watch’ta bulunan özellik ile dünyanın hemen hemen tüm üst düzey işletmeleri için evrensel hale geldi. Apple Pay, iOS kullanıcılarının iMessage kullanarak aktarımları tamamlamasına da olanak tanır.

WeChat

WeChat, 2011 yılında başlatılan ve bir sosyal medya mesajlaşma sistemi olarak başlayan, ancak şimdi bir mobil işlem hizmetine sahip olan ve şu anda Çin genelinde vatandaşları izlemek için kullanılan Çin merkezli bir teknoloji kuruluşudur. Hizmet, aylık ortalama bir milyar kullanıcıyla övünen en büyük mobil uygulamalardan biridir. Hizmet başlangıçta Weixin olarak biliniyordu, ancak bir asırlık milyonlarca aboneye ulaştığında WeChat ile değiştirildi.

İşlem hizmeti, ilk lansmanından 2 yıl sonra piyasaya sürüldü ve 2016 yılına kadar, “WeChat Pay” ödeme hizmetini kullanan 350 milyondan fazla kişi kaydedildi. Tüm abonelerin hesabı kredi kartlarına bağlamasını gerektirir. İşlem, tüm Çinli aboneler için anında gerçekleşir, ancak işlemler tamamlanmadan önce tüm Çinli olmayan kullanıcıların kimliğinin ekstra sertifikalandırılmasını gerektirir.

Ocak 2014’ün son gününde WeChat Inc., seçilen bir grup insana parasal hediye vermek için ödeme hizmetine bir “kırmızı zarf” özelliği ekledi. Nitelik iki biçimden oluşur; fonların, abonenin hangisini seçtiğine bağlı olarak, eşit olarak veya rastgele dağıtılabileceği. 2016 yılına kadar, 8 Şubat’ta 400.000’den fazla olmak üzere 3 milyardan fazla “kırmızı zarf” gönderildi. Şu an itibariyle WeChat Pay, devasa sosyal medya veri tabanından çok sayıda abonesiyle Çin’deki en büyük çevrimiçi ödeme hizmeti olma yolunda AliPay’i geride bıraktı.

Google LLC

Google LLCtarafından 1998 yılında kurulmuş uluslararası bir kuruluştur. Larry Page ve Sergey Brin olarak bilinen bir holdingin önemli bir yan kuruluşudur. Alpha A.Ş., kurucuların net değeri sırasıyla 66 milyar dolar ve 62 milyar dolar. Google LLC, Google Pay hizmetini 2018’de başlattı, ancak yerden kalkma konusunda pek bir başarı kaydetmedi.

Google Pay özelliği, Google Cüzdan ve Android Pay arasındaki birleşmenin bir sonucudur. Bu özellik, dünya çapında 30 ülkede mevcut ve işlevseldir ve birkaç yıl içinde, Android kullanıcılarının çoğu, kullanılabilirliği ve nasıl çalıştığı konusunda uygun şekilde duyarlı hale getirildikten sonra, Apple Pay ve WeChat Pay kadar başarılı olması beklenmektedir. .

Facebook Inc.

Facebook Inc. 2004 yılında Harvard’da kuruldu. Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Andre McCollum, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes tarafından kuruldu. Üyelik ilk olarak Harvard öğrencileriyle sınırlıydı, ancak daha sonra diğer okullara ve dünyanın geri kalanına yayıldı. Zuckerberg şu anda WhatsApp’a ve Instagram’a sahip ve onu tüm sosyal medyanın Kralı yapıyor. 23 yaşında en genç milyarder oldu ve şu anda 83 milyar dolar değerinde.

Facebook Pay, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki abonelerin arkadaşlarıyla para paylaşmaları için 2015 yılında piyasaya sürüldü. Ne yazık ki, sosyal medya platformunun ihtişamlı günleri sona erdiği için Facebook Inc.’in istediği kadar başarı kaydetmedi, WhatsApp, Instagram ve günlük trafiğini kaybetti.

WhatsApp

2009 yılında Jan Koum ve Brian Acton tarafından oluşturulan WhatsApp, platformunda metin, ses ve video iletişimi sağlayan çevrimiçi bir sosyal medya hizmetidir. Kişisel bilgisayarlarda “web” üzerinden de erişilebilen bir mobil uygulamadır. Hizmetin ayrıca küçük ölçekli girişimcilerin potansiyel müşterilerle bağlantı kurmasını sağlayan bir yan kuruluşu da var.

WhatsApp Pay, uzmanlar tarafından çok sayıda kullanıcı kazanacağı tahmin edilen yeni bir özellik. WhatsApp dünyadaki en popüler sosyal medya hizmeti olduğundan, bu tür tahminler çok uzak değil. Hindistan’da 2020 yılının ortalarında resmi olarak piyasaya sürülen hizmetin, 2 yıldan daha kısa bir sürede tam olarak işlev görmesi ve dünyanın geri kalanına ulaşması bekleniyor.

TechFin1

TechFin’in Gelecek İçin Potansiyeli

Teknoloji tabanlı firmalar bugün dünyada en fazla aboneye sahip firmalardır. TechFin aracılığıyla yapılan faaliyetlerin önümüzdeki yıllarda FinTech’i geride bırakması bekleniyor, çünkü bu TechFin şirketlerinin çoğu, platformlarda büyük müşteri veritabanlarına sahip tanınmış teknoloji tabanlı firmalar.

Pek çok kişinin yıllar içinde alıştığı platformlar, müşterilerin finansalların tanıtımına iyi uyum sağlamasını kolaylaştırıyor. Önümüzdeki yıllarda, müşterilerini tamamen gelecek teknoloji nesli çocuklarına kaptırmamak için çeşitli finans kuruluşlarının bu teknoloji tabanlı kuruluşlarla birleştiğini görmesi bekleniyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner